Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/27/2015

Grapefrukt en sötsyrlig kick för hälsa och hy

Grapefrukt är en riktig hälsokick för ditt immunförsvar. Den ger vacker hy och innehåller många stärkande antioxidanter som kan skydda mot både hjärtsjukdom och cancer.
 
Grapefrukt en sötsyrlig kick för hälsa och hy
Grapefrukt innehåller mycket C-vitamin. C-vitamin är en organisk syra som verkar antioxidativt vilket betyder att den motverkar och skyddar huden mot yttre faktorer som till exempel avgaser och stress. Syran är en viktig byggsten i bildandet av kollagen, ett protein som finns i huden och stärker den. Nedbrytningen av kollagen i huden kan leda till rynkor.
 
C-vitamin stärker immunförsvaret, blodkärl, hud, tänder och skelett. C-vitamin deltar också i leverns avgiftningssystem. Ett högt C-vitaminintag kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och ökar upptaget av järn, folsyra, kalcium och antioxidanter i kosten. Det röda färgämnet hemoglobin i blodet binder syre med hjälp av järn, vilket gör att 100 gram C-vitamin i en måltid ökar järnupptaget upp till fem gånger.
 
Många hälsofrämjande ingredienser
Grapefrukt innehåller dubbelt så mycket fibrer, pektin, som äpple och banan och är rik på folater och folatsyra som är ett ämne som är viktigt för nybildandet av hudceller vilket motverkar åldrandet av huden.
 
Pektin, det lösliga fibret, har i djurförsök visat sig kunna bromsa utvecklingen av åderförkalkning. Både ljus och röd/rosa grapefrukt kan minska det onda kolesterolet, men röd grapefrukt innehåller mer bioaktiva föreningar och polyfenoler totalt jämfört med ljus grapefrukt. På 30 dagar sänktes LDL-kolesterolet med 15,5 % på röd grapefrukt och 7,6% för de som åt ljus grapefrukt.
 
Röd blodgrapefrukt och rosa Florida grapefrukt innehåller karotenoiden lykopen. Lykopen har visat sig ha en hämmande verkan på tumörer, särskilt i prostata.
 
Grapefrukt innehåller även citrusoljan limonen, en sorts fytoämne, som hämmar tumörbildning. Limonen främjar också bildningen av ett särskilt enzym som hjälper levern att göra giftiga föreningar mer vattenlösliga för utsöndring ur kroppen.
 
Om du äter medicin, särskilt statiner, så kontrollera med din läkare innan du börjar inta grapefrukt eller grapefruktjuice varje dag. Grapefrukt kan göra medicinen mer kraftfull än det var tänkt.
 
Skönhetsknep med grapefrukt:
 
 • Stärkande C-vitaminbad
  Tillsätt några deciliter 100% färskpressad grapefruktjuice i ditt badvatten. De naturliga askorbinsyrorna hjälper till att exfoliera och göra huden mjuk och len.
   
 • Fräscha fötter
  Dina fötter förtjänar en citrusbehandling efter en utekväll eller en dag på stan. Tillsätt några deciliter grapefruktjuice i en balja med varmt vatten för att mjuka upp hälar och förhårdnader innan du filar fötterna med en fotfil. Använd gärna en grapefruktpeeling för att ytterligare sätta fart på blodcirkulationen och få bort döda hudceller.
   
 • Hälsosamma händer
  Gnugga händerna med en skiva grapefrukt doppad i socker för att ljusa upp naglar och mjukgöra nagelband och hud.
   
 • Friskt tandkött
  Tandköttet är grundläggande för ett skinande leende och friska tänder. Grapefrukt innehåller c-vitamin som håller tänderna friska genom att stärka vävnaden i tandköttet.
   
 • Mjukt hårsvall
  Mixa 2 msk av din favoritconditioner med färskpressad grapefruktjuice. Smörj in i nedre delen av håret och hårtopparna och låt verka över natten.
   
 • Ansiktsmask
  Skala en liten grapefrukt och dela i klyftor. Ta bort kärnorna och mixa grapefrukten med 1 dl naturell yoghurt. Låt stå i kylen cirka en timme innan du använder masken på ansiktet i cirka 10 minuter. Skölj med kallt vatten.
   
 •  
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel