Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/29/2008

Flavonolrik kakao sänker blodtrycket på bara två veckor

Amerikanska och italienska forskare lät en grupp män och kvinnor med högt blodtryck och insulinresistens äta flavonolrik mörk choklad under två veckors tid. Det gav positiva resultat på både blodtryck och insulinvärden.
 
Flavonolrik kakao sänker blodtrycket på bara två veckor
Forskarna gav 11 män och 8 kvinnor med högt blodtryck och insulinresistens, ett förstadium till diabetes typ II, 100 gram mörk choklad över 15 dagar. Det motsvarar en ruta mörk choklad per dag.
 
Halva gruppen fick mörk choklad och den andra gruppen fick vit choklad i samma mängd. Den grupp som åt mörk choklad sänkte sitt blodtryck och förbättrade sina insulinvärden, medan vit-choklad-gruppen inte fick några hälsoförbättringar.
 
Forskarna kom fram till att flavonoler från kakaon skyddar hjärtat och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ II.
 
Mörk choklad med hög kakaohalt innehåller nyttiga flavonoler, en sorts antioxidanter som är bra för vår hälsa. När du köper mörk choklad så se till att kakaohalten är minst 70 procent för att kunna dra nytta av hälsofördelarna. Att chokladen smakar bittert styrker ofta att chokladen innehåller de nyttiga flavonolerna, det är nämligen dom som ger den bittra smaken.
 
 
Ytterligare information »
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel