Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/7/2018

Svart te är bra för vikt och tarmhälsan

Svart te kan främja viktminskning och hälsa genom att förändra bakteriefloran i tarmen.
 
Svart te är bra för vikt och tarmhälsan
Studien har utförts på möss som fick extrakt av svart eller grönt te under fyra veckor. Resultaten visar att både svart och grönt te är gynnsamt för viktminskning.
 
Tidigare studier har visat att kemikalier i grönt te, så kallade polyfenoler, absorberas och förändrar energiomsättningen i levern. Den nya studien visar att svart te-polyfenoler, som är för stora för att absorberas i tunntarmen, stimulerar tillväxten av tarmbakterier och bildandet av kortkedjiga fettsyror, en typ av bakteriemetaboliter som har visat sig kunna förändra energiomsättningen i levern.
 
Både grönt och svart te innehåller prebiotika, ämnen som ökar tillväxten av goda mikroorganismer i tarmen och som påverkar hälsa och vikt positivt.
 
När forskarna undersökte tarminnehållet såg man ett samband hos de möss som konsumerat någon form av te extrakt och en mindre mängd av de bakterier som har samband med fetma och fler av de bakterier som förknippas med mager kroppsmassa.
 
Men det var endast de möss som konsumerade svart te extrakt som hade en ökning av en typ av bakterier som kallades Pseudobutyrivibrio. Denna upptäckt kan hjälpa till att förklara skillnaden mellan hur svart och grönt te förändrar energiomsättningen.
 
Källa: University of California - Los Angeles Health Sciences
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel