Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/29/2008

En fettrik kost ökar risken för Alzheimers

Franska forskare har upptäckt att en fettrik kost med mycket animaliskt fett och lågt intag av omega 3-fett ökar risken att insjukna i Alzheimers sjukdom.
 
En fettrik kost ökar risken för Alzheimers
Forskarna studerade möss som fick olika dieter. Man fann att dom viktigaste neurologiska markörerna för Alzheimers sjukdom förvärrades hos möss som fick mycket animaliskt fett och lite omega-3 fett. Det motsvarar en typisk västerländsk kosthållning.
 
Forskarna matade mössen med olika dieter under nio månader och jämförde effekterna på djurens hjärnor mot en kontrollgrupp. Mössen som åt lite omega 3 fett och mycket animaliskt fett, cirka 60 procent av kaloriintaget, uppvisade högre koncentrationer av Alzheimers-markörerna än kontrollgruppen, vars kost innehöll 7 gånger mindre fett.
 
- Studien visar att metabola förändringar kan framkallas av en fettrik diet vilket påverkar den inflammatoriska reaktionen i hjärnan, säger Carl Julien, en av forskarna bakom studien.
 
Vår västerländska kost är normalt rik på mättade fetter och fattig på omega-3 fetter. Forskarna tror att en kosthållning med mer omega-3 och mindre mättat animaliskt fett kan hindra utvecklingen av Alzheimers sjukdom, åtminstone bland människor som har Alzheimers i generna.
 
- Vi kan inte med säkerhet överföra det vi observerat bland möss till människor, men det skadar inte att äta mindre mättat animaliskt fett och mer omega-3, säger Dr Calon i forskarteamet.
 
 
Källa: Université Laval
 
Ytterligare information »
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
5/26/2011 4:09:06 AM - DQDtgiPqSQ
oGInXyuMw
Superior thinking deonmsrttaed above. Thanks!
 
12/10/2008 2:16:54 PM - Landola
Ancel Keys möter 2000-talet?
Kaniner som matades med kolesterol fick ihopgeggade blodkärl. För att kaniner äter inte animaliskt fett (precis som mössen). Carl Julien & Co verkar ha drabbats av sin fettfattiga kost ...
 
11/15/2008 1:11:34 AM - Råttan
Brukar stämma
Tur att vi har råttor så vi kan komma framåt. Tror att frö och grönfoder är människans bästa föda också. Kanske insekter med men det hoppar i alla fall jag över. Leve raw food!!
Vem vill äta medicinspäckat kött, inte jag i alla fall.
 
11/8/2008 12:41:37 AM - maxiq
Fel rätt
Möss äter fröer, grönfoder och insekter och inte animaliskt fett! Om man äter artfrämmande kost så kommer sjukdomar att uppstå, som att mata människor med kolhydrater t.ex.
 
Kommentera denna artikel