Skribent: Kristina Nordqvist
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/13/2009

Chili - hett mot fett

Chili ger inte bara en sprakande hetta i maten. Dessutom bidrar den lilla starka pepparfrukten till att lindra smärta, hålla oss friska och öka fettförbränningen en aning.
 
Kärt barn har många namn, chili kallas också för chilipeppar, cayennepeppar och spansk peppar. Chili tillhör samma växtfamilj som potatis och paprika. Till skillnad från sina mildare släktingar innehåller chili ett starkt smakämne som kallas capsaicin. Störst mängd capsaicin finns i kärnorna och i chilifruktens mellanväggar. Hur mycket av ämnet som finns varierar mellan olika sorters chili.
 
Det finns omkring 200 olika sorter med varierande storlek, färg, form och styrka. Generellt gäller att ju spetsigare och mindre chilifrukt desto starkare smak. Röda chilifrukter är dessutom starkare än gröna. Den starkaste sortens chili som importeras till Sverige kallas habanero. I vårt land är även sorterna spansk peppar och jalapeño populära.
 
Alla chilisorter innehåller rikligt med antioxidanter, mogna frukter med kraftig färg innehåller mycket C-vitamin och karotenoider. Dessa antioxidanter kan ge skydd mot sjukdomar eftersom de bygger upp kroppens immunförsvar och bryter ner skadliga, fria radikaler. Framförallt skyddar antioxidanter mot hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancertyper.
 
Lindrar smärta
En del chiliälskare menar att de är beroende av starkt kryddad mat. En förklaring till påståendet kan vara att det starka smakämnet capsaicin kan öka kroppens produktion av endorfiner. Endorfiner är en sorts smärtstillande, morfinliknande ämnen som gör att du känner dig behagligt avslappnad.
 
Capsaicinet har därför visat sig ge en viss smärtlindrande effekt, speciellt mot nervsmärta. Det finns vissa salvor som innehåller capsaicin och som lindrar lokalt då de smörjs på huden.
 
En annan välkänd effekt av chilikryddad mat är att man kan bli väldigt varm och svettig. Den egenskapen har inspirerat forskare i Japan och Kanada till att försöka hitta en förklaring. I en japansk studie fick därför 13 japanska kvinnor äta fyra olika frukostar, i slumpvis ordning under olika dagar. Två av frukostarna innehöll mycket fett och en av dem var dessutom smaksatt med 10 gram färsk chili. De andra två frukostarna hade istället högt innehåll av kolhydrater och en av dem innehöll också 10 gram chili.
 
Genom att samla in utandningsluft före och efter måltiderna kunde forskarna räkna fram kroppens förbränning. Utandningsluften visade också fördelningen mellan fett och kolhydrater, vilket bränsle kroppen hade använt sig av.
 
Resultatet visade att frukostarna som innehöll chili ökade den totala förbränningen. Effekten av ökad förbränning var tydligast när frukosten innehöll mycket fett. Då kroppens förbränning ökar sker en värmeproduktion, därav känslan av värme från chilikryddad mat.
 
Hetta som mättar
Den japanska undersökningen visade också att frukostarna som innehöll chili bidrog till en större mättnadskänsla. De kvinnor som åt chili till frukost kände sig mindre hungriga under förmiddagen och åt mindre till lunch. Nu kanske inte chilifrukost låter så lockande. Men det spelar egentligen ingen roll vid vilken måltid chili intas, om du äter mycket chili till lunch kan det bidra till en ökad mättnadskänsla och mindre risk att överäta vid kvällsmiddagen.
 
Det bevisades till exempel av en kanadensisk studie där 10 män fick äta två olika aptitretare före lunch, varav den ena innehöll chili. Även här påverkade chilin hur mycket männen åt vid följande måltid. De som hade ätit en aptitretare med chili åt mindre till lunch.
 
De två chilistudierna visar alltså att den heta chilin kan påverka vår ämnesomsättning. Det verkar som om förbränningen skjuter i höjden direkt efter måltiden och sedan balanseras och gör oss mindre hungriga. Men ett enda livsmedel, chili i det här fallet, kan inte bidra till en omfattande viktminskning.
 
Det gäller självklart att se över hela sin livssituation om du vill påverka din kroppsvikt åt ena eller andra hållet. Att äta god, het, chilikryddad mat kan ge både dig och din ämnesomsättning en knuff i rätt riktning, dessutom värmer det skönt i vinterkylan.
 
Källa: Grön Gastronomi
 
Fakta:
Chili runt jorden
Två tredjedelar av jordens befolkning använder dagligen chili, antingen som grönsak eller som krydda. I Sverige har intresset för färsk chili ökat starkt på sista tiden. 1994 importerades 15 ton chili till Sverige, två år senare ökade siffran till så mycket som 500 ton chili! Kanske är det inspiration från världens kök som till exempel thailändsk och mexikansk mat som får oss att äta mer chili.
 
Kärt barn har många namn
När Columbus 1492 seglade mot Indien men hamnade i Västindien stötte han på chilipeppar. Han trodde att de små fröna i baljväxten var riktig peppar och det är så chilifrukten fick namnet spansk peppar.
Aztekindianerna kallar i sin tur chilifrukterna för chil, i Sydamerika och Mexico säger de chile. I delar av Afrika heter det piri piri och i Grekland kallas chili för pepperoni eller feferoni. I Italien heter det istället peperone och i Ungern paprika.
 
Tillagningsråd för chili
1. Skär bort kärnor, fröhus och de vitaktiga mellanväggarna i chilin. Där finns det mesta av det starka smakämnet capsaicin.
2. Gnugga inte med händerna i ansiktet, framför allt inte i ögonen. Då kan en svidande hetta uppstå. Använd därför gärna plasthandskar.
3. Om det brinner i strupen av alltför het chili är mjölk eller yoghurt mest effektivt som eldsläckare. Att dricka vatten rekommenderas inte. Det starka capsaicinämnet löser sig nämligen i vatten och sprider då hettan ännu mer i munhålan.
 
Svenskarnas chilifavoriter
Jalapeño
är ljusgrön, mild och populär på landets pizza- och kebabställen.
Spansk peppar
är ett strå vassare i styrka, de smala röda och gröna frukterna finns att köpa i de flesta matbutiker.
Habanero
är värstingen. De gröna, orangea eller röda frukterna kan orsaka en mindre eldsvåda i munnen om du överdoserar. Låt dig inte luras av habaneros mindre storlek, för chili gäller regeln - ju mindre desto starkare.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/10/2018 9:33:00 AM - Salvatore Citraro
Chili
Jag ville påpeka att i Italien chili heter peperoncino och inte peperone, peperone i Italien är paprika
 
2/13/2017 7:22:37 PM - Christian
Habanero är Kung
Tjena!
Åt en hel habanero i maten nu och det blev supergott... Nästa gång får det bli mer i maten &128522;
 
7/15/2016 12:55:14 PM - Eva Marianne Svensson
Piri piri
Hej Chili are! &9786;
Älskar starkt käk.
Men värsta är när man ska sikta
Svider det.
 
5/10/2015 11:21:03 AM - barkbiten
bara ät det
Bara ät det
 
3/22/2015 2:11:03 PM - Jan-Assar Laine
Värstingen...
...heter i dagsläget (mars 2015) Carolina Reaper och toppar på 2,2 miljoner SHU (Scoville Heat Units) medan den starkaste habaneron ligger på nästan 700.000 SHU.
 
3/22/2015 2:08:36 PM - Jan
Jo en sak till
Capsaicin är INTE ett smakämne. Det är smak- och doftlöst, vaxigt ämne.
 
3/22/2015 2:07:22 PM - Jan-Assar Laine
Faktafel
Blev något fel!? Faktafel 1: Chili har fler namn. Cayenne och spansk peppar är två chilisorter, inte en samlingsnamn för chili. Faktafel 2: det mesta av hettan sitter INTE i fröna utan i placentan som håller i fröna. Nu inser jag att artikeln har några år på nacken men det bör nämnas att antalet chilisorter har fördubblats sen dess, dvs minst 400 olika sorter numer. Förövrigt en bra artikel. =)
 
3/22/2015 2:04:31 PM - Jan-Assar Laine
Några faktafel i artikeln
Hej! Skön artikel. Några små påpekande där.
 
Faktafel 1:
 
9/5/2014 8:43:56 PM - Juan-Carlos
Chili
Sydamerikanska länder som Peru t.ex kallar chili för AJI. Så vi använder inte ordet chili. Sen har vi också något som liknar röda paprikan men som är mycket starkare en aji. Och den heter Rocoto som används bl.a. för att tillaga den berömda peruanska förrätten CEVICHE.
 
10/13/2013 1:43:41 PM - Chili Chano
Tacos
Ni kommer tro att jag ljuger, men jag är kristen och tror på Gud. Så att ljuga är inte min grej.
Jag ska snart äta tacos, jag äter mellan en tredjedel och en hel habanero i varje tortilla.
Sjukt gott när det svider i hela munnen.
Chili, eller rättare sagt ämnet i chilin som gör det hett, är bakteriedödande också. Så det är bra för mycket!
Hoppas inte Anette läste det där inlägget som coolingen skrev.
ANETTE. Om du läser detta så går man ej ner i vikt av endast chili. Det gör du av motion.
Men ät så mycket chili som möjligt och ta längre promenader, en timme om dagen minst. Det är det värt! Lycka till!
 
4/19/2013 9:45:10 AM - Simon
Tönt
Varför skriver du så till Anette, våga uppge riktig namn din tönt så ska vi ta ett snack fega fan!
 
3/25/2012 4:28:54 PM - horungen
hej
anettte, sluta din jävla hora!
 
3/25/2012 4:28:18 PM - horungen
hej
anettte, sluta din jävla hora!
 
1/26/2012 5:11:28 PM - LJGMmIju
fYwJEQbUIeXER
Extremely helpful atircle, please write more.
 
11/27/2011 7:42:37 PM - Anette Persson
Chili hur mycket?
Hej jag undrar, hur mycket chili man ska ta vid varje måltid om man vill gå ner i vikt. Det viktiga ämnet sitter ju i fröna då kan man väl svälja dom oxå, eller gör det ingen nytta att bara hacka smått och svälja med typ vatten?
 
6/23/2011 2:03:08 AM - Chris
hej
gott med chilli ^¨
 
Kommentera denna artikel