Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/21/2008

Undvik koffein och minska risken för missfall

Gravida bör undvika koffein då även låga doser ger fördubblad risk för missfall enligt en ny amerikansk studie.
 
Undvik koffein och minska risken för missfall
Idag är maxrekommendationen av koffein 300 mg för gravida och ammande. Sverige har samma rekommendation gällande koffein för gravida som USA. Där kommer man nu att se över om rekommendationen behöver sänkas ytterliggare.
 
Studien
Forskare vid Kaiser Permanente-institutet i Kalifornien har följt 1,063 gravida som fortsatt dricka kaffe under sina 20 första graviditetsveckor. De fick föra dagbok över sitt koffeinintag och resultatet jämfördes sedan med de som fick missfall.
 
172 av de gravida fick missfall och man kunde se att missfallsrisken ökade i proportion till koffeinkonsumtionen. De som fick i sig minst 200 milligram koffein/dag fördubblade sin risk för missfall jämfört med kvinnor som undvek koffein.
 
 
Fakta:
300 mg koffein motsvarar:
 • 3 koppar kaffe
 • 4-5 koppar te
 • 8 burkar cola
 • 4 burkar energidryck
 • 400g chokladkaka
  Koffeininnehållet varierar i kaffe och te beroende på märke och tillagningsmetoder.
   
  Källa: Livsmedelsverket, Food Standards Agency
 •  
  Var finns koffein?
  Koffein förekommer naturligt i t ex kaffe, te, kakao, guarana. Som tillsatt arom kan koffein förekomma i läsk och så kallade energidrycker. Koffein förekommer också i vissa läkemedel.
   
  Källa: Livsmedelsverket
   
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  1/24/2008 9:06:47 PM - Redaktionen
  20 veckor
  Forskarna följde kvinnorna under de 20 första graviditetsveckorna. Man bör enligt studien inte överskrida 200 mg koffein/dag. Det borde gälla även efter de 20 första veckorna.
   
  1/24/2008 4:55:18 PM - josabeth.blogs.se
  Vilken vecka?
  Gäller ovanstående före vecka 12 eller under hela graviditeten? Jag är också gravid och håller mig till två koppar om dagen... Men jag kanske borde sluta helt då?
   
  1/21/2008 12:38:08 PM - Karola
  Koffein och missfall
  Undvik kaffe helt när du är gravid. Det finns tidigare studier som också visat samband mellan koffein och missfall. Jag är gravid nu och är glad att jag slutat med både te och kaffe i tid.
   
  Kommentera denna artikel