Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/12/2008

Fet fisk en gång i veckan minskar risken för makula-degeneration

Att äta fet fisk en gång i veckan kan minska åldersrelaterad makuladegeneration, gula fläcken-sjukan, enligt en studie som publicerats i American Journal of Clinical nutrition. Makuladegeneration är den största orsaken till blindhet och dålig syn hos vuxna i västvärlden och den tredje orsaken till global blindhet.
 
Ett forskarteam i sju europeiska länder har undersökt sambanden mellan fiskintag och omega-3 fettsyror med våt Makuladegeneration. Det finns två typer av Makuladegeneration - våt och torr. Våt Makuladegeneration är den främsta orsaken till blindhet.
 
Deltagarna intervjuades om sina matvanor, bland annat om hur mycket fisk de åt och vilken typ. Information om viktiga omega 3 fettsyror, DHA och EPA, erhölls genom att koppla matintag till livsmedelstabeller.
 
Resultatet visar att människor som konsumerar fet fisk åtminstone en gång i veckan, jämfört med mindre än en gång i veckan, löper 50 procent mindre risk att få våt makuladegeneration. Man såg inget samband med konsumtion av vit fisk som inte var fet.
 
Astrid Fletcher, professor i epidemiologi vid London School of Hygiene & Tropical Medicine, som lett studien, kommenterade:
- Detta är den första studien i Europa som visar att konsumtion av fet fisk minskar risken för makuladegeneration, helt i enlighet med tidigare resultat från studier i USA och Australien. Två portioner, cirka 180 gram, i veckan av fet fisk som lax, tonfisk eller makrill, ger cirka 500 mg DHA och EPA per dag.
 
Forskarna kan inte kommentera omega 3-tillskott eftersom studien inte har undersökt om omega 3-tillskott ger samma fördelar som fisk i kosten.
 
Källa: London School of Hygiene & Tropical Medicine
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel