Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/16/2016

Lykopen i tomat ger skydd mot UV-strålning

Tomat innehåller lykopen, en karotenoid, som ger tomaten dess röda färg. Forskning visar att genom att äta tomat kan du öka ditt naturliga skydd mot solens UV-strålning. Tidigare forskning har visat att tomat även skyddar mot cancer och rynkor.
 
Lykopen i tomat ger skydd mot UV-strålning
En liten studie vid Manchester och Newcastle universitetet visar att lykopen som finns i tomater kan skydda mot solens UV-strålning.
 
Forskarna lät 20 frivilliga testa tomaters inverkan på UV-strålning. Halva gruppen fick 55 gram tomatpuré mixad med 10 gram olivolja varje dag i 3 månader. Den andra gruppen fick enbart olivoljan.
 
Genom test med UV-lampor såg man att de som fick tomatpuré ökade sitt naturliga skydd mot solens UV-strålar med 33 procent. Bäst effekt fick de i slutet av testperioden.
 
Forskarna menar att det är lykopenet i tomaterna som ger den skyddande effekten. Lykopen neutraliserar fria radikaler som bildas i huden av solens strålar. Strålningen leder till skador i DNA, för tidigt åldrande och kanske cancer.
 
Men det räcker inte bara med tomater som solskydd, enligt studien ger de bara ett skydd som motsvarar solfaktor 1,3.
 
Lykopen har i tidigare studier kopplats till en skyddande effekt mot cancer i prostata, mage och lungor. Även huden mår bra av tomatbaserad mat. Forskning har visat att pro-kollagenet ökar vid intag av lykopen. Pro-kollagen hjälper huden att hålla sig elastisk och rynkfri.
 
Fakta:
Exempel på lykopenmängder i mat:
 
1 dl tomatpuré, 27,2 milligram
2,5 dl tomatjuice, 22 mg
1 dl tomatsås, 18,5 mg
2,5 dl vattenmelon, 7 mg
 
2 tsk ketchup, 5,8 mg
1 tomat, 3,2 mg
5 körsbärstomter, 2,2 mg
 
Här hittar du recept med lykopen:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel