Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/1/2005
Uppdaterad: 7/2/2006

Mat som gör hjärnan glad

Våra känslor, tankar, upplevelser och minnen styrs till stor del av hjärnans budbärare, de olika signalsubstanserna. Vissa livsmedel påverkar hjärnans signalsubstanser vilket innebär att du känner dig hängig, trött och stressad eller tvärtom glad, pigg och lugn.
 
Serotonin, noradrenalin och dopamin är de viktigaste signalsubstanserna för humöret. Rubbas balansen av dessa kan bland annat depressioner och koncentrationssvårigheter uppstå. Det sägs att vissa födoämnen kan bygga upp din hjärna, öka motivationen, inlärningen och förbättra minnet. Maten påverkar vår hälsa på olika sätt och för att hjärnan ska arbeta så effektivt som möjligt är det viktigt med rätt kost.
 
Mat som gör hjärnan glad
Människans hjärna innehåller mer än hundra miljarder nervceller som har kontakt med varandra genom ett avancerat nätverk av nervceller. Nervcellerna kan kommunicera med varandra med hjälp av specifika kemiska ämnen, så kallade signalsubstanser. När en nervcell ska skicka information till en annan cell frisätter den olika signalsubstanser som binder till speciella receptorer hos mottagarcellen. En nervcell kan ha kontakt med tusentals andra nervceller.
 
Signalsubstanser används även för att överföra information från nervceller till andra celler i kroppen, till exempel muskelceller. Signalsubstanserna påverkar bland annat känslor, tankar, sömn och aptit. Det finns lite över femtio olika signalsubstanser, några av de mest betydelsefulla är serotonin, dopamin och noradrenalin.
 
Serotonin får dig att bli lugn och harmonisk
Serotonin har till uppgift att balansera våra känslor men denna signalsubstans påverkar även vår upplevelse av smärta, aptit och sömn. I naturliga mängder har serotonin en lugnande, avstressande effekt samt förbättrar sömnen. Brist på serotonin gör att man känner olust och lätt förlorar kontrollen. Nervcellerna kan själva bilda serotonin genom att omvandla aminosyran tryptofan som tillförs via maten.
 
Tryptofan finns bland annat i kött, mjölk, ägg, bananer, spannmålsprodukter, tomater och valnötter. Forskare har visat att halten serotonin i hjärnan ökar när man äter livsmedel som är rika på tryptofan. Man tror att detta kan förklara varför vissa människor upplever att de känner sig lugnare och gladare efter att exempelvis ätit en banan.
 
Serotonin har en mild lyckopillereffekt i kroppen. En ensidig och kalorifattig kost ger märkbar minskning av tryptofan i kroppen och förändrar därmed hjärnans nivåer av serotonin. Det i sin tur kan leda till nedstämdhet och i värsta fall depression. En rad läkemedel mot depression verkar just genom att höja hjärnans innehåll av serotonin.
 
Dopamin och noradrenalin hjälper dig med koncentrationen
Dopamin styr bland annat vår rörelseförmåga och motivation men är också verksam i kroppens belöningssystem. Dopamin behövs för ett skarpare tänkande och ökad koncentrationsförmåga. I likhet med serotonin är dopamin en viktig signalsubstans för humöret. I hjärnan finns så kallade ”belöningscentra” som innehåller ett stort antal receptorer för dopamin. När dopamin binder till dessa receptorer upplever man känslor av välbehag och upprymdhet och det är därför dopamin kallas för hjärnans ”glädjemolekyl”.
 
Även nikotin kan aktivera dopaminreceptorerna, vilket förklarar varför många rökare känner tillfredsställelse och sedan drabbas av abstinens när de slutar röka.
 
Den andra signalsubstansen som påverkar koncentrations- och initiativförmågan är noradrenalin. Vid stress frisätter nervcellerna mycket noradrenalin för att göra oss uppmärksamma på fara. Däremot kan långvarig stress resultera i att receptorer för noradrenalin blir överkänsliga med ångest som följd.
 
Dopamin och noradrenalin minskar tröttheten och ökar uppmärksamheten. Proteinrik mat innehåller aminosyran tyrosin, som hjälper hjärnan att tillverka dopamin och noradrenalin. Kött, fisk, skaldjur, ägg, bönor, ärtor och linser är bra exempel på proteinrika livsmedel.
 
Glukos – livsnödvändigt för hjärnan
I vuxen ålder väger hjärnan bara 2 procent av din kroppsvikt men förbrukar cirka 20 procent av din energi. Kolhydrater omvandlas vid matsmältningen till glukos, socker, som lätt tas upp i blodet och förser hjärnan, nervsystemet och musklerna med energi.
 
En kolhydratfattig kost leder till brist på glukos och medför minskad hjärnaktivitet, sämre bedömningsförmåga och koncentrationsproblem. Hjärnan behöver ett jämnt tillskott av glukos och även om snabba kolhydrater kan pigga upp din hjärna under kortare tid är det viktigt att äta mycket långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater som finns i bland annat sötsaker bryts snabbt ner till glukos som går ut i blodet och resulterar i ett omedelbart energitillskott. Men den snabba höjningen av blodsocker sätter igång en ”jojo-reaktion”, blodsockret sjunker snabbt och vi känner oss trötta igen.
 
Därför är det bättre att äta långsamma kolhydrater som behöver längre tid för att brytas ner till glukos, vilket innebär att de förser kroppen med energi under längre tid än vad de snabba kolhydraterna gör och blodsocker hålls på en jämn nivå. Långsamma kolhydrater finns i bland annat fullkornsprodukter, baljväxter och färska grönsaker.
 
Hjärnan klarar sig inte utan fett
Det är viktigt att inkludera fisk, vegetabiliska oljor och nötter i sin kost. Fett som finns i dessa livsmedel reparerar myelinet, ett ämne som isolerar nervbanorna. Ju bättre isolering desto snabbare skickas informationen mellan nervcellerna.
 
Bli skärpt med hjälp av mineraler
Ett ämne som stärker koncentrationsförmågan är zink. Brist på detta mineralämne leder till trötthet, koncentrationsproblem, depression och humörsvängningar. De bästa zinkkällorna är kött, lever, skaldjur och fullkornsprodukter. Även brist på andra mineraler som koppar, järn och magnesium sänker koncentrationsförmågan.
 
Brist på järn leder till sämre uppmärksamhet, fördröjer förmågan att tänka logiskt, minskar inlärningen och påverka minnet. Därför är det viktigt att äta livsmedel som är rika på järn, till exempel spenat, purjolök och gröna ärtor. Höga halter av järn finns också i magert kött, sardiner och äggulor.
 
Frukt och grönt stimulerar hjärnan
Hjärnan har ett konstant behov av kalium. Brist på kalium minskar signalöverföringen i hjärnan och mängden information som hjärnan kan ta emot. Kalium finns i bland annat frukter som apelsiner, aprikoser och bananer samt grönsaker som potatis, tomater och olika baljväxter.
 
Frukter och grönsaker är rika på vattenlösliga vitaminer, exempelvis på de olika B-vitaminerna som har stor betydelse för hjärnans funktion. De ökar hjärnans koncentrationsförmåga och gör att du orkar göra flera saker samtidigt. B-vitaminer har en avgörande inverkan på hjärnans produktion av signalsubstanserna serotonin och dopamin. Bra B-vitaminkällor, förutom frukt och grönt, är fullkornsprodukter och magert kött.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
6/27/2017 10:42:54 PM - doktor mangelroth
snyggt
Väl skrivet, bra info. tack.
 
9/4/2015 9:35:51 AM - PidaerMaien
Instruktioner till molning av vägg
Ett av de mest självklara gör-det-själv jobben är att måla om väggarna i huset. Det är dessutom roligt att utföra eftersom man ser resultatet av sina ansträngningar under tiden man målar.
 
9/4/2015 9:33:40 AM - BlyatBoy
Fiskade igår
Igår när jag var och fiskade så fick jag upp en sko med musslor i. vet någon om det är najs att äta dom?
 
9/4/2015 9:29:42 AM - obama.exe
åfan
testade detta, och nu fastnade jag i en brödrost ._
 
8/10/2015 1:15:35 PM - Maria
marias@live.se
För mycket fett som i LCHF kan vara direkt skadligt för somliga. Har man lite halvdålig lever och i synnerhet gallproblem ska man akta sig för LCHF. Jag åt LCHF i ett år och har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv. Idag äter jag Paleo istället och undviker uppenbart fett men äter aldrig lightprodukter. Min lever är svag och klarar inte fett. Jag har opererat ut gallblåsan då LCHF-dieten gav mig regelbundna krampanfall.
 
Jag tycker det är så intressant med LCHF-folk, att de alltid ska lägga fram dieten som lösning för alla problem som finns, precis som om det är en sekt. Nej, LCHF hjälper inte alla. Sluta ljug!
 
Prova dig fram vad som passar dig bäst!
 
4/30/2015 11:23:28 AM - Josef Boberg
Jag har provat...
...med valnötter i frukosttallriken - och det ger efter redan en vecka
 
6/14/2014 11:36:54 PM - Ann-Catrine Nordin
Jättebra artikel!
Ska nu prova kosten:LCHF ! Och se om det funkar. Min mor har svår värk av artros och reumatism, hon ska apsolut testa denna kost..Tack!
 
6/8/2014 10:00:38 AM - 44a
Alzheimer
Mycket bra artikel. Jag fick svar på vad min hjärna behöver för fungera så bra som möjligt. Är inget LCHF fan eller intresserad av andra dieter då min mamma fick Alzheimer i tidig ålder. Hon provade många dieter för att hålla
 
5/20/2014 2:03:35 PM - Christer Åberg
Dålig info
Jag skulle vilja klaga på den dåliga informationen i denna artikel. Det står inte om mat som gör hjärnan glad men om grejer och skit som finns I maten. Efter jag har läst denna artikel kände jag mig ledsen =(
 
PS jag vill ha pengarna tillbaka för jag köpte mat med denna skit i och jag blev arg
 
5/13/2014 10:40:01 PM - Lchf:are
Sund kost !
Uppdatera artikeln genom att läsa det som kommenterats är felaktigt.
Frukt är som att vräka i sig rent socker, så ta bort frukt, det ger bara en snabb sockerhöjning.
Ni borde verkligen läsa på bättre, innan ni skriver en sån här artikel med den satta rubriken om sund kost.
 
3/21/2014 11:21:45 AM - Gangnamstyle
Hej
Swag
 
2/22/2014 9:47:52 PM - Kalle
kalle@live.se
Ja och jag blev sjuk av LCHF så kom inte att säg att kroppen blir friskare av LCHF. Kanske för vissa, men inte alla.
 
8/20/2013 11:52:39 AM - Lella
LCHF
Dessutom vill jag tillägga att LCHF även bidrar till en friskare kropp.. Det finns säkert ett antal sjukdomstillstånd som skulle påverkas positivt av LCHF. Själv började jag äta kosten pga kronisk värk och jag har inte varit så här frisk på många år!
 
Att det dessutom är god mat, gör ju inte saken sämre.
 
8/20/2013 11:30:23 AM - Lella
ketoner istället för glukos
Jätteintressant helt klart, men artikeln borde uppdateras... Ni skriver att en kolhydratfattig kost leder till brist på glukos och medför minskad hjärnaktivitet, sämre bedömningsförmåga och så vidare.... Vilket inte stämmer, då kroppen själv kan göra om fett och proteiner till ketoner, som ju är ett alternativt bränsle till glukos, som dessutom hjärnan verkar gilla ännu bättre...
 
Jag har själv ätit lchf i snart två år och det var enbart i övergångsperioden, ett par tre veckor som man inte funkade till 100 %. Efter den perioden är avklarad blir man snarare mer fokuserad och alert.
 
3/29/2012 10:13:04 PM - Lars
Signalsubstanser
Jag äter en MAO-Hämmare som heter Aurorix, det hämmar nedbrytningen av både dopamin seretonin och noradrenalin. Fungerar toppen. Hade ju så klart vart bättre att få tillräckligt genom kosten men alla har sin egen kemi i hjärnan.
 
2/6/2012 1:47:29 PM - Fredrik
serotonin glukos
I artikeln står det att glukos bildas när kolhydrater bryts ned i matsmälltningen.
Tycker du kan ändra i artikeln och förklara att glukos skapas när protein bryts ned också.
Därför LCHF inte är något problem alls.
Även när kroppen bryter ned fet bildas glukos.
 
Sedan en sak som du missar angående seretonin och tryptofan.
För att det ska fungera så måste du tre timmar efter intag av tryptonfan (protein) äta en stärkelse. Typ en liten potatis men endast det. Då kickar man igång seretoninet.
 
Ät en proteinrik middag klockan 20.00 Sen innan du sover en kall kokt potatis (så liten så du kan krama om den med en hand).
Du kommer ha dom bästa drömmarna du haft på länge och detta pga seretonin produktionen.
 
1/23/2012 10:45:02 AM - Flix
Hjärnan?
Hur mycket procent av det man äter, energin man får i sig, går till hjärnan?
 
10/3/2011 9:02:25 AM - brita
xxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
 
8/29/2011 1:38:09 PM - Monika
Deprission
Vilka balkväxter ska jag äta som är bra för sratoninet?
 
7/26/2011 11:00:02 PM - Robin
Svar
Ja, det kan det göra. Motionera i frisk luft och vila, kompletterar.
 
5/14/2011 7:41:27 PM - hjärna
neurologiska besvär
Kan detta hjälpa mot neurologiska beteendestörningar typ adhd, tourette m fl?
 
1/21/2011 8:02:45 PM - Monika
Motion,Motion,Motion
Bra artikel men glöm inte motion och gör det inte värre en vad det är. Börja springa 18min dagligen börja jogga 1 min gå en min. 18ggr öka nästa vecka 2*2 18 min osv. Det räcker m.18 min. dagligen gör det inte mer avanserat än så för då tröttnar man lätt.All övrig motion är extra +.
 
12/10/2010 1:28:08 PM - C.
Tack!
Tack för bra inf.!
 
11/13/2010 12:19:11 AM - Gustav
LCHF = blaha
Man går ner i vikt pga att man fokuserar på vad man äter. Spelar mindre roll vilken metod som används, det viktiga är att du tänker på vad du äter. Stackars er som är lurade av LCHF-kosten och tror att ni ska leva ett par år längre än oss andra. Jag njuter ofta av både sötsaker, vin och snabbmat och mår toppen tack vare att jag också rör mig emellanåt. Njut av livet istället för att försöka följa en handbok...
 
4/5/2010 6:08:03 PM - Fredrik Flink
Valnöt innehåller inte mycket tryptofan!
Jag har sett uppgiften någon mer stans att valnöt är rik på tryptofan - förstår inte var den kommer ifrån för den stämmer inte! Tvärtom har valnöt mindre tryptofan än andra nötter. Däremot är den rik på linolensyra som förmodligen påverkar hjärnan mer än tillgången på tryptofan.
 
4/4/2010 5:23:58 AM - Johan
underbart !
Har undrat länge utan svar, fått reda på allt jag ville veta.. tusen tack !
 
4/1/2010 7:56:02 PM - henadi
 
3/3/2010 9:53:48 AM - Anna
LCHF
Ang "låg-kolydrat-kost" så tror jag att det är för tidigt att utvärdera långvarig effekt efter ett 1/2 år med LCHF-kost, som någon skrev.
Själv har jag ätit LCHF under flera år, och nu börjar jag känna mig "låg" i hjärnan, svårt att förklara känslan, men det är som om insulinkänsligheten har blivit så känslig, att jag påverkas av minsta lilla kolhydrat, då speciellt snabba carbs. Jag får blodsockersvängningar, samt koncentrationssvårigheter... Så jag vet inte om jag kan rekomendera denna metod längre perioder, för JAG anser att hjärnan påverkas.
Däremot är metoden mycket bra för att hålla fettprocenten nere, men att kroppen och hjärnan behöver energi i form av kolhydrater för att fungera optimalt, det är jag övertygad om! Speciellt om du är en aktiv individ!
Med detta vill jag råda andra att denna metod kan vara till hjälp vid viktminskning/fettreducering, men INTE längre perioder än 1 år i taget! Det tror jag skadar kropp och hjärna!
 
11/28/2009 1:48:48 PM - Lisa
Serotonin
Du bör dels prata med din läkare, du bör läsa på om hur du producerar serotonin själv.
Dels genom rätt mat, se över tillskott som hjälper till i övergångsfasen. Det finns också forskning på att en halvtimmes promenad ger lika mycket serotonin som en tablett.
 
Lycka till
 
11/8/2009 8:11:23 AM - Margaretha
Seratonin
Jag vill sluta med seratonin tab.Ska jag trappa ner, klarar jag det skälv äller ska jag kontakta min läkare.
 
10/18/2009 2:43:23 PM - Rolf
Serotinin
Hej jag äter citalopran cinfa för att öka mitt serotonin intag vad jag kan förstå. Jag bor i Spanien tillgång till mycket sol, frukt och grönsaker. Vad skall jag äta för att öka mitt serotonin intag så jag kan sluta med medecin?
 
9/20/2009 5:01:46 PM - birthe
bra artikel
bra att veta sä man förstär
 
8/13/2009 3:34:59 PM - godingen
Har tagit till mig detta och...
... jag kommer börja köpa mycket mer frukt i största allmänhet, fullkornsbröd istället för vitt bröd, och kommer såna småpåsar med färdigskalade valnötter som man kan ha med sig i fickan och knapra på istället för godis. Sen blev jag lite inspirerad att sluta snusa, med tanke på att det givetvis blir en Jojo-effekt med den "positiva" höjningen av dopamin, man får nog en bättre och stabilare dopamin-nivå ifall man slutar snusa/röka. Tack för alla tipsen, ha de gött allihop
 
3/23/2009 10:58:54 PM - maria hellberg
mycket intressant
Det känns så bra.attveta hur man kan hitta dom viktiga ämnerna i grönsaker och i frukter för att må bra.
 
1/9/2009 6:29:20 PM - Mikael
Hjärn mat
Rätt mat är viktigt...frågan är vad din kropp behöver? Stämmer detta på dig? Kan du känna in vad din kropp behöver eller går du efter begäret? Vi matas hela tiden av vad som är rätt och fel genom tidningar tv etc. Hur kan någon annan veta vad som är rätt för dig?
 
Tankar är också mat...och påverkar vår kropp till stor del... Är du intresserad spana gärna in Louise L Hay och boken "Du kan hela dig själv"
 
Visste du att:
Utan luft klarar man sig några minuter. Utan vatten klarar man sig ca en vecka
Utan mat klara man sig flera veckor (har jag för mig).
 
Hur är luften du andas och vattnet du dricker?
 
Sist men inte minst lyssna inte på mig tro inte vad jag skriver. Känn innåt vad som är sant för dig. Du vet, om du vågar lyssna på den tysta rösten i dig...
 
Önskar er alla en glädjefylld helg.
 
1/8/2009 7:14:39 PM - Anders
Till Veronica
Minimalt med kolhydrater. Skulle gärna vilja veta vad du har för kost..
 
1/7/2009 5:13:59 PM - Veronica
Håller inte med!
Det ni skriver om glukos är blaha. Jag har ätit minimalt med kolhydrater i ½ års tid och har inte mått så här bra tidigare. Jag har t ex lämnat bort alla frukter. Tankeverksamheten, krafterna, koncentrationen är bättre än tidigare. På köpet har jag gått ner 13 kg i vikt, sover bättre, har inga magproblem eller luftbesvär längre, hälsovinsterna är otaliga. Alla som vill måna om sin hälsa uppmanar jag att ta reda på vad LCHF är.
 
1/7/2009 1:49:55 PM - Irre
Hjärnan klarar sig utan kolhydrater
Vad jag vet så klarar man sig alldeles utmärkt helt utan kolhydrater, kroppen tillverkar ju sitt eget bränsle till hjärnan av fett, kolla tex LCHF.
 
8/23/2008 10:49:50 PM - Kistibracka
Bra kunskap för mig som haft stroke
Det var mycket tänkvärt. Ska tänka på det när jag handlar mat imorgon. Bananer bland annat kommer jag att köpa.
 
4/11/2008 9:14:21 AM - Ubbe
Tryptofan
Tryptofan är ju en aminosyra dvs protein så den kan ju inte vara mättad - om du menar att den är mättat fett alltså, eller?
 
4/7/2008 7:58:40 PM - Linda
Mättad
Jag har hört att hjärnans nivå av tryptofan hos de allra flesta är mättad??
 
3/9/2008 3:23:51 PM - Gladys Sundling
Det är uppigande!
Tack ,mycket bra att det finns bra information.
 
2/12/2008 11:53:40 AM - Anton
Bra mat
Bra artikel, fet fisk och grönsaker är nog det som vi svenskar är dåliga på, om folk skulle veta om sånt här skulle vi garanterat vara ett lyckligare och hälsosammare folk!
 
1/17/2008 7:32:19 PM - Isabel
Tack så mycket
DETTA BEHÖVDE JAG VETA FÖR ATT MINSKA MIN DEPRESSION.....BRA MAT BRA HÄLSA!
 
TUSEN TACK
 
12/2/2007 8:29:04 PM - Astrid
Mycket upplysande
Mycket intressant artikel.
Skönt att få bekräftat, att vi äter vettigt.
Hjärnan verkar gilla samma mat som magen och hjärtat, ja kanske som hela
kroppen?
 
12/1/2007 8:57:45 AM - jasmina
må brå
enkel, lärorikt information BRAVO !
 
11/30/2007 5:54:05 PM - olivia
jättebra
jättebra och intressant artickel!
 
11/5/2007 8:40:40 PM - Paulin
hmm
Jag tycker att jag äter bra och enligt konstens alla regler men inte sjutton mår jag bättre för det. Det spela ingen roll hur många bananer eller tomater jag stoppar i mig, jag är ju lika deprimerad för ändå.
 
11/5/2007 6:35:16 PM - Maria
Bra att veta
Detta var intressant och lärorikt! bra artikel.
 
10/14/2007 6:11:05 AM - linda
mmmmm härligt
underbart bra läsning
 
10/4/2007 9:10:58 PM - anita åberg
intressant
Jag blev väldigt imponerad avdet ni skriver om vill gärna veta mer
 
8/14/2007 10:40:13 PM - Mona
Underbart
Nu har jag äntligen fått konkreta uppslag.Tack!!!
 
8/10/2007 7:36:53 PM - anonym
Suverän sida, tack!!!
tänk om man kunde få denna enkla information av sjukvårdden....
 
7/22/2007 11:14:34 PM - Atta
mycket bra
äntligen får jag bekräftelse på det jag trott mig veta, att kosten har en enorm betydelse för hur hjärnan mår. Speciellt viktigt är det rätta högvärdiga fettet, som rapsolja mm. och allt det andra, bravo!
 
5/15/2007 1:52:48 AM - Terece
PRECIS!
Vad jag behövde veta för mitt arbete. TACK!
 
5/7/2007 11:42:41 AM - frida
Är det sant?
helt galet bra artikel som jag tror kan hjälpa många tjejer med dålig relation till mat!
men jag hade valet vata hur stor skillnad maten gör på halten av singnalsubstansera? vilka resultat har det gett hos människor?
 
4/11/2007 8:50:25 AM - Gu´tin Alv
OM signalsubstanserna serotonin&dopamin
Artikeln ger hjälp till egenvård - friskvård.
 
Verkligen överskådlig,informativ och enkel text. Dags att fylla på skafferier och köpa mer valnötter och tomater. Tack !
 
3/27/2007 1:19:21 AM - jani
intressant läsning
mycket intressant
 
2/15/2007 10:53:05 PM - Lugano / Schweiz
Thumbs up!
Artikeln passade perfekt när den behövdes...
 
2/11/2007 3:15:34 PM - Johanna
Väldigt intressant
Överhuvud taget (!) så tycker jag att artiklarna på den här sidan är mycket bra.
 
2/10/2007 5:49:47 PM - Sanna NIlsson
Perfekt
Jag har letat efter denna typ av upplysning. Tack
 
1/25/2007 12:30:24 PM - carina qvarnsved
hjärnan
jättebra och ger eftertanke
 
1/17/2007 1:46:30 AM - Arat
Mycket bra
Mycket bra artikel. Läsvärd och intressant.
 
Kommentera denna artikel