Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/20/2007
Uppdaterad: 2/2/2008

Fytokemikalier och deras effekt i kroppen

På senare år har det talats mycket om fytokemikalier eller fytonutrienter. Ämnen som finns naturligt i frukt och grönsaker och fungerar som växternas immunsystem. Detta inbyggda skydd kan, enligt många forskare, även förbättra vårt försvar mot många livshotande sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.
 
Fytokemikalier och deras effekt i kroppen
Idag känner man till cirka 5000 olika fytokemikalier, fytonutrienter, men experter tror att det finns många fler att upptäcka. Fytokemikalier skyddar växterna mot solens strålning, föroreningar, virus, bakterier, svampar och insektsangrepp.
 
I människokroppen fungerar dessa biologiska ämnen som antioxidanter, de dämpar inflammationsprocesser i kroppen, aktiverar immunförsvaret och stärker kroppens naturliga avgiftningssystem. Fytokemikalier hjälper till exempel kroppen att bli av med det onda kolesterolet och olika cancerframkallande ämnen.
 
Dämpar inflammationer i kroppen
Ett mycket stort antal människor lider idag av kronisk inflammation som kan leda till reumatiska sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, multipel skleros, psoriasis, inflammatoriska tarmsjukdomar, astma med flera. Kroniska inflammationer kan också bidra till ökad celldelning och därmed förhöjd risk för cancer.
 
Inflammationer anses numera också vara delaktiga vid uppkomsten av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinson. Några av de mest effektiva antiinflammatoriska fytokemikalierna finns i gurkmeja, curry och rosmarin. Inom folkmedicinen har dessa växter använts i många år just för att förebygga smärta och inflammationer.
 
Fungerar som antioxidanter
Antioxidanter är kroppens främsta skydd mot fria radikaler som bildas som en restprodukt vid kroppens ämnesomsättning. Förutom att bidra till en rad sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, Parkinson och Alzheimer anses fria radikaler också påskynda det naturliga åldrandet. Syret är en av de främsta orsakerna till bildandet av fria radikaler men även yttre faktorer som rökning eller den ultravioletta strålningen från solen kan bidra.
 
En fri radikal är en molekyl som är mycket reaktiv och instabil, eftersom den innehåller en oparad elektron. Eftersom molekyler alltid strävar efter balans stjäl den fria radikalen en elektron från en annan molekyl i kroppens celler. Den bestulna molekylen blir då i obalans och stjäl i sin tur en elektron vilket leder till en kedjereaktion som skadar kroppens celler och DNA.
 
Kroppen kan själv bilda antioxidanter men för att försvaret ska fungera optimalt behöver vi färdiga antioxidanter via maten. I grönsaker, frukter och bär finns antioxidanterna vitamin C och E samt en mängd fytokemikalier. Det bästa sättet att få ett bra intag av antioxidanter är att äta varierat.
 
Ät färgrikt
De mest studerade fytokemikalierna är karotenoider, flavonoider och isoflavoner. Karotenoider är gula, orangea och röda färgpigment i frukter och grönsaker. Även gröna bladgrönsaker som till exempel spenat är rika på karotenoider men den gulaktiga färgen döljs av ett annat färgpigment, det gröna klorofyllet.
 
Flavonoider är röda färgämnen som ger den specifika färgen åt exempelvis vindruvor, men även citrusfrukter. Isoflavaoner kan i sin tur hittas i nötter, linser, sojabönor och grönsaker. Viktigt att komma ihåg är att ju starkare färg desto mer pigment innehåller frukten eller grönsaken och desto bättre försvar mot fria radikaler.
 
En av de mest kända fytokemikalierna med antioxiderande effekt är lykopen, ett rött färgämne som tillhör gruppen karotenoider och som finns i bland annat tomat och vattenmelon. Lykopen har i många studier visat ha skyddande effekt på hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer i mag-tarmkanalen och prostata.
 
Senaste forskningen visar intressant nog att tomatsås minskar risken för cancer effektivare än färska tomater. Vid upphettning förstörs cellväggarna och lykopenet frigörs vilket underlättar upptaget i kroppen. Absorptionen blir ännu bättre med en skvätt olja, eftersom detta färgämne är fettlösligt. Därför ger kokt tomatsås mer lykopen än färska tomater.
 
Lykopen tillhör dock undantagen, de flesta andra fytokemikalier trivs inte i värme. Bäst är att få i sig frukterna och grönsakerna i rå form. Vid tillagning är det mest skonsamt att ångkoka. På så sätt bevaras cirka 90 procent av de nyttiga ämnena, till skillnad från mikrovågsugnen som sänker halten av fytokemikalierna till några få procent.
 
Rätt kost håller dig frisk längre
Många av de sjukdomar som ökar i västvärlden har kopplingar till fel kost. Världshälsoorganisationen WHO beräknar att var tredje hjärtsjukdom och var tionde stroke beror på att vi äter för lite frukt och grönt. Forskning har visat att i de länder där det är vanligt med en så kallad medelhavsdiet, med mycket frukt och grönt, är risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer lägre.
 
Sist men inte minst är det viktigt att komma ihåg att det är bättre att få fytokemikalierna från maten än genom kosttillskott. På det sättet upprätthålls en bra balans mellan de olika färgämnena. Kosttillskott kan aldrig ersätta en varierad och väl sammansatt kost.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/18/2016 5:23:47 PM - Maria
Skrämselpropaganda?!
Hej!
och jag som tyckte att jag kämpat nu så duktigt för miljöns skull..nu skall jag tänka om Titta var ifrån grösakewrna kommer( Nu när vi inte har möjlighrt att plantera själv och laga allt ifrån grunden,Använda micron så lite som möjligt...
 
5/24/2015 7:09:38 PM - Jennifer
Ang skal
Hej. Jag är 20 år äter dem allra flesta grönsaker. Men jag är inte så förtjust i skal på tomater och undrar om det har någon hälsopåverkan?
Tacksam för svar.
Får jag i mig lykopen från innehållet.
 
5/24/2015 7:08:51 PM - Jennifer
Ang skal
Hej. Jag är 20 år äter dem allra flesta grönsaker. Men jag är inte så förtjust i skal på tomater och undrar om det har någon hälsopåverkan?
Tacksam för svar.
Får jag i mig lykopen från innehållet.
 
4/1/2015 11:10:57 PM - electra
Så sant!
Artikeln säger exakt hur det är och vad vi helst ska stoppa i oss om vi vill öka chanserna till ett frisk och hälsosamt liv.
 
Men frågan är: Vill vi verkligen det?
 
Idag är vi upplysta och vi har kunskap om matens, motionens, rökningens o.s.v. betydelse för utvecklandet av Hjärt- och kärlsjukdomar, Alzheimers sjukdom, cancer m.fl.
 
Men trots all information så fortsätter vi ändå att producera skräpmat (vilket det läggs enorma pengar på i reklam..) som vi glatt köper (mot bättre vetande) vilken gör oss trötta och överviktiga så att vi inte orkar ta oss i kragen och motionera vilket i sin tur - förr eller senare - gör att vi drabbas av stroke, diabetes, hjärtinfarkt o.s.v.
 
Hur dumma är vi egentligen? Vi investerar i våra egna s.k. livsstilssjukdomar!
 
1/27/2012 10:36:31 PM - GHEDTSzIgt
ErqRsOUbo
Nohtnig I could say would give you undue credit for this story.
 
1/27/2012 2:12:53 PM - mObpMWHSMO
tNnBolRXuHBZRjX
Great post with lots of ipomrtant stuff.
 
1/27/2012 9:35:07 AM - PXrPQLsranYtaLjoH
gellpBdALH
I think you hit a bullseye there falels!
 
9/7/2011 2:48:11 PM - Terje Olsen
Mye bra
Du bör gå og se litt på Iridoider og på frukten Morinda Citrofolia L. En frukt som inneholder over 150 kjente näringsstoffer.
 
6/12/2011 1:12:17 AM - Asima
Anastrozol?
Jag undrar om jag ska fortsätta med kosttillskott, nu efter bröstcanceroperation
 
Kan det vara moteffekt med kosttillskott, så att Anastarazol inte hjälper mot ökning av cancercellerna
 
10/7/2010 10:41:17 AM - Kent
Bra information
Hej
 
När jag var yngre, då levde jag på skräpmat och kände mig inget vidare till kropp och själ. Tillslut så började min tjej att laga till fisk och grönsaker, tror att det var vändningen på ett friskare liv.
 
Mvh
 
Kommentera denna artikel