Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/16/2009

Medelålders som dricker kaffe minskar risken för demens

Kaffedrickande i medelåldern kan minska risken för demens och Alzheimers sjukdom senare i livet. Detta har konstaterats i en finsk studie som publiceras i januarinumret av Journal of Alzheimer’s Disease.
 
Medelålders som dricker kaffe minskar risken för demens
Studien har genomförts vid Kuopios universitet i Finland i samarbete med Karolinska Institutet i Stockholm och Folkhälsoinstitutet i Helsingfors, Finland.
 
- Vårt mål var att studera förhållandet mellan kaffe- och tekonsumtion i medelåldern och risken för demens/AD senare i livet, eftersom den långsiktiga inverkan av koffein på centrala nervsystemet fortfarande var okänd och eftersom de patologiska processer som leder till Alzheimers sjukdom kanske startar flera tiotals år före sjukdomens kliniska manifestation, säger forskningsledaren Miia Kivipelto från Kuopios universitet i Finland och Karolinska Institutet i Stockholm.
 
Vid undersökningen av de medelålders deltagarna bedömdes kaffe- och tekonsumtionen enligt ett frågeformulär för livsmedelsfrekvens. Kaffedrickandet kategoriserades i tre grupper: 0–2 koppar (lågt), 3–5 koppar (måttligt) och mer än 5 koppar (högt) om dagen. Vidare var frågan om tekonsumtion uppdelad i två grupper som uteslöt varandra: de som inte drack te och de som drack te.
 
Studien fann att de medelålders personer som drack kaffe hade lägre risk för demens och AD senare i livet jämfört med dem som inte drack eller endast drack lite kaffe.
 
Den lägsta risken (65 procent minskning) påträffades bland måttliga kaffedrickare som drack 3–5 koppar kaffe/dag. Justeringar för olika förväxlingsfaktorer ändrade inte resultatet. Tedrickande var relativt ovanligt och förknippades inte med demens/AD.
 
Kivipelto noterar även att:
 
- Med hänsyn till den stora kaffekonsumtionen över hela världen kan resultaten få viktiga konsekvenser för att förebygga eller fördröja debuten av demens/AD. Fyndet behöver bekräftas av andra studier, men det öppnar en möjlighet för att koståtgärder kan ändra risken för demens/AD. Identifiering av mekanismerna för hur kaffe skyddar mot demens/AD kan även bidra till utvecklingen av nya terapier för dessa sjukdomar.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel