Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/23/2015

Högt blodtryck trots medicin? Minska på saltet

Om du har högt blodtryck trots att du går på blodtryckssänkande medicin så lönar det sig att att äta saltfattigt. Personer som åt blodtryckssänkande medicin och hade högt blodtryck kunde sänka sitt blodtryck genom att minska på saltet.
 
Högt blodtryck trots medicin Minska på saltet
Ett läkarteam i Brasilien mätte blodtrycket med 24-timmarsmätare på 13 vuxna med högt blodtryck som inte svarade på blodtrycksmedicin. Man lät patienterna äta en saltfattig respektive mat med mycket salt under en vecka. Därefter åt patienterna normalt under två veckor för att sedan byta grupp med varandra.
 
Patienterna intog i snitt 3,6 blodtryckssänkande läkemedel innan testperioden och hade ett genomsnittligt blodtryck på 147,9 mmHg (systoliskt) och 85,2 mmHg (diastoliskt). Normalt blodtryck är 120 mmHg (systoliskt) och 80 mmHg (diastoliskt).
 
Enligt läkarteamet minskade mängden natrium i urinen markant under tiden de åt saltfattig kost jämfört med högsaltkosten.
 
De som åt saltfattigt sänkte sitt blodtryck i snitt med 22,6 mmHG (systoliskt) och 9,2 mmHg (diastoliskt).
 
-Vi förväntade oss en blodtryckssänkning med saltfattig diet, men minskningen var större än vi förväntade oss, säger Dr Pimenta till Reuters.
 
 
Källa: Reuters, American Heart Associations 62:a konferens
 
Fakta:
 
Här finns saltet
Charkuterier, kött, buljongtärningar, snacks, färdigmat, snabbmat, matfett, oliver, bröd, frukostflingor och ost.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel