Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/13/2008

Medelhavsdiet skyddar mot våra vanliga folksjukdomar

Nu kommer ännu en forskningsrapport som visar att medelhavsdieten är en hälsosam diet. Italienska forskare menar att Medelhavsdiet kan minska dödsfall i sjukdomar som hjärta och kärl, Parkinsons, Alzheimers och cancer. En medelhavsdiet håller oss helt enkelt friskare längre.
 
Medelhavsdiet skyddar mot våra vanliga folksjukdomar
Tidigare forskning som studerat Medelhavsdieten har funnit att den skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, men ingen forskning har hittills undersökt sambandet mellan för tidig död och förekomsten av kroniska sjukdomar i den allmänna befolkningen.
 
Dom italienska forskarna gick igenom alla kohortstudier som publicerats sedan 1966 och analyserade sambandet mellan Medelhavsdiet, dödsfrekvens och förekomst av kroniska sjukdomar. Underlaget blev 12 studier med fler än 1,5 miljoner människor vars kostvanor och hälsa följts i upp till 18 år.
 
Man fann att dom som åt strikt enligt Medelhavsdieten hade avsevärt bättre hälsa än övriga. Risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom minskade med nio procent och i cancer med sex procent. Man såg också att risken att få Parkinsons och Alzheimers sjukdom minskade med 13 procent.
 
Forskarna menar att studieresultaten är kliniskt relevanta för folkhälsan och att en Medelhavsliknande kost bör användas för att förebygga allvarliga kroniska sjukdomar.
 
Medelhavsdieten kännetecknas av ett lågt intag av kött, mejeriprodukter och alkohol, och ett högt intag av grönsaker, frukt, nötter, olivolja, spannmål och fisk.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel