Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/24/2007

Mycket bekämpningsmedel i frukt och grönt

En kartläggning inom Europa visar att nästan hälften av de testade livsmedlen innehåller bekämpningsmedel. De livsmedel som har testats är bland annat frukt, grönt, spannmål, potatis, bönor och ris.
 
Mycket bekämpningsmedel i frukt och grönt
Medlemsländerna inom EU har tagit över 60.000 livsmedelsprover. Resultatet är riktigt nedslående - i nästan hälften av proverna hittades giftrester. Och i vart tredje prov finns mer än ett bekämpningsmedel.
 
Paprika och vindruvor visade sig innehålla rester från mer än tio olika gifter. Dom frukter som innehåller mest gift är mandariner, apelsiner och päron.
 
Så undviker du bekämpningsmedel:
  • Handla ekologiskt.
  • Tvätta och skala frukt. Det mesta av gifterna sitter i skalet. Tyvärr är det även där som många nyttigheter finns.
  • Ta bort de yttre bladen på sallad. Skölj noga.
  • Svenskodlat innehåller oftast mindre bekämpningsmedel.
  • Det sägs att följande blandning renar frukt och grönsaker bäst: Blanda varmt vatten, salt och citronjuice eller vinäger och skölj livsmedlet med blandningen.
  •  
    Fakta:
    Andel spår av bekämpningsmedel som uppmättes i kartläggningen:
     
    Mandariner: 81 procent
    Apelsiner: 73 procent
    Päron: 71 procent
    Bönor: 36 procent
    Gurka: 31 procent
    Potatis: 26 procent
    Spenat: 22 procent
    Morot: 21 procent
    Ris: 20 procent
    Frukt: 48,9 procent
    Processad mat: 32,8 procent
    Spannmål: 21 procent
    Barnmat: 5,6 procent
     
    Källa: Svenska Dagbladet
     
    Läs mer:
     
     
    Kommentarer på denna artikel
     
    Inga kommentarer har skrivits än
    Kommentera denna artikel