Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/18/2018

Broccoli förebygger sjukdom

Du har hört det förut - broccoli är hälsosamt. Här uppdaterar vi dig på varför du ska boosta kosten med broccoli.
 
Broccoli förebygger sjukdom

Fotograf: sund.nu

Forskare vid University of Illinois har identifierat att det är fenolföreningar i broccoli som ger hälsofördelarna.
 
Fenolföreningarna och vissa flavonoider förknippas med en lägre risk för kranskärlssjukdom, typ II-diabetes, astma och flera typer av cancer.
 
- Fenolföreningar har god antioxidantaktivitet, och det finns ökande bevis för att denna antioxidantaktivitet påverkar biokemi som är kopplade till inflammation hos däggdjur. Vi behöver inflammation eftersom det är ett svar på sjukdom eller skada, men det är också associerat med initiering av ett antal degenerativa sjukdomar. Människor vars dieter består av en viss nivå av dessa föreningar kommer att ha en mindre risk att drabbas av dessa sjukdomar, säger Jack Juvik, en av forskarna bakom studien.
 
Man såg även att de goda ämnena inte förstörs vid upphettning utan är stabila, så det går bra att koka eller ugnsbaka broccoli utan att förlora dess hälsofrämjande egenskaper.
 
När vi äter broccoli så tas fenolföreningar upp i blodet och riktas mot vissa delar i kroppen eller koncentreras i levern. Genom att flavonoider sprids genom blodet så ökar aktiviteten av antioxidanter och på så sätt undertrycks negativ inflammation.
 
- Det här är saker vi inte kan tillverka själva, så vi måste få det från vår diet. Föreningarna finns inte kvar för alltid, så vi behöver äta broccoli eller någon annan kål var tredje eller fjärde dag för att minska risken för cancer och andra degenerativa sjukdomar, säger Juvik.
 
 
Fakta:
Alternativ att variera med:
- Andra kålsorter, till exempel grönkål, savoykål, brysselkål
- Ruccola
- Vattenkrasse
- Rädisor
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel