Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/16/2008

Feijoa - exotisk frukt med sötsyrlig smak

Intresset för exotisk frukt ökar och alerta livsmedelshandlare tar hem nya exotiska frukter. Feijoa är en av de godare exotiska frukterna. En del tycker att feijoa påminner om jordgubbar i smaken medan andra liknar den vid ananas med smak av mint.
 
Feijoa är en avlägsen släkting till guavafamiljen och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den kallas även för ananasguava. Numera odlas den även i Nya Zeeland, USA och Israel.
 
Feijoa uttallas fayoa (fay-joe-a).
 
Färgen varierar från limegrön till olivgrön eller blå-grön. Det tunna sega skalet skyddar det mjuka fruktköttet som varierar från vitt till ljusgult. Man äter både kärnor och det geléaktiga fruktköttet.
 
När du handlar feijoa så vet du att den är mogen när den avger en behaglig doft och är lite mjuk i handen, ungefär som ett moget päron eller persika.
 
Mogen feijoa bör förvaras i kylskåp om den inte kommer ätas inom två dagar. Omogen feijoa mognar bäst i rumstemperatur. Behöver du skynda på mognaden så förvara frukten med ett äpple i en påse.
 
Feijoa-frukten går också att frysa. Det bästa är då att dela den och gröpa ur det ätbara köttet och frysa i lämplig förpackning.
 
Feijoa är en perfekt dessertfrukt och godast att äta naturell. Dela den och ät med sked. Passar också att skiva ner i fruksallad eller att toppa glass med.
 
För att undvika att fruktköttet mörknar kan man pensla det med citronsaft.
 
Fakta:
Näringsinnehåll för Feijoa: per styck
 
Kcal: 25
Fett: 0,4 g
varav fleromättat fett: 0,2 g
mättat fett: 0,1 g
Fiber: 2,1 g
Protein: 1 g
Kolhydrater: 5 g
varav socker: 5 g
Natrium: 2 mg
 
Feijoa innehåller även C-vitamin, kalcium, jod, folsyra, kalium, magnesium och niacin.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
5/1/2010 8:37:47 PM - Gabriella
Ica Kvantum Värtan
Jag har köpt min frukt på Ica Kvantum Värtan som ligger på Malmvägen 13 på Gärdet i Stockholm. Värt att åka dit för den underbart goda frukten!
 
3/22/2010 7:32:17 PM - Fanny
I sverige?
Kan man köpa frukten någonstans i Sverige? Har försökt hitta den utan resultat
 
5/30/2009 1:01:21 PM - Lars J
Fejchoa eller
Bör väl uttalas på spanska: fejchoa ungefär
 
Kommentera denna artikel