Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/8/2007
Uppdaterad: 11/13/2010

För mycket transfetter i snabbmaten

Även om Sveriges snabbmatsaktörer vill erbjuda oss hälsosammare mat så visar en undersökning att snabbmaten fortfarande dryper av transfett.
 
Foodnet har samlat statistik från 250 snabbmatsaktörer. Statistiken visar att 100% av de deltagande företagen vet skillnad på bra och dåligt fett och 92% av dom försöker erbjuda hälsosam mat.
 
Trots detta visar samma statistik att 96% fortfarande använder olja med transfett i fritösen och 68% serverar produkter som innehåller transfetter.
 
Undvik transfetter
Det finns en stark koppling mellan högt transfettintag och hjärt- och kärlsjukdomar. I Danmark och New York har man infört maxgränser men Livsmedelsverket i Sverige ser inte någon mening med förbud eller maxgränser då man anser att det mättade fettet är ett större problem för oss.
 
Det finns heller ingen skyldighet för livsmedelsproducenter att redovisa om en produkt innehåller transfett eller inte. Däremot redovisar de delvis härdat och härdat fett på förpackningen. Om du vill undvika transfetter så lämna kvar produkter som innehåller delvis härdat fett på butikshyllan.
 
Här döljer sig transfetterna:
  • Pommes frites
  • Chicken nuggets
  • Bakverk
  • Lökringar
  • Spett med kött, kyckling och grönsaker kan vara friterade. Vanligt bland t ex thai-, grekisk och libanesisk mat.
  • Rostad lök
  • Pulvermos
  • Vegetariska burgare
  • Paj och piroger
  • Bränd grillad lax
  • All friterad mat
  • Kakor, kex och snacks
  •  
     
    Kommentarer på denna artikel
     
    Inga kommentarer har skrivits än
    Kommentera denna artikel