Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/15/2008

Ät fisk under graviditeten och amma så länge som möjligt - det gynnar barnets utveckling

Både hög fiskkonsumtion och längre amning är kopplade till bättre fysisk och kognitiv utveckling hos spädbarn. Det visar en ny studie på danska barn.
 
Ät fisk under graviditeten och amma så länge som möjligt - det gynnar barnets utveckling
- Dessa resultat, tillsammans med resultat från andra studier av kvinnor i USA och Storbritannien, ger ytterligare belägg för att måttligt fiskintag under graviditeten inte skadar barns utveckling, säger biträdande professor Emily Oken.
 
Resultaten visar att omega-3 fettsyror som finns i fisk och föreningar i bröstmjölk är gynnsamt för spädbarns utveckling.
 
Forskarnas underlag utgjorde 25.446 danska barn som föddes under åren 1997-2002. Mödrarna intervjuades om sitt barns utvecklingsmarkörer vid 6 och 18 månader samt om amningen. Kost, inklusive mängder och typer av fisk som konsumerats varje vecka, bedömdes genom ett detaljerat frågeformulär.
 
Mödrarna intervjuades om särskilda fysiska och kognitiva utvecklingsmässiga milstolpar till exempel om barnet vid sex månader kunde hålla upp sitt huvud, sitta med rak rygg, sitta utan stöd, reagera på ljud eller röster och härma ljud. Vid 18 månader tillfrågades de om barnet kunde till exempel klättra i trappor, ta av sig strumporna, dricka ur en kopp, skriva eller rita och om de kunde gå på egen hand.
 
Man såg att barn till mödrar som åt fisk 3 eller fler gånger per vecka under graviditeten hade bättre motoriska och kognitiva färdigheter jämfört med de barn vars mödrar åt minst fisk.
 
Längre varaktig amning var också kopplad till bättre utveckling hos spädbarnet, särskilt vid 18 månaders ålder.
 
- I tidigare forskning bland amerikanska kvinnor fann vi också att högre fiskkonsumtion under graviditeten var förenat med en total vinst för barnets kognitiva utveckling, men att högre kvicksilvernivåer försvagade denna förmån, säger Dr Oken. Därför bör kvinnor fortsätta att äta fisk - speciellt under graviditeten - men de bör välja fisksorter med låga kvicksilverhalter.
 
 
Källa: Harvard Medical School
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
9/20/2008 7:37:29 AM - Sanna
Fisk
Jag åt ingen fisk alls när jag var gravid och inte innan heller. Däremot fick barnen fisk på burk när dom väl började äta. Hur som helst är dom idag mycket intelligenta och bland dom bästa i klassen, särskilt i matte. Allt runt fisk är så upphaussat idag tycker jag.
 
Kommentera denna artikel