Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/9/2007

Sänkta halter nitrat och nitrit i ekologiska charkprodukter

Gränsvärdena av nitrat och nitrit som konserveringsmedel i ekologiska köttprodukter har hittills varit samma som för konventionella köttprodukter. Nu har EU-förordningen om ekologiska livsmedel ändrats. Från den 1 december 2007 begränsas den tillåtna tillsatsen av nitrat och nitrit i ekologiska köttvaror.
 
Sänkta halter nitrat och nitrit i ekologiska charkprodukter
Kommissionens förordning 780/2006 innehåller en ändring i listan över tillsatser som är tillåtna i ekologiska livsmedel. Den innehåller nu även substanser som får användas vid tillverkning av ekologiska produkter av animaliskt ursprung- såsom mjölk och köttprodukter. Dessutom införs substanser som får användas vid tillverkning av fruktviner.
 
Begränsning
Natriumnitrat får nu bara användas i konventionella köttprodukter, inte i ekologiska. De två konserveringsmedel som tillåts, natriumnitrit (E 250) och kaliumnitrat (E 252, får användas i lägre mängd i ekologiska köttprodukter än i konventionella. Ändringen trädde i kraft den 1 december 2007.
 
Motverkar botulinumbakterier
Nitrit och nitrat används sedan länge som konserveringsmedel i konventionella kött- och fiskprodukter och i ost för att hämma tillväxten av botulinum-bakterier.
 
Efter tillsats av nitrit och nitrat i köttprodukterna sker kemisk omvandling av ämnena i produkten, vilket gör att halterna sjunker under livsmedelsberedningen och lagringen.
 
Tillåtna mängder
Den nu tillåtna mängden av natriumnitrit i konsumtionsfärdig köttprodukt är 50 mg/kg och av Kaliumnitrat 50 mg/kg, uttryckt som Natriumnitrat. Även mängderna som får tillsättas vid tillverkningen av köttprodukter har begränsats.
 
 
Livsmedelsverket
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel