Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/29/2008

Körsbärsjuice - en riktig föryngringsdryck

Drick 1 glas körsbärsjuice så får du i dig lika mycket antioxidanter som i 23 portioner frukt och grönsaker. Vem sa att det var svårt att komma upp i rekommenderade fem om dan?
 
Körsbärsjuice - en riktig föryngringsdryck
Dr Robert Ververk ledde studien och jämförde antioxidantinnehållet i 2,5 dl körsbärsjuice med olika frukter och grönsaker. Det visade sig att 2,5 dl körsbärsjuice innehöll mer antioxidanter än fem portioner av päron, tomater, vattenmelon, morot och banan.
 
För att jämföra antioxidantinnehållet använder man sig av en skala som kallas ORAC, Oxygen Radical Absorbance Capacity. Ju högre siffra desto bättre. Körsbärsjuicen innehöll 8.260 ORAC jämfört med 1.790 ORAC för dom fem portionerna av frukt och grönsaker.
 
Sedan tidigare är det känt att antioxidanter kan motverka hjärtsjukdomar, för tidigt åldrande, cancer och stroke. Ju högre ORAC-värde desto bättre skydd mot de fria radikaler som orsakar åldrande och sjukdom på sikt.
 
Den körsbärsjuice som användes i studien är amerikansk, Montmorency cherry active.
 
Det kan vara svårt att äta sig till samma resultat genom enstaka körsbär. Till ett glas körsbärsjuice på 2,5 dl går det åt cirka 75 körsbär.
 
Tidigare forskning på körsbär/körsbärsjuice har visat att bären är antiinflammatoriska och att de kan lindra artrit, påskynda muskeltillväxt och ge snabbare återhämtning i samband med sport.
 
Antocyaninerna i körsbär hjälper till att hålla blodkärlen friska och bevarar kollagenet i huden friskt, vilket kan försena rynkor.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/14/2008 6:25:48 PM - Redaktionen
Körsbärsjuice
Just den testade körsbärsjuicen finns inte i Sverige (ännu). Men hör efter med din hälsokostbutik om dom inte har någon annan sort.
 
10/14/2008 6:12:52 PM - Marie Segerlöv
Var?
Var hittar man körsbärsjuice?
 
Kommentera denna artikel