Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/16/2012

Vindruvor sänker blodtrycket

Forskning visar att vindruvor är toppen mot högt blodtryck. Genom att äta tio vindruvor per dag kan man både sänka blodtrycket och få bättre hjärtfunktion.
 
Forskare vid Michigan State University ville se effekterna av att tillsätta vindruvor till kosten för råttor med högt blodtryck.
 
Råttorna delades in i tre grupper en grupp fick saltrik kost och vindruvspulver, en annan grupp fick en saltfattig kost och vindruvspulver medan den tredje gruppen enbart fick saltrik kost men inget vindruvspulver.
 
Vindruvspulvret bestod av gröna, röda och lila torkade vindruvor som malts till pulver.
 
Alla råttor i djurförsöket kom från en särskild sorts ras som utvecklar högt blodtryck om de äter en saltrik kost. Även hos människor är det så att vissa av oss är känsligare än andra för saltets negativa effekter på hälsan.
 
Bättre hjärtfunktion och mindre inflammationer
Studien pågick under 18 veckor och forskarna såg att de råttor som fått vindruvspulver hade lägre blodtryck, bättre hjärtfunktion, minskad inflammation i hela kroppen och färre tecken på hjärtmuskelskador än de råttor som åt samma mat men inte fick vindruvspulver.
 
De råttor som fick blodtryckssänkande medicin, hydrazin, tillsammans med en saltrik kost fick också lägre blodtryck, men deras hjärtan skyddades inte från hjärtmuskelskador på samma sätt som dom råttor som åt vindruvspulver.
 
- Dessa resultat stöder vår teori om att något i druvor har en direkt inverkan på hjärta och kärl, utöver den blodtryckssänkande effekten som vi vet att en kost rik på frukt och grönsaker ger, säger Mitchell Seymour som ledde studien.
 
Forskarna tror att effekterna beror på det höga antioxidantinnehållet. Vindruvor innehåller bland annat fytokemikalier och då särskilt flavonoider. Flavonoider finns även i grönt te, kakao och tomater.
 
Dra ner på saltet och ät grönsaker
Bolling, en professor i hjärtkirurgi vid UM Medical School, konstaterar att djuren i studien var i en liknande situation som miljontals människor med högt blodtryck och som med tiden utvecklar hjärtsvikt.
 
- Den oundvikliga skadeeffekten av högt blodtryck har förändrats genom ett tillskott av vindruvspulver. Det visar hur viktigt det är att tillföra grönsaker och frukt till vår kost. Men det är för tidigt att kasta bort blodtrycksmedicinerna och bara äta vindruvor. Mer forskning inom området behövs innan dess.
 
Under tiden ger Bolling rådet till personer som vill sänka sitt blodtryck och minska risken för hjärtsvikt, att dra ner på saltet i maten. Han konstaterar också att DASH-kost sänker högt blodtryck utan medicinering.
 
Den dos vindruvspulver som råttorna fick i studien motsvarar tio vindruvor per dag för oss människor. Högt blodtryck ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njursvikt.
 
 
Fakta:
 
Björnbärs- och druvsmoothie
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
11/8/2014 3:43:00 AM - Jan Lahti
Vindruvor
Intressant läsning och värt att testa om man lider av hypertoni.
 
Kommentera denna artikel