Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/14/2006

Så blir potatisen GI-rätt

Visst kan du äta potatis och samtidigt följa GI-metoden. En doktorsavhandling vid Lunds Tekniska Högskola visar att GI-knepen funkar.
 
Potatis har alltid varit ett baslivsmedel i den svenska kosten. Men i och med GI-vågen så har konsumtionen i Sverige minskat.
 
Margareta Leeman vid Lunds Tekniska Högskola bekräftar att all potatis ger en snabb höjning av blodsocker och insulinsvar. Men potatisen innehåller också en stärkelse som inte bryts ner i mage och tunntarm. I stället jäser stärkelsen i tjocktarmen under bildande av nyttiga fettsyror, vilket kan sänka kolesterolhalten.
 
— Genom att byta ut nykokt potatis mot kokt och kylförvarad potatis alternativt kall serverad med vinägrettsås kan den totala glykemiska belastningen sänkas med upp till 30 procent, menar Margareta Leeman.
 
En annan fördel med kokt potatis är att den ger högre mättnad än jämförbara livsmedel med samma energiinnehåll, vilket också bekräftas i avhandlingen.
 
Fakta:
Långvariga perioder av höga blodsockernivåer i kombination med en inaktiv livsstil ökar risken för fetma, åldersdiabetes samt hjärt- och kärlsjukdom.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
7/9/2011 6:58:21 PM - SPuHKKmiMTkacyYr
HJtEnrQFgPnODPSQuEu
YouÂ’re the one with the brains here. IÂ’m wtaicnhg for your posts.
 
5/25/2010 2:31:53 PM - Nette
LCHF
Pröva LCHF-metoden där man ökar på grönsaker och fett rejält men tar bort all annan kolhydratkälla.
Lycka till !
 
6/26/2008 12:41:07 PM - Jacky
GI
Blodpuddingen innehåller väl mjöl...
 
10/19/2006 11:42:27 PM - Ann-Christin Henriksson
Siw Andersson
Det står ingenting i ditt inlägg om att du motionerar eller inte. Du borde göra det minst en timme per dag. Som du kanske vet så minskar motion insulinresistensen vilket gör att blodsockret sjunker. Vet detta av egen erfarenhet. Själv har jag gått ner 26 kg och är numera slank och välmående. Ge fasen i blodpuddingen men ät gärna fullkornspasta.
Hälsningar Anki
 
9/15/2006 6:54:30 PM - Mikael
GI
Hej Siw och grattis till viktnedgången! Anledningen till din viktnedgång är att du har ätit färre kalorier än du förbrukat, inte för att du ätit mat med lågt GI. Så byt ut din oxfilé mot blodpudding du, bara du har koll på energiintaget. Lycka till!
 
9/15/2006 4:47:57 PM - Siw Andersson
GI
Har sedan midsommar minskat 14 kilo i vikt genom att äta GI-mat.
Är naturligtvis enormt lycklig över detta, då jag är diabetiker,( II.) Hade hoppats få sluta med medicinen. Men pyttsan, det har inte förändrat något alls. Är nu så trött på mina matkostnader och inser att de borde vara högst en fjärdedel av de nuvarande. Avsaknaden av potatis och pasta gör att jag sällan är mätt. Svårt att vara glad då. Lite pannkaka och ärtsoppa skulle inte bara vara gott, utan också billigt. Vad jag vill åt är inte potatisen, utan mjölet i allting. ge mig ett alternativ till detta snälla. Jag längtar hysteriskt att få byta ut oxfilén mot blodpudding!
 
Kommentera denna artikel