Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/24/2008

Mörk choklad: En ruta om dagen minskar risken för hjärtinfarkt

Ny kommer ännu en studie som visar att mörk choklad bör finnas med i en hälsosam kost. Men äter vi för mycket så går hälsovinsterna förlorade. Håll dig till en ruta om dagen eller max 50 gram mörk choklad per vecka så kan du dra nytta av hälsovinsterna.
 
En ny italiensk studie visar att mörk choklad kan förebygga hjärt- och kärlsjukdom. Resultaten bygger på en stor epidemiologisk undersökning, Molis Sani-projektet, och har utförts av forskare från Forskningslaboratoriet vid katolska universitetet i Campobasso i samarbete med National Cancer Institute i Milano.
 
Kronisk inflammation utgör en riskfaktor för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att hålla inflammationsprocessen under kontroll kan man förebygga hjärt- och kärlsjukdom. Att mäta CRP, C-reaktivt protein, har visat sig vara en lovande markör för att upptäcka inflammatoriska tillstånd i kroppen. Mätningen görs genom ett enkelt blodprov.
 
Forskarna mätte CRP hos deltagarna och jämförde med deras normala chokladintag.
 
- Vi utgick från hypotesen att stora mängder antioxidanter som finns i kakaobönan, bland annat flavonoider och andra typer av polyfenoler, kan ha positiva effekter på inflammationer. Våra resultat är helt enstämmiga: människor som äter måttliga mängder mörk choklad regelbundet har betydligt lägre nivåer av C-reaktivt protein, CRP, i blodet, säger Romina di Giuseppe, som lett studien.
 
I snitt minskade risken för hjärt- och kärlsjukdom med 17 procent. Det kan tyckas lite men forskarna menar att det är tillräckligt för att minska risken med en tredjedel för kvinnor och en fjärdedel för män. Det är enligt forskarna ett bra resultat.
 
- Vi talar om en måttlig konsumtion. Den bästa effekten uppnås genom att konsumera i snitt 6,7 gram mörk choklad per dag. Det motsvarar en ruta. När man äter mer tenderar de gynnsamma effekterna att försvinna, säger Romina di Giuseppe.
 
Hur är det då med mjölkchoklad?
 
- Tidigare studier har visat att mjölk stör absorptionen av polyfenoler. Det är därför vår undersökning bara avsåg mörk choklad.
 
Forskarna ville sopa bort alla tvivel med sin forskning. Därför tog de också hänsyn till om chokladälskaren åt mer hälsosam mat än dom övriga eller om de motionerade mer. Man justerade för dessa parametrar men de gynnsamma effekterna av mörk choklad fanns fortfarande kvar.
 
- Kanske är det dags att ompröva kostcirkeln och lyfta ut mörk choklad från godiscirkeln som anses dåligt för vår hälsa, avslutar Giovanni de Gaetano, chef för Forskningslaboratoriet vid katolska universitetet i Campobasso.
 
 
Ytterligare information »
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
9/15/2011 1:54:24 PM - Motionären
Choklad lika bra som idrott
En ruta mörk choklad ger samma hälsoeffekt som 30 minuter löpning har forskare kommit fram till.
 
4/21/2009 3:21:37 PM - Tanaka
Instämmer
Härligt att det är nyttigt, tyvärr överstiger jag nog de där 6,7 grammen ganska rejält...
 
Håller med om att mjölkchoklad är ett skämt.
 
Mörk choklad, som både är lite beskt och lite beroendeframkallande, kan ju faktiskt nästan vara ett alternativ till kaffe!
 
9/25/2008 1:04:29 PM - chokladomanen
Bra med nyttig choklad!
mörk choklad som är bland det godaste man kan stoppa i sig! mjölkchokladen har ju inte chans mot den mörka! inte i min värld i varje fall! tänk att få äta mörk choklad med motiveringen att det NYTTIGT! superbra!
 
9/24/2008 9:40:31 AM - Godisråttan
varför
Synd att inte mjölkchoklad var nyttigt...
 
Kommentera denna artikel