Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/10/2008

Ät helig basilika och slipp rynkor?

Helig basilika kan skydda mot åldrande och rynkor. Allt enligt forskning som nyligen presenterats vid British Pharmaceutical Conference i Manchester. Helig basilika är en släkting till vanlig basilika som numera är en vanlig ingrediens i vår matlagning.
 
Ät helig basilika och slipp rynkor

Fotograf: Weibulls

Helig basilika används flitigt inom Ayurvedisk medicin. Extrakt från helig basilika anses inom Ayurveda som en föryngringsmedicin för psykisk och fysisk hälsa.
 
I en ny indisk studie fann man att helig basilika innehåller antioxidanter som skyddar mot åldrande och hjälper till att skydda mot fria radikaler. Man såg att helig basilika skyddade mot fria radikalers angrepp på organ som hjärta, lever, hjärna och nervceller.
 
Dr Vaibhav Shinde med kollegor studerade örten för att undersöka dess anti-åldrande och antioxidanta egenskaper.
 
- Undersökningen bekräftar den traditionella användningen av örter som ett ungdomsfrämjande medel inom Ayurvedisk medicin. Studien bidrar även till att förklara hur örter agerar på en cellnivå, säger Dr Vaibhav Shinde i ett uttalande till Telegraph.
 
Helig basilika används inom Ayurvedisk medicin även för att behandla sjukdomar som feber, förkylning, malaria och diabetes.
 
Det kan vara svårt att hitta helig basilika i Sverige. Men hos välsorterade trädgårdshandlare finns fröer så man kan så sin egen helig basilika. Helig basilika kan även finnas i asiatiska butiker eller i olika tesorter.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
3/26/2010 7:37:21 PM - Niklas
Helig...
...för hinduerna anser att det bor tre olika gudar i plantan.
 
2/24/2009 9:32:31 AM - Maria Forsell
helig basilika
Ett måste att ta till dagligen för att främja hälsan
 
Kommentera denna artikel