Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/23/2009

Solarium ökar risken för hudcancer

Enligt franska experter inom cancerforskning så ökar solarium risken för hudcancer med 75 procent om du är under 30 år. Byt till brun utan sol eller bruntonande krämer är forskarnas tips.
 
Solarium ökar risken för hudcancer
Experter från International Agency for Cancer Research (IARC) i Frankrike har analyserat resultaten från mer än 20 studier som de baserar sina nya rekommendationer på.
 
Analysen visar att risken för hudcancer ökar med 75 procent för personer under 30 år som använder solarium. Det gör att solarium och andra källor till ultraviolett strålning ger lika hög cancerrisk som cigaretter och hepatit B-virus.
 
IARC är en del av Världshälsoorganisationen (WHO). De har nu omklassificerat solarium till den högsta cancerrisken - starkt cancerframkallande för människor.
 
Tidigare har man enbart rekommenderat att ungdomar under 18 år inte bör sola solarium, men det nya resultatet visar att det omfattar alla och särskilt ungdomar upp till 30 år.
 
- Människor behöver bli påminda om riskerna med solarium. Vi hoppas att den rådande kulturen kommer att förändras så ungdomar inte tror att de behöver använda solarium för att få en solbrun hud, säger Vincent Cogliano från forskarteamet till utländsk press.
 
American Cancer Society rekommenderar att alla undviker solarium:
 
- Den nya analysen bekräftar och förstärker den tidigare rekommendation vi haft angående solariesolande. Solarium är skadliga för din hälsa och ska undvikas av alla, menar Len Lichtenfeld, MD, American Cancer Society.
 
Tidigare har man trott att UVB-strålning varit den farligaste, men nya rapporten visar att även UVA-strålningen är cancerframkallande.
 
American Cancer Society rekommenderar att man använder bruntonad kräm eller brun utan sol-produkter istället för solarium.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel