Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/9/2008

Naturliga transfetter skyddar mot folksjukdomar

Naturligt transfett som finns i nöt- och fårkött samt mjölkprodukter är bra för oss och kan skydda mot våra vanligaste folksjukdomar.
 
Naturliga transfetter skyddar mot folksjukdomar
Ny forskning i Kanada visar att transfettsyran, trans-vaccensyran (VA), som finns naturligt i nöt- och fårkött samt mejeriprodukter är ett bra fett för oss.
 
Forskningen visar att naturligt transfett kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och diabetes.
 
Det är alltså viktigt att skilja på naturligt och industriellt framställt transfett.
 
Industriellt framställt transfett bildas när man på kemisk väg gör det nyttiga omättade fettet hårdare, dvs härdar fettet.
 
När oljorna härdas fullt ut omvandlas de omättade fettsyrorna till mättade. När man avbryter härdningen innan det är fullhärdat, delvis härdat fett, så bildas transfettsyrorna.
 
Det farliga transfettet finns i:
  • friterad mat
  • pajer, piroger
  • feta kondisbitar
  • kex och kakor
  • choklad, godis
  • snacks
     
    Naturligt transfett finns i:
  • smör
  • grädde
  • ost
  • yoghurt
  • får- och lammkött
  • nötkött
     
  •  
    Ytterligare information »
     
    Fakta:
     
     
    Kommentarer på denna artikel
     
    Inga kommentarer har skrivits än
    Kommentera denna artikel