Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/24/2012

Skydda ögonen mot solens UV-strålning

Så snart vinterslasket börjar försvinna och solen breder ut sig över himlen så åker alla solglasögon fram ur sina fodral igen, i olika former, prisklasser och av olika anledningar – snyggt, praktiskt eller både och. Men frågan är om det är någon skillnad på billiga och dyra glasögon när det kommer till skydd?
 
Skydda ögonen mot solens UV-strålning
Håkan Broman är legitimerad optiker och jobbar med utbildning på Synoptik. Han berättar att man med forskningens hjälp har kunnat ge belägg för att den ultravioletta strålningen kan påskynda ögonsjukdomar som grå starr.
 
Enligt Håkan är solglasögon ett bra skydd mot solen utan några nackdelar. När det kommer till olika former så bör du välja glasögon utifrån vad du ska göra eftersom det är det som avgör i vilken riskzon du är i.
 
Om du ska klättrar i höga berg, befinner dig där det är soligt och snö eller på vattnet så bör du välja glasögon som täcker ögonen från alla håll, både sidledes, underifrån och ovanifrån. Anledningen är att både snö och vatten reflekterar ljuset, och vid höga höjder blir ljuset starkare.
 
Det är just det här som avgör farligheten hos solljuset, omgivningens reflektionsgrad.
 
- Om man klättrar i berg så kan man få brännskador på hornhinnan så det är extremt noga att man skyddar sig ordentligt runt hela ögat, säger Håkan.
 
Men vad är det som händer i ögonen när vi träffas av UV-strålningen?
 
- Förenklat kan man säga att vävnaden "rostar" som på en bil. Det är fria radikaler som skadar ögats molekyler och allt kan inte repareras av cellerna. Det uppstår skador och senare sjukdom eller funktionsstörning, förklarar Stefan Löfgren, bitr. överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus.
 
Barn är en känslig grupp
Några av de som hör till riskgrupperna är barnen. Stefan Löfgren berättar att barnen sannolikt är mer känsliga, men det har inte definitivt bevisats eftersom studier som sträcker sig över lång tid är kostsamma. I studier på djur kan man se att ögonen hos yngre är tydligt mer känsliga än hos äldre. Det finns även en annan parallell.
 
- Hos människa ser man att barn som solbränt sin hud upprepade gånger löper större risk för hudcancer senare i livet, säger han. Samma fenomen kan även finnas för solljus och ögonskador.
Vad bör man då tänka på när man ska köpa solglasögon till sina barn?
 
- Bågarna ska vara "stora" och formade så att de täcker även ljus ovanifrån och från sidorna. Barns ögon har nästan vuxenstorlek och därför ska bågarna vara av liknande storlek, helst så kallade wrap-around. CE-märkta solglas ger hög skyddsgrad. Förenklat bör barn ha solglasögon när vuxna känner behov av det, och absolut i miljöer med hög bakgrundsreflektion och mycket sol, säger Stefan Löfgren.
 
Glasögon på modet
Men glasögon används ofta även som modeaccessoarer och ett bra exempel på det är Ray Ban glasögonen som kom på 80-talet.
 
- Man började använda de i flygvapnet i USA för att glasen var bra och de gav en bra naturlig färg, berättar Håkan.
 
Och det är just färgsättningen och inte UV-skyddet som skiljer sig på billiga och dyrare glasögon. Som optiker tycker Håkan att man bör välja glasögon av kvalitet, inte bara för att de håller bättre utan även för att få en bra avbildning i glasen.
 
- De ska inte ge någon bildförvrängning och om man betalar lite mer så märker man också att de ofta är skönare att titta i.
 
 
Fakta:
Två vanliga ögonsjukdomar med koppling till solens UV-strålning
 
1. Gula fläcken
Gula fläcken är ögats centrala del av näthinnan där vi har den skarpaste synen, därför märker vi också snabbt av förändringar just där. Sjukdomen finns i två former, torr respektive våt och det finns idag bara medicin mot den senare.
 
Det som händer när man drabbas av sjukdomen är att syncellerna sakta bryts ner och med det även din syn.
 
Man räknar med att runt 350 000 personer idag har någon form av gula fläcken, eller makuladegeneration som det också heter. Det är som vanligast att man drabbas i högre ålder och de flesta som drabbas är över 60 år.
 
Symptom på att du har fått makuladegeneration är att det kan uppstå bildförvrängning eller en suddig fläck i synfältets centrum. Du kan förebygga sjukdomen genom att inte röka, hålla en bra nivå på blodtrycket, hålla vikten och äta mycket frukt, grönsaker och bär. Samt givetvis att skydda sina ögon mot starkt solljus.
 
Grå starr
Även grå starr är något som oftast drabbar äldre. Linsen bryter ljusets strålar för att skapa en skarp bild på näthinnan. När linsen blir grumlig så försämras synen och då har man fått grå starr.
 
Andra symptom på grå starr är att konturer och färger blir svagare, du blir lättare bländad och du kan få dubbelseende. Grå starr kan man operera och är en av de vanligaste operationstyperna i västvärlden.
 
 
Läs mer om gula fläcken och att skydda ögonen mot solen:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel