Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/9/2008

Vitamin B12 minskar risken för demens hos äldre

Vitamin B12 som finns i kött, fisk och mjölk kan minska risken för demens visar ny forskning från Oxford University. Studien visade att äldre personer med låga nivåer av vitamin B12 löpte sex gånger så hög risk att utveckla demens.
 
Vitamin B12 minskar risken för demens hos äldre
Forskarna följde 107 friska försökspersoner under fem år. Vid studiens start och slut utförde man hjärnscanning, minnestester och fysiska undersökningar samt blodprov för att kontrollera B12-nivåerna.
 
Försökspersonerna var mellan 61 och 87 år och delades in i tre grupper utifrån sina vitamin B12-nivåer. Den grupp som hade lägst nivåer av vitamin B12 låg fortfarande över gränsen till det som av forskare anses vara B12-brist. Ändå löpte gruppen sex gånger så hög risk att utveckla demens och visade tecken på krympning av hjärnan under femårsperioden.
 
- Denna studie tillför ytterligare en dimension till förståelsen av effekterna av B-vitaminers inverkan på hjärnan. En utveckling som vi äldre delvis kan påverka genom det vi äter, säger professor David Smith, forskningsledare för studien.
 
Att hjärnan krymper är starkt förknippat med en högre risk att utveckla demens senare och Rebecca Wood, VD på Alzheimers Research Trust, säger till BBC News att ytterligare forskning behövs.
 
- Denna studie visar att äldre behöver konsumera mer vitamin B12 genom att äta kött, fisk, berikade spannmål eller mjölk som en del i en balanserad kost för att på så sätt skydda hjärnan. Lever och skaldjur är särskilt rika källor till B12.
 
Forskarna bakom studien vet för närvarande inte om tillskott med vitamin B12 skulle kunna hjälpa äldre personer i riskzonen för demens.
 
- Detta är ytterligare ett exempel på varför det är viktigt för människor att anamma en hälsosam livsstil med en balanserad kost rik på B-vitaminer och antioxidanter. Det bästa sättet att minska risken att utveckla demens är att vara aktiv, äta en balanserad kost, inte röka och kontrollera sitt blodtryck och kolesterol regelbundet, säger Dr Susanne Sorensen vid Alzheimers Society till BBC News.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel