Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/29/2008

Ät regelbundet och minska risken för metabolt syndrom

Det är självklart för de flesta att hälsan påverkas av vad vi äter, men nu visar forskning att det även spelar roll hur ofta vi äter. Personer som äter oregelbundet löper större risk att drabbas av insulinresistens och så kallat metabolt syndrom än de som äter regelbundna måltider.
 
Ät regelbundet och minska risken för metabolt syndrom
Metabola syndromet är namnet på ett tillstånd där flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och diabetes har ansamlats hos en och samma individ. Risken att utveckla syndromets komponenter – bukfetma, högt blodtryck, blodfettsrubbning och glukosintolerans – påverkas av flera livsstilsfaktorer, varav kostens sammansättning troligen är den viktigare.
 
Forskare vid Karolinska Institutet har nu för första gången visat att också måltidernas frekvens, oberoende av deras innehåll, påverkar risken för metabolt syndrom. Studien, som bygger på enkätsvar och hälsoundersökningar av över fyra tusen 60-åriga män och kvinnor, visar att oregelbundet ätande är kopplat till ökad risk för det metabola syndromet.
 
Studiedeltagare som angav att de sällan äter regelbunden frukost, lunch, och middag hade i genomsnitt större midjemått och mer blodfettsrubbningar än personer som äter mer regelbundet. Personer som äter oregelbundet visade också i större utsträckning tecken på insulinresistens, vilket tros vara en underliggande orsak till det metabola syndromet.
 
Forskarna tror att resultaten kan få betydelse för kostråd med syfte att förebygga eller behandla metabolt syndrom.
 
– Kostråd brukar vara inriktade på vilken sorts mat vi ska äta. Men den här studien visar att även sättet vi äter på kan vara en viktig hälsofaktor, säger professor Mai-Lis Hellénius som har lett studien.
 
 
Källa: Karolinska institutet
 
 
 
Fakta:
Läs mer:
 
 • Måltiderna>>
 •  
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel