Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/5/2008
Uppdaterad: 8/28/2008

Mörk choklad och blåbär - en fullträff för vikt och hälsa

En ny studie visar att mörk choklad och blåbär kan skydda mot diabetes och motverka övervikt. Både blåbär och mörk choklad innehåller kraftfulla antioxidanter som troligen ligger bakom hälsofördelarna. Dessutom påverkar dom inte insulin och blodsocker.
 
Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet så lät forskare vid Karolinska institutet (KI) och Örebro universitet testpersoner äta lite mjölkchoklad, vit choklad och mörk choklad med 85% kakao.
 
Den mörka chokladen påverkade knappt insulin och blodsocker alls, medan vit choklad och mjölkchoklad ökade insulinutsöndringen och höjde blodsockerhalten desto mer. Ett förhöjt blodsocker gör att man lättare kan gå upp i vikt.
 
– Vit choklad och mjölkchoklad höjer insulinet fem gånger, säger Kerstin Brismar till Expressen.
 
Forskarna fann också att män och kvinnor reagerade olika på dom olika chokladsorterna. Den vita chokladen var sämst för män medan mjölkchoklad var sämst för kvinnor.
 
– Studien har gett mycket spännande resultat. Mörk choklad kan rekommenderas till diabetiker och överviktiga. Mäns och kvinnors hantering av fetter i levern skiljer sig åt och det kan ligga bakom skillnaderna för olika chokladsorter, säger Kerstin Brismar, professor och diabetesforskare vid KI, till Svenska Dagbladet.
 
Forskarna studerade även vilken effekt en blåbärsdryck, 100 % blåbär från Saxhyttegubben, hade på ett förhöjt blodsocker. Drycken innehåller inga tillsatser och inget extra socker tillsatt.
 
– För länge sedan använde kloka gummor blåbär och blåbärsskal att göra te av. Det var ett sätt att behandla diabetes med eftersom man såg att det sänkte blodsockret, säger Kerstin Brismar till Expressen.
 
Enligt studien håller blåbärsdrycken blodsockret på en bra nivå. Oavsett om du lider av diabetes eller inte påverkas du positivt av blåbär.
 
– Dels innehåller blåbär en mängd nyttiga antioxidanter och fibrer. Och om man äter något som inte höjer insulinnivån så minskar risken att gå upp i vikt. Det är samma sak med mörk choklad, säger Kerstin Brismar till Expressen.
 
 
Fakta:
 
Recept med mörk choklad
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/11/2011 9:03:17 AM - AndersN
Stor, nyttig, god sats
Smält 400 g mörk choklad i 2 liter standardmjölk. Tillsätt 0,5 till 1 dl kakao och socker efter smak (2-4 msk). Kyl ned och förvara i kylskåpet.
Värm portionsvis i mikron eller drick den kall i mockakopp el dyl. Uppiggande på morgonen. Känns nyttig :)
 
Detta blir en stor sats men var inte orolig, den går åt.
 
Jag använder venezuelansk kvalitetschoklad (El Rey, Bucare, 58.5%), men vilken sort som helst går förstås bra. En prisfråga inte minst.
 
3/9/2010 11:07:08 AM - Margareth Berglund Livslust & SAMLIV. Östersund
Öppna föreläsningar om Xocai, hälsofrämjande
Professionella föreläsningar om Xocai med provsmakning sker fortlöpande i Östersund. Ring 070-3538687 för nästa datum.
 
Privat demonstration av Xocai. Ring 070-353 86 87 för bokning.
 
Team Livslust
 
2/17/2010 6:25:00 PM - Ida
Xocai. Så god!
Älskar verkligen den chokladen, det jobbiga är att hålla sig till max 2 st per dag.
 
10/24/2009 9:04:07 AM - Raw kakao
Linda
Jag äter raw choklad med acai eller yumberry. jättegott.
Det är den rena kakao som är guldet inte något annat
 
7/24/2009 5:50:58 PM - Leifi
KAKAU
Det är inte den Mörka chokladkakan som är nyttig utan EN inggrediens i den, nämligen KAKAO. Jag rör ner en till två matskedar ren kakao i lite havre mjölk. (Det blir inga klimpar då) Sedan blandar jag i 2-3 dl. havremjölk som jag värmt i micron. Jag tillsätter inget socker, det smakar bra ändå. Dricker detta i stället för kaffe och the. Gott nyttigt och enkelt och hög mysfaktor framför TV n. Självklart går det nästan lika bra med vanlig mjölk, men jag tycker det blir godare med havre. Grymt mycket antioxidanter i kakao och havre. Vid tilverkningen av choklad försvinner en del av dom nyttiga ämnerna i kakao.
 
7/10/2009 8:14:00 AM - Linnea Andersson
Wow
Jag har gått ner 4 kg på 3 veckor, har en bättre balance i kroppen.....toppen choklad.
Lite svårt i början för jag äter egentligen inte "godis". Men nu har jag förstått denna choklad är inte godis rena hälso bomben.
 
7/5/2009 10:20:01 AM - Carina Friberg
XOCAI världens nyttigaste choklad!
Xocai hälsochoklad kommer från kallpressad kakao vilket innebär att alla kakaons nyttigheter bevaras.
XOCAI =KAKAO+ACAÌ+BLÅBÄR=SUPERMAT Chokladen innehåller Acaí-bär och blåbär vilket medför att chokladen har 59 000 Orac antioxidanter per 100 gram. En chokladbit på 6 g motsvarar 250 g färsk spenat i antioxidantinnehåll.
Mer info finns på www.xchoklad.se alt. www.xwell.se
Tänk att vi nu kan äta choklad som är lika nyttigt som frukt och grönsaker.....
 
Kommentera denna artikel