Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/31/2011

Granatäpple ger gott om antioxidanter

Granatäpple har flera fördelar för din hälsa. På senare år har granatäpple uppmärksammats för att kunna hämma prostatacancer och åderförkalkning. Granatäpple njuts bäst färsk, men har du svårt att hitta den kan du även prova granatäppeljuice eller granatäppleextrakt som pulver eller tablett.
 
Granatäpple innehåller en mängd skyddande antioxidanter, särskilt av sorten flavonoider, vilka anses ha god effekt på vår hälsa. Flavonoider förknippas vanligtvis med kakao, rött vin och grönt te och anses ge skydd åt hjärta och kärl.
 
Men enligt den engelske forskaren Roger Corder vid William Harvey Research Institute i London är det granatäpplet som toppar flavonoid-listan. Ett glas granatäppeljuice kan jämställas med två glas rött vin eller tio koppar grönt te eller sex koppar kakao eller fyra glas tranbärsjuice.
 
Juice från granatäpple har i studier visat att den kan bromsa skador från högt kolesterol, minska blodtrycket och mer än fördubbla antioxidanthalten i blodet. Andra studier har visat att granatäppeljuice eller extrakt kunnat hämma prostatacancer och bröstcancer.
 
Antioxidantrik frukt
Granatäpple tillhör dom antioxidantrikaste frukterna. Ellaginsyran i granatäpplet har cancerbekämpande egenskaper och ger skydd mot hjärtsjukdomar. Det finns även gott om tanniner, lignaner och antocyaniner.
 
I nyutkomna boken "Maten som botar" hyllas granatäpplets för sina hälsofördelar. Författaren Per-Ove Lind kallar granatäpplet för antioxidanternas kung. Det innehåller stora mängder antioxidanter av sorten polyfenoler och då särskilt flavonoider som finns i alla bär och frukter.
 
– Forskning har visat att försökspersoner som druckit granatäpplejuice inte bara kan förebygga åderförkalkning utan även få den att gå tillbaka. Liksom omega-3 ”sotar” det de små blodkärlen, säger han i en intervju med Aftonbladet.
 
Får åderförkalkning att minska
En israelisk studie lät personer med förkalkningar i halspulsådern dricka en halv deciliter granatäpplejuice varje dag under ett år. Forskarna såg att deras förkalkningar minskade med 35 procent och att deras blodtryck sjönk med 21 procent.
 
Studier på råttor har visat att åderförkalkning kan gå tillbaka med 44 procent vid intag av granatäppeljuice. Så utöver att granatäppeljuice kan förebygga förträngningar i blodkärlen kan granatäpple dessutom rensa bort en stor del av dom.
 
Michael Aviram, expert på lipider vid Technion-Israel Institute of Technology, och en av forskarna bakom studien säger:
 
- Vi har känt till att antioxidativa kemikalier i rödvin, ingefära, tomater och granatäpple hjälper till att upprätthålla nivån av paraoxnas i blodet. Nu kan vi se att detta inte bara förebygger sjukliga förändringar, utan också bryter ned dom när de bildas.
 
- Det är möjligt att ett ökat intag av granatäpplen till och med kan bidra till en naturlig återgång av åderförkalkning, innan patienterna måste ta sin tillflykt till ballongvidgning och kranskärlsoperation.
 
Vid åderförkalkning har fett och kalk samlats i blodkärlens väggar och gör kärlen stelare och trängre. Blodet får svårt att passera och det finns risk för att fettinlagringar lossnar och proppar igen ett blodkärl någon annanstans i kroppen. Åderförkalkning är ett vanligt förstadie till allvarligare sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp.
 
Granatäpple hämmar cancertillväxt
En amerikansk studie lät män med prostatacancer dricka 2,4 dl granatäppeljuice varje dag i två år. Försöket ledde till att cancern bromsades upp och växte långsammare än i kontrollgruppen som inte drack granatäppeljuice.
 
Granatäpplen har förekommit i många vetenskapliga studier och visat sig ha hälsoeffekt mot bland annat följande:
 
 • åderförkalkning
 • prostatacancer
 • lungcancer
 • artrit
 • inflammationer
 • bakterietillväxt
 • fönstertittarsjuka
 • blodpropp
 • skyddar nyfödda mot hjärnskador
 • benskörhet
 • tandköttsinflammation
   
  Historik, förvaring och att välja rätt granatäpple
  Granatäpple kommer ursprungligen från Persien men odlas idag i bland annat Sydamerika, Turkiet, Asien, Frankrike, Israel och Spanien.
   
  Det innehåller mycket C-vitamin och fibrer utöver sitt rika antioxidantinnehåll.
   
  Färska granatäpplen finns att köpa i välsorterade fruktdiskar, främst under vinterhalvåret. Välj ett granatäpple som känns tungt i handen, då innehåller det mest fruktkött.
   
  Om du inte ska äta det samma dag så välj granatäpplen som är röda i färgen. Under mognadsprocessen gulnar de för att till sist bli brunröda när de är helt mogna. Undvik granatäpplen med torrt och hårt skal, de har lagrats för länge.
   
  Granatäpplen håller upp till en vecka i rumstemperatur. I kylskåp kan frukten förvaras cirka 2 veckor. Fruktkärnorna kan frysas och tas fram vid behov.
   
  Så äter du granatäpple
  Det är själva fruktköttet och kärnorna man äter, inte skalet och inte de vita skiljeväggarna.
   
  Om du vill äta granatäpplet som det är så dela på hälften och ät med sked direkt ur skalet.
   
  Om du vill använda fruktkärnorna till sallader, dessert eller dekoration så dela granatäpplet i fyra delar på en skärbräda. Vänd varje fjärdedel ut och in så släpper fruktkärnorna lättare från skalet. Hjälp till med en gaffel eller händerna om det behövs. Det blir ofta lite kladdigt och saften är svår att få bort om det stänkt på kläder etc.
   
  Det finns även så kallade vattentrick som hjälpmedel för att få ut granatäpplekärnorna utan kladd med saften. Tänk på att använda ekologiska granatäpplen om du använder denna teknik, eftersom du blandar skal och fruktkött i vattnet.
   
   
  Om du vill göra det enkelt för dig så kan du köpa färdig granatäppeljuice eller granatäppleextrakt i tablettform. Billigare granatäppeljuicer innehåller oftast bara 13-17 procent granatäpple medan dom dyraste och bästa innehåller 100 procent granatäppeljuice. Välj gärna ekologisk juice om du har möjlighet så slipper du risk för rester av bekämpningsmedel. När det gäller tabletter med granatäpple så läs på förpackningen så du får så mycket granatäpple som möjligt.
 •  
  Fakta:
   
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  12/2/2016 10:22:45 AM - hasan
  frukt
  skit tråkigt
   
  12/2/2016 10:22:23 AM - robert
  granatäpple
  skit tråkigt
   
  1/19/2016 12:12:33 PM - Gunnel
  Pris
  Jag köper granatäppeljuice på Willys för 26 kr/litern. 100% granatäppel.
   
  12/27/2015 1:30:06 PM - Pia
  Hej igen
  Korrektion... granatäpplen, ej granatäpplejuice. Menade jag i jämförelse med rå kakao.
   
  12/27/2015 1:28:33 PM - Pia
  Hej
  Jag tror faktiskt att RÅ kakao innehåller mer flavonoider än granatäpplejuice, undvik dock att mixa dem två. Därför att koncentrationen är så hög i båda, att det kan orsaka illamående. För mycket av det goda är inte alltid heller bra.
  P.s dem absolut bästa granatäpplena hittar ni i Israel. För att var sjunde år har de sabbatsår, och då får jorden Vila och återhämta sig. D.v.s man odlar inget då. Det här är vad vi saknar i övriga delen av världen och bör lära oss av.
  Vi som kan något om mat, och odling, VET vilken markant skillnad det blir om jorden bara får vila emellanåt. Mer smakrik och näringsriktig mat helt enkelt :)
   
  6/21/2015 11:14:51 PM - Kurt Andersaon
  100 procent
  Finns bra på alla Coop Forum butiker.
   
  1/23/2015 11:05:19 AM - Lii
  hej
  Heeej
   
  11/12/2014 9:43:09 PM - Abdulwakil
  Granatäpple
  Hej
  Jag kan nog säga att granatäpple är det bästa frukten av alla frukt. Jag kommer från Afghanistan och vi har kanske en av bästa granatäpple i hela världen. Dessutom har namnet granatäpple också nämnts i Heliga Koranen vilket har jätte stort betydelse för oss. Det är utan tvekan att granatäpple är väldigt nyttigt för hälsa.
   
  Hälsningar
   
  4/30/2014 5:13:14 PM - John Olsson
  ca 30 kr per Liter på Coop!
  Jag har köpt koncentrerad 100% granatäppeljuice i tetrapack på Coop och på Willys.
  Märke
   
  12/6/2013 4:08:39 PM - Granatäppeljuice
  Här kan du köpa granatäppeljuice och extrakt
  www.granatappeljuice.se
   
  11/6/2013 11:41:43 AM - Paula
  Så gott som snacks :)
  Köpte torkade kärnor av raw kvalité (då enzymer och vitaminer ff finns kvar)
  på Green Earth i Stockholm, äter dem som de är och i sallader mm. Mums! :)
   
  10/29/2013 12:57:02 AM - Rima
  säljare
  Om någon är intresserat att köpa granatäpplejuice då kan ni kontakta detta e-post adress
   
  rita_yacub@hotmail.com
   
  10/19/2013 5:29:14 PM - Conny Bennibring
  Granatäpple
  Hej Var finns att köpa Granatäpple tab eller kapsel , pulver ......
   
   
  E-post c.bennibring@hotmail.se
   
  10/19/2013 5:28:07 PM - Conny Bennibring
  Granatäpple
  Hej Var finns att köpa Granatäpple tab eller kapsel , pulver ......
   
   
  E-post c.bennibring@hotmail.se
   
  9/8/2013 9:11:46 AM - Gun Johansson
  Praktisk tingest för urkärning
  Det finns ett praktiskt redskap för att få ur kärnorna. Det är en skål med ett galler på och en gummihuva som täcker det hela. Man hittar den på nätet på savnetrading.se. Jag tycker det fungerar bättre än
   
  9/8/2013 9:11:33 AM - Gun Johansson
  Praktisk tingest för urkärning
  Det finns ett praktiskt redskap för att få ur kärnorna. Det är en skål med ett galler på och en gummihuva som täcker det hela. Man hittar den på nätet på savnetrading.se. Jag tycker det fungerar bättre än
   
  9/8/2013 9:10:31 AM - Gun Johansson
  Praktisk tingest för urkärning
  Det finns ett praktiskt redskap för att få ur kärnorna. Det är en skål med ett galler på och en gummihuva som täcker det hela. Man hittar den på nätet på savnetrading.se. Jag tycker det fungerar bättre än
   
  12/16/2012 9:57:33 AM - granatäpple
  granatäppelpulver
  Jag tar granatäpplepulver som tillskott. Det borde väl vara lika nyttigt för min hälsa?
   
  3/3/2012 5:26:00 PM - testManjit Sandhu
  Är återförsäljare för giffarine granatäpple prod.
  Är återförsäljare för giffarine granatäpple prod.
   
  maila
  johan_20021@yahoo.se
   
  11/15/2011 8:29:48 PM - Birgitta
  Var köper jag jouse eller tabletter ?
  Det verkar mycket bra. Jag vill gärna köpa jouse eller tabletter. Men var finns dom ? Bor i Stockholm
   
  Kommentera denna artikel