Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/16/2008
Uppdaterad: 11/19/2010

Energidrycken Red Bull ger hjärtproblem visar en ny studie

En australiensisk studie visar att så lite som en burk energidryck Red Bull ökar risken för hjärtproblem och blodproppar väsentligt. Red bull är förbjuden i Danmark, Norge och Uruguay på grund av hälsoriskerna.
 
Energidrycken Red Bull ger hjärtproblem visar en ny studie
I en nypublicerad studie där 30 universitetsstudenter i åldrarna 20-24 år ingick fann man att en burk Red bull ökar risken för blodpropp och hjärtinfarkt.
 
Deltagarna fick dricka en burk Red bull sockerfri och en timme efter att de druckit Red Bull sockerfri uppvisade de samma symtom som en person med hjärtfel.
 
Genom att mäta blodtryck och observera blodkärlen i kroppen kunde forskarna följa vad som hände efter att de druckit en burk energidryck.
 
Forskningsledaren Scott Willoughby, Heart Research Centre vid Royal Adelaide Hospital och Adelaide universitet, säger att han är oroad över utfallet, och förespråkar att äldre som redan har symtom på hjärtsjukdom bör avstå från att dricka för mycket av denna energidryck.
 
En tidigare amerikansk studie där 15 män och kvinnor deltog visade att deltagarnas blodtryck ökade med mellan 5-8 procent efter intag av två burkar Red bull. Efter en vecka låg blodtryckshöjningen kvar på 10 procent. Ett förhöjt blodtryck kan orsaka hjärtattack och stroke.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/20/2012 2:34:59 PM - Björn Candell
Mina blodproppar!
Jag hade min första blodpropp 2009, efter att jag hade druckit tre Red Bull normala versionen ej sockerfri, den andra nu för en vecka sedan och guess what........ Druckit två Red Bull normal dagarna innan, jag dricker aldrig annars Red Bull, aldrig mera!!!!! Livsfarlig Dryck!!!! Bättre med ren sprit då det tunnar ut blodet.
 
Kommentera denna artikel