Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/9/2018

Hallon är ett riktigt superbär

Hallon innehåller mängder med nyttigheter som hjälper till att hålla våra celler unga och friska.
 
Hallon är ett riktigt superbär
Superbären är antiinflammatoriska och innehåller växtämnen som kan förebygga cancer och hjärtsjukdom. Passa på att äta svenska hallon nu när det är säsong.
 
Hallon tillhör rosfamiljen och växer i skogstrakter i Europa och Asien. Det finns mängder med olika hallonsorter och dom varierar i färg från klarröda till gula. I USA och Kanada finns även svarta hallon. I Sverige är röda hallon vanligast både som odlade och vildhallon.
 
Hallon är ett riktigt superbär som innehåller dubbelt så mycket ellaginsyra som jordgubbar. Ellaginsyra har i studier visat sig både kunna förebygga cancer och minska tillväxten av cancerceller.
 
Ett superbär med hälsofördelar
Hallon är fiberrika och hjälper därför till att reglera kolesterolhalten. Bären innehåller mycket C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. Dessutom är hallon slemlösande, avgiftande och kan lindra menstruationssmärtor.
 
Bären innehåller gott om antocyaniner som har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan skydda mot till exempel artrit. Antocyaniner hjälper till att skydda våra små blodkärl och ökar cirkulationen. Det är antocyanerna som ger bären dess röda färg.
 
Genom att torka hallonblad kan man göra eget te. Hallonbladste anses vara bra mot illamående under graviditet.
 
1 kopp färska hallon om dagen under säsong och frysta hallon någon gång i veckan under vintern gör mycket för din hälsa.
 
Hållbarhet och förvaring:
Hallon är känsliga och mosas lätt. Om du har hallon hemma på tomten behöver du inte skölja dom. Osköljda hallon bevarar smak och konsistens bäst, men är bären köpta så är det säkrast att skölja innan du äter dom.
 
Hallon bör ätas samma dag som du köper eller plockar dom. Kan förvaras någon dag i kylskåp, men plocka fram dom cirka en timme innan dom ska ätas för bästa smak.
 
Om du vill frysa in hallon så styckefrys dom först. Lägg hallonen på en bricka i ett lager och låt stå i frysen någon timme innan du lägger dom i plastpåsar.
 
 
Fakta:
Här hittar du recept med hallon
 
 
Klicka här för att komma till hallonrecepten>>
 
 
Frysta, importerade hallon
Det finns en risk att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan. Genom att koka frysta importerade hallon i en minut så dör viruset.
Enligt Livsmedelsverket har hittills inga utbrott av norovirus kopplats till färska importerade hallon eller svenska hallon. Därför gäller inte samma regler för dessa.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel