Skribent: Maria Henderson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/5/2005

Sola solarium är dummare än vi tror

Solen är en förutsättning för allt liv på jorden och strålarna ger oss värme och välbefinnande. Men alla vet att solning kan ge cancer och får huden att åldras i förtid. Ändå har vi så svårt att motstå den och efter en regnig sommar kan längtan efter brun hy och värme få många att söka sig till solariet. Men hur farligt är egentligen solariesolande?
 
Sola solarium är dummare än vi tror
Enligt Statens strålskyddsinstitut löper man en ganska liten risk att drabbas av hudcancer om man solar solarium mindre än tio gånger per år. Solar vi mer är riskerna betydande.
 
Margareta Frohm Nilsson, som är biträdande överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset har länge jobbat med hudtumörer och solskadad hud. Hon råder oss att inte sola solarium över huvud taget, dels för att huden åldras i förtid och dels för att det inte är så ofarligt som man tidigare trott.
Solarium har mest UVA-strålning som tränger djupt ned i huden och gör att den åldras snabbare. UVB-strålarna orsakar DNA-skador som kan ge cancer, men vi tror att UVA-strålarna också kan bidra till en cancerutveckling.
 
Huden åldras fortare
Den strålning som gör oss bruna delas upp i två typer och det är viktigt att göra skillnad på dem. UVB-strålningen stimulerar huden att bilda pigmentet melanin och gör överhuden tjockare. UVA mörkfärgar ytterligare det mörkfärgade pigmentet. Det mörka pigmentet som UVA-strålningen ger skyddar till viss del huden mot ytterligare brännskador, men det är UVB-strålningens förtjockning av huden som är det viktigaste skyddet.
 
Solarieljuset är annorlunda än det naturliga solljuset, eftersom den till största delen består av UVA. Den typen av strålning tränger ner i de djupare hudlagren och skadar vävnad och blodkärl. Det är UVA-strålningen som gör att huden förlorar sin elasticitet och rynkor bildas. Eftersom solarium får ha tre till fyra gånger så stark UVA-strålning som vanlig sol har, åldras huden också snabbare än normalt.
 
Men om den åldras fyra gånger så fort i solarium som i vanlig sol är svårt att säga.
– Sådana paralleller kan man inte dra, men vi vet i alla fall att man får ett påtagligt åldrande av solarium, säger Margareta Frohm Nilsson.
 
Fel att grunda i solarium
En vanlig missuppfattning är att det är bra att förbereda sig för semestern eller en utlandsresa genom att ”grunda” med solarium först.
– Man löper stor risk att bränna sig ändå, eftersom man inte har fått samma solskydd som den vanliga solen ger, säger Margareta Frohm Nilsson.
 
Solarium har nämligen en mycket låg dos av UVB-strålning, den typ av strålning som gör huden tjockare. Solariebrännan är en helt annan solbränna, som inte har samma kvalitet som den naturliga som vi får utomhus. Överhuden får inte den förtjockning som riktig sol ger och som behövs för att skydda mot brännskador.
Det finns också en annan risk med att grunda i solarium innan semestern. Eftersom huden ändå får en brun färg från solariet, syns inte den rodnad som kan varna för brännskador. Därför riskerar man att bränna sig mer om man har grundat med solarium än om man inte har det.
 
Att förlänga sin solbränna i solarium är däremot inte farligt på samma sätt. Den vanliga solens UVB-strålning har då gjort huden tjockare och det skyddar mot nya brännskador.
– Visst kan man förlänga en solbränna från semestern i solarium, men den vanliga solbrännan svalnar ju av och solariebrännan tar över, säger Margareta Frohm Nilsson.
 
Solariesolande ger ingen D-vitamin
Solens strålar är livsviktiga och de stimulerar bland annat produktionen av D-vitamin. Vitaminen spelar en avgörande roll för hur vi mår, hjälper till att öka upptagningen av kalcium och fosfater från maten och är viktig för skelett och immunsystem. Men att sola solarium för att förebygga brist på D-vitamin är ingen större idé. Vi behöver UVB-strålning för att bilda D-vitamin i huden och eftersom solarium har en mycket lägre halt av UVB-strålning ger det inte samma effekt som i den vanliga solen.
 
D-vitaminbrist är dessutom väldigt ovanligt och drabbar främst äldre sängliggande människor som sällan har möjlighet att komma ut. Det räcker att sola ansikte och armar fem till tio minuter, några gånger i veckan under sommaren för att tillgodose kroppens behov.
 
Produktionen av D-vitamin regleras naturligt av kroppen och när behovet är tillgodosett stängs produktionen av. Dessutom lagrar kroppen D-vitamin i fettvävnaden inför vintern. Att sola solarium för att jämna ut D-vitaminbrist är alltså ganska onödigt.
 
 
Fakta:
Håll koll på dina födelsemärken
Hudcancer ökar snabbt i Sverige. Varje år får nästan 2 000 människor diagnosen Malignt melanon. Tumören uppstår i hudens pigmentproducerande celler och börjar ofta i ett födelsemärke. Var därför uppmärksam på förändringar i dina födelsemärken. Statens strålskyddsinstitut rekommenderar att du kontaktar läkare om någon av följande förändringar uppstår:
 
- Färgen varierar i brunt och svart.
- Färgen flyter ut i omgivande hud.
- Plötslig ökning av storleken.
- Konturen blir oregelbunden.
- Tidigare flack förändring blir upphöjd.
- Ytan blir sårig eller lättblödande.
- Omgivande hud blir rodnad eller svullen.
- Klåda, ömhet eller smärta uppträder.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
11/7/2017 2:41:46 AM - Sussie
Sola är inte farligt om du får tillräckligt kalk
Läkarvetenskapen vet att du inte får cancer om du har högt pH värde i kroppen. Kalciumkarbonat har runt solskyddsfaktor 10. Själv solar jag i riktiga solen när jag har möjlighet, annars i solarium ca 2 ggr i veckan, minst 20 mim per gång! Och mår ur bra!
 
11/7/2017 2:40:39 AM - Sussie
Sola med kalk
Annars kan du få hudcancer!
 
11/7/2017 2:38:42 AM - Sussie
Sola med kalk
Utan kalk i bindväv kan man få hudcancer.
 
11/7/2017 2:35:46 AM - Sussie
Sola är inte farligt om du får tillräckligt kalk
Läkarvetenskapen vet att du inte får cancer om du har högt pH värde i kroppen. Kalciumkarbonat har runt solskyddsfaktor 10. Själv solar jag i riktiga solen när jag har möjlighet, annars i solarium ca 2 ggr i veckan, minst 20 mim per gång! Och mår ur bra!
 
8/20/2017 12:11:20 PM - Bimb
Sola
Kan ju inte jämnföra gluten allergi med solning. Det är ju helt olika grejer även om det givetvis är så att vissa klarar av solning bättre än andra. Har du fräknig hud är det nog inte heller så bra.
 
8/19/2017 1:15:56 AM - Anonym
Sola med måtta
Har nu läst några artiklar ang solning. Och det är negativt för alka. Huden åldras snabbare men det är olika mycke på olika personer
 
8/18/2017 10:38:58 PM - Anonym
Sola med måtta
Jag har absolut inga vetenskapliga bevis. Och tror inte solning är bra för kroppen nångång. Precis som allt annat som inte är bra, typ rökning, alkohol, droger osv. Men om du ändå har tänkt att sola så tror jag det är bra med vatten. Och att inte sola för mycket. Och du bör också ha ett pigment som gör att du lätt blir brun. Men vill du vara säker på att inte åldras i förtid och få cancer pga solning så undvik solarium helt.
 
8/18/2017 10:12:42 PM - Anonym
Sola med måtta
Sen är ju solarium aldrig bra. Så bäst att undvika. Men har du pigment för det och tänker sola vad än folk säger här så drick vatten och sola max 2 ggr i veckan för att lindra dom negativa effekterna. Och sola aldrig så du blir röd. Och har du leverfläckar ska du även täcka för dom.
 
8/18/2017 9:30:57 PM - Anonym
Sola med måtta
Är du väldigt ljus i hyn och svårt för att bli brun ska du inte sola solarium alls. och har du lätt för att bli brun klarar du också av att sola. Våra kroppar är olika. samma sak som att vissa inte klarar av gluten så är gluten skadligt för dom. Medans andra fixar det utan problem. Dock är överexponering aldrig bra och se till att dricka vatten före och efter solning om du är orolig. För när kroppen blir uttorkad så uppstår också rynkor. Samma sak när det gäller alkohol tex. Sola max 2 ggr i veckan om du har pigment för det och drick vatten så tror jag inte det ska vara några problem.
 
11/25/2015 10:09:30 PM - Kgkdldv
Brände mig
Jag solade solarium för första gången. Jag solade i 7 min och brände ansiktet ganska mycket he kommer jag få rynkor och cancer nu?
 
1/17/2014 3:36:09 PM - Suss
Hallååå
Solat en-två ggr veckan plus använt selftan.
Kom på att selftan funkar lika bra om man hittar rätt märke. Vågar inte chansa på att få hudcancer. Verkar korkat plus att man får rynkor inte nice.
 
5/2/2013 8:35:36 AM - Sofia
Till alla som använder yolo som en ursäkt
Du som säger att din hud inte åldras: hur korkad är du egentligen? nu gör den ju inte det. Men när du är 35 så kommer du se tio år äldre ut. De negativa effekterna kommer inte med en gång.
 
4/1/2013 8:56:34 PM - Josef jähnke
Sola och Onanera
Jag brukar sola typ en gång i veckan. Brukar runka då också. Tänk på det nästa gång ni solar.
 
2/28/2013 12:55:55 AM - Björn
Hjälp?!
betyder det här att man kan få mens av att sola solarium??! måste verkligen sluta nu innan det är försent :O
 
1/21/2013 9:47:08 PM - YOLO
SERIÖST..
hahahah seriöst..
jag solar kanske 3 ggr i veckan o min hud åldras fan inte.. haha då är de lika farligt o va inne på sommaren ? tänk om man hade tänkt så liksom,. nä jag kan inte gå ut på gatan, jag kanske blir påkörd, jag kan inte steka mat, jag kanske bränner mig ..
gör vad fan du vill i livet! YOLO !! <3
 
6/16/2012 2:00:43 PM - felicia
soooooola (h'
HAHAHA pussys!
sola på förfan, du lever bara en gång.
 
5/13/2012 8:43:35 PM - Christoffer
jajaj
Man kan få fyrkantiga ögon om man tittar för mycket på TV!
 
1/17/2012 1:35:05 PM - sia
lyssna
Det är inte farligt att sola.....men att ligga i solarium "för" ofta kan skada. det e ju strållning!!!!! hur kan inte ni fatta det?
 
1/11/2012 6:08:19 PM - Daniel Cederholm
Inte helt sant.
Läste bara snabbt igenom artikeln där det hävdas att få människor lider av D-vitaminbrist. näst intill ALLA Skandinaver lider av D-vitaminbrist och ca 50% av världens befolkning. Danmark ligger lite längre fram i forskningen än stackars svenskarna. Det är på tal om att alla Danskar ska få D-vitamintillskott. Tack och hej från denna sidan. Behov av uppdatering om jag ska se detta som en seriös och valid sida.
 
12/9/2011 4:53:20 AM - 1
1
1
 
12/9/2011 4:53:20 AM - 1
1
1
 
12/9/2011 4:53:16 AM - -1'
1
1
 
12/9/2011 4:53:16 AM - 1
-1'
1
 
12/9/2011 4:53:15 AM - 1
1
-1'
 
8/31/2011 1:20:25 PM - Emma, http:euthberg.blogg.se
Bullshit
Oj, hamnade på den här gamla skiten på nåt vänster..
Nu är det i och för sig gammal och vi har nog kommit liite längre (hoppas jag iallafall) än så här.
Jag har perioder då jag solar i stort sett varje dag. Köper jag ett månadskort så solar jag minst 5ggr/veckan under den månaden. Jag blir inte bara brun och fin, utan jag mår bättre psykiskt då jag känner mig fräschare och dessutom ser bättre ut då jag har ganska dålig hy, men som blir MYCKET bättre när jag solar.
Det som är farligt är att bränna sig, men det säger väl sig självt. Springer du till solariumet mitt i vintern utan att ha solat sen sommaren får du väl skylla dig själv om du ligger där i 20min och bränner sönder dig.
 
Sen kan man ju få cancer bara av att andas med tanke på hur förorenad luften är, speciellt i stan. Ska ni sluta andas åxå eller??
Jag är hellre brun och fin, mår bra och lever livet om det så innebär att jag dör 10 år tidigare än om jag hade sprungit runt likblek och ful med dålig hy under min tid som ungdom. Fast det är ju bara hur jag känner :)
 
7/11/2011 11:58:49 PM - Kuksugaren
Kuksug
Kuksagaren har fått kuksugarcancer av att suga kuk. Vad göra?
 
7/10/2011 7:49:52 PM - xqpXVuABi
gIYmbgjYGNpctQlt
Extremely helpful article, plesae write more.
 
7/7/2011 6:34:18 PM - dhJDWdsxfOqbi
sJQbsDUrtN
Ppl like you get all the brains. I just get to say thanks for he asnewr.
 
5/27/2011 4:04:57 PM - Solaren.
Solning
Jag är en tjej på 14 år som har solat kring 6/7 gånger under 2 månader om jag inte räknat fel. Jag blir brun och nöjd med färgen.. brukar aldrig bli bränd. Men är riktigt rädd! Har hört att man inte borde sola över 10 ggr per år och jag är typ fasy:(, tycker det är så kul att kliva ur solariet och se resultat första minuten.
Solar kanske inte lika mycket som alla andra eftersom att jag blir riktigt brun men känns ändå som att jag borde sluta, hur vet man om man har fått hudcancer?
 
5/26/2011 9:33:49 PM - bviSqhPXMHdnuZhj
kAWIYIXMvXi
That's raelly thinking out of the box. Thanks!
 
5/26/2011 7:07:05 AM - CyGveJhlqDJrdd
caTccwXptXHKU
Haha. I woke up down today. YouÂ’ve cehreed me up!
 
5/25/2011 6:36:44 PM - en osäker en..
att sola.. eller att inte sola!
det är frågan det. nej men allvarligt, jag är lite orolig nu. jag ska kanske sola solarium för första gången i morgon, och jag är fjorton och blond. blir lätt röd på sommaren och så.. men min kompis solade igår, och hon körde på en 20 minutrare. FÖRSTA GÅNGEN! jag ville bara skrika ''HUDCANCER'' åt henne! vilket jag också gjorde. men, jag har nu blivit extremt fundersam över det här! vad kan hända, tänk om det är som med droger.. att det kan slå till redan första gången och liknande. OCH JAG VILL INTE HA FÖRÅLDRAD HUD! jag villintevillintevillinte.. tror nästan att jag ska skippa det. för som någon sade, man har inget liv om man solar på sommaren. vilket jag nog håller med om. och jag frågade också min mamma nyss om hon hade solat, och hon sade att det var det mest korkade sak hon någonsin hade gjort. så.. vill man verkligen riskera att få hudcancer och dö i förtid för att bli lite brun, som man ändå kan bli utav den verkliga solen? är det värt det?
 
5/25/2011 3:22:28 PM - IkCYqsmSbAQvYLuKYY
SrQGXgCw
I'm out of league here. Too much brain power on dipslay!
 
4/13/2011 1:39:53 PM - Frida Olsson igen
svar till olov
MAN BEHÖVER INTE VA EN PUSSY FÖR ATT MAN INTE VILL SOLA OKEJ!?!?!?!? jag älskar att sola.det är livets passion.så lägg ner din pussy.
 
4/13/2011 1:34:31 PM - Frida Olsson Borlänge
Är ju helt förtvivlad!!!
vet inte hur jag ska få fram detta.jag misstänker att jag fått skabb och det gör mig så jävla orolig.jag törs ju inte gå till apoteket och köpa, då ser ju alla att jag har det!?snälla hjälp.finns det inget medel man kan tillverka hemma?så ingen behöver få reda på denna tragiska händelse....
 
4/13/2011 1:25:30 PM - moa molander kristansen
hejhej
jag vet att detta inte är ett forum för dessa frågor.men ni som kommenterar här verkar kunna en hel del!
så min fråga lyder: min killes snopp blir sne när han får stånd, gör det något?
 
4/13/2011 1:21:29 PM - max skagerud
sol
hejhej!
jag gillar att sola solarium, men tycker att det är lite dyrt så jag brukar sola med en kompis,oftast med olov som har kommenterat nedan!
Vi är två killar som vill ha lite skoj ;) kolla våra bdb
 
4/13/2011 1:17:58 PM - caroline hermansson
för/nackdelar
hej!
Det är hemsk att folk ska sola i solarium,på vintern? varför? det är dumt och dåligt och helt förbannat.men en fråga bara, vad är aga????
 
4/13/2011 1:14:49 PM - olov hjort
sol vind och vatten
halli hallå!
jag solar förjämnan. det är inte farligt! jävla pussy
 
4/13/2011 1:11:04 PM - willhelm finn eriksson
SOLARIUM
tja!jag solar flera gånger i veckan och jag har börjar få röda prickar på snoppen.vad kan det bero på?
 
4/13/2011 1:08:35 PM - lina eliasson
WTF
hej!
jag har ont i mina ögon när jag kollar mot ljus,kan det bero på att jag solat solarium?
 
4/3/2011 8:46:06 PM - adolf
hahah
herregud va folk är bakom flötet...någon skrev att allt nyttigt blir farligt i överdrivna mängder, helt rätt! 2ggr i veckan i max 20 min räcker gott och väl, det är inte vattenfärg man har på kroppen så den försvinner inte efter ett par timmar.
Ha de!
 
3/19/2011 1:52:49 AM - Skrattar...
GÖR SKILLNAD ISTÄLLET FÖR ATT ARGUMENTERA!
Om vi skulle lägga våran tid och ork på lite viktigare saker än att diskutera Om hur Farligt/inte Farligt Solning är, skulle kanske inte 24 000 personer dö av Svält VARJE DAG! och om ni inte vill tänka på andra så tänk på era egena barn 2030 räknar dom med att det kommer finnas 8 miljarder människor på jorden, och resurserna ökar inte precis. Så era Barnbarn kommer med stor sannorlighet inte ha mat för dagen. Så tänk va lite dom kommer bry sig om solen eller om cancer när dom vet att dom kommer dö inom 3 veckor för dom inte får mat. VAD ÄR VIKTIGT? (kommer få en ny innebörd)
 
3/17/2011 4:14:51 PM - Vera
Felaktigt angående D-vitaminbrist.
Sedan denna artikel skrevs har det kommit ett flertal studier som visar att det är mkt vanligt med D-vitaminbrist på norra halvklotet. Man börjar se s.b.m. flera av våra vanliga autoimmuna sjukdomar, allergier, vissa former av cancer och även värkproblem. Jag behandlas själv just nu för D-vitaminbrist. Om solarier hjälper vet jag emellertid inte ;)
 
12/13/2010 6:47:21 PM - Dropinsolarium@live.se
HEj det ska vara insolarium@live.se
Dropinsolarium@live.se
 
Alla får sola för 28kr-20min, men medlemmarna har tillgång till lokalen 1timma längre + att dem får gratis solkräm
 
Mvh
 
Blekingegatan 10 Södermalm 28kr-20min
 
12/8/2010 2:55:30 AM - Lisa
Sola här www.soltrope.com
Hej
 
Nu är det gratis att bli medlem i solklubben på blekingegatan 10, då får man sola 20min för 28kr 365dagar om året
 
bli medlem genom att maila insolarium@live.se
 
Soltrope Solarium
Blekingegatan 10
Södermalm 11856
 
7/5/2010 6:04:27 PM - anonym
lägg ner blekfisar.....
bleka personer blir avundsjuka på folk med vacker sommarbrun hy, därför kommer de med en skräckpropaganda om att sol ger hudcancer, man vill helt enkelt att alla ska va lika fula som de. HAHAHA
 
6/9/2010 5:49:32 PM - Speedway
Lungcancer
Mycket dålig artikel!
 
Solarier ger D-vitamin, det har även SSI kommit fram till.
Sola med förstånd, ute som inne undvik att bli röd.
Det finns ingen studie som påvisar att normalt solande skulle öka risken för cancer, men det finns däremot studier som visar motsatsen mot andra vanliga cancerformer.
Cirka 90% av alla lungcancerfall har rökningen som direkt orsak.
 
5/5/2010 10:51:19 PM - Lisa
Brun = snygg?
Men vem är det som har bestämt att en bränna är snyggare än att bara se ut som man gör i normala fall? Självklart ska man vara ute i solen och ta vara på den när den väl är här, men att ligga och pressa har jag aldrig förstått mig på. Och solariesolande är något jag aldrig kommer börja med. Men hur schysst är det mot oss som verkligen inte kan bli bruna att säga att man solar för att man vill vara snygg?
 
3/20/2010 5:42:34 PM - shabbo
alla som vill sola
alla ni som gillar att sola som går till solarim gör det inte det är inte bra för er hud och det kan påverka eran hälsa och ni skadar bara er själva men om ni vill bli bruna ......åk utomlands!!!!!!
 
2/12/2010 10:17:07 PM - Kim
Till Johan
Du, det står ju där uppe att man INTE får D-vitamin av att sola. Läste du texten? Och självklart ska informationen stämma, annars är det ju inte mer än skitsnack, men det finns mycket som tyder på att sola solarie kan orsaka cancer och dessutom finns det alltid risker som vi kanske ännu inte är medvetna om. Bara en tanke jag hade, men alla gör ju så klart som de själva vill.
 
2/11/2010 4:10:05 PM - Johan
Vansinniga solråd
Någon måste sätta stopp för statens strålskyddsinstitut och dess felaktiga information! Under de senaste åren har det kommit dussintals med forskarrapporter som tvärtemot vad SSI säger visar på att den totala cancerfrekvensen går ner markant när man solar. Det går inte att endast se till hudcancerrisken utan man måste se frågan som en helhet, och där står det utom all rimligt tvivel att det är nyttigt att sola. Speciellt under vinterhalvåret då vi på svenska breddgrader inte får något d-vitamin alls från solen på grund av våra breddgrader. Fram för information, men den måste vara opartisk och korrekt!
 
1/20/2010 3:19:49 PM - Tone
Stör mig på ...
... att alla kommer med så korkade argument när det gäller pro-sola. Jag menar, ni snackar om att leva livet ut och att allt är farligt. Man kan dö när man går över vägen? Sant, men ni kollar väl åt höger och vänster först, inte sant? Ni springer inte med saxar, ni placerar inte händerna i brinnande eld, ni hoppar inte från höghus, ni leker inte med vapen. Självklart finns riskerna överalllt, men ni gör ändå ert bästa för att undvika det så varför använda det som argument? Den som säger att man kan dö när man korsar vägen, jag tycker att du snackar skit. Det är sant att det är möjligt men du skulle väl inte korsa vägen utan att se dig för först, eller hur?
 
usch, tröttsamt. Jag solar, men ni som snackar om hur bra det är ni gör mig så frustrerad. Vad använder ni era hjärnor till? Kom med bättre argument för skitsnack om att man ska leva livet ut är snack för småbarn. Lev livet ut, men se till att ni har så mycket tid som möjligt på er. Varför öka chanserna till att bli sjuk och därigenom inte bara plågas själv, utan även plåga alla som älskar en och står vid ens sida?
 
Puckon.
 
1/20/2010 2:52:52 PM - Tone
Varning!
Alla som vill sola, varsågoda. Men skyll er själva. Om ni tror att hudcancer är den enda risken är ni obotligt dumma, för det finns mycket som kan gå fel när man utsätter sig för för mycket tid i solariet. Jag borde veta. Jag är ju också en obotlig idiot. Jag har - i denna stund och ca två veckor framåt- extremt ont i hela kroppen eftersom jag solade för tre dagar sen och lyckades sola sönder mina nerver. Japp, dom är sönderbrända. Gissa hur skönt det är (ironisk). Det svider, kliar och varje gång någon nuddar min hud känns det som att huden skärs av eller genomborras av feta sprutor. Det är fruktansvärt och man får inte klia, för då kan det bildas ärr under huden och fruktansvärda infektioner kan bildas.
Jag låter säkert jätte störig, men jag menar allvar. Var försiktiga när ni solar för mycket kan gå fel. Det finns alltid risker, och tänk bara på alla risker ni inte vet om. Jag menar, hur många vet om att man kan sola sönder nerverna liksom?!
 
1/19/2010 5:00:08 PM - Sol är bra! men lagom som allting
D-Vitamon brist i oss alla!
Jag måste säga att jag mår mycket bättre i solen än de mörka tråkiga svenska vinterhalvåren.
 
Bodde utomlands i 3månader och jag ute i solen jämt, solade inte utan var bara ute med shorts o t-shirt.
Solen är bra för oss människor!
 
Vi nordbor bör tänka mer på solen eftersom många av oss har brist på D-Vitamin utan att veta om det.
 
1/4/2010 12:02:04 AM - Sophie
Agera efter hudtyp
Vi är alla väldigt olika. Vissa kan säkert sola två gånger i veckan i flera år utan att det händer någonting, varken under solperioden eller senare, medan det finns andra som kanske skulle få hudcancer av detta. Det gäller att ta reda på vilken hudtyp man har och agera efter detta, men även om man inte har en känslig sådan tycker jag att man skall vara försiktig.
 
1/1/2010 11:34:34 PM - Anonym
För solning
Alltså, jag är för solning. Visst, det är säkert farligt för de som solar fler än 10 ggr per år. Som vissa andra har skrivit finns strålning överallt! MEN det är inte bara strålning som är farligt! Gå på gatan är farligt, man kan bli påkörd av en bil, man kan bli nerstucken med en kniv av en psykotisk man när som helst. Världen är full av farliga saker! Därför måste man fan få seize the day med att få se snygg ut! Over and fucking out!
 
12/9/2009 3:25:25 PM - Tjoo
Håller med Creek
håller faktiskt med Creek, vem det nu e:P
men det är rätt vi måste acceptera att det finns strålingar över allt i vårt sammhälle nu för tiden. det är mer på vissa ställen än vad på andra. det är helt klart rätt att man ser rfäschare ut.
 
12/9/2009 3:24:50 PM - Crimson
omg
Det denna "Creek" säger är ju helt fel, jag undrar vad han/hon tänker med? om man solar i ett solarium så får kroppen strålning mot sig och det är inte bra, jag solade i solarium och nu har jag hudcancer.. det är mkt bätttre om man solar på stranden eller bara är ute och går när det är lite sol ute. man måste acceptera sig själv som person och vara den man är inte den man vill vara eller vad? kom igen alla sluta sola i solarium det är inte hälsosamt, tänk på er hälsa!!!!!!!! Crimson
 
12/9/2009 3:20:46 PM - tjo
tjo!!!
Asså det e klart att det är farligt med såna strålningar det vet ju alla, det e ju inte så jävla svårt att veta. det snackas om det hela tiden och man har debatter i tidningar och sånt skit. men sluta hålla på och bestäm lite själva hur ni ska göra, annars får solarium snart avskaffas:S
 
12/9/2009 3:18:54 PM - Creek
Tummen upp för solarie!
Jag tycker att solarium är ett bra hjälpmedel för att se bra ut. Du ser fräschare ut med färg på kroppen. Dessutom annser jag om man solar en gång var annan vecka är det rätt harmlöst- eller vad säger ni?
Jag tycker att det är så mycket snack om att solaruim ska förbjudas, det är farligt. Men det är farligt att vara ute, det är farligt att sitta här framför datan och skriva denna komentaren. Allting ger strålning nu för tiden. Det är helt enkelt bara att acceptera det.
Dock tycker jag inte att man ska överdriva det.
Men jag är för solarium, tummen upp för att se brun och fräsch ut!
 
12/9/2009 3:10:56 PM - Shit
Shit
assa shit att sola så jävla mkt är ju helt sjukt, man ska ju inte sola för att man ska vara snyggast och mkt annat, och om man solar så mkt så kommer man ju få hudcancer och mkt annat! vad tänker folk med nu för tiden? man ska gilla sig själv och inte den man skulle vara om man hade gjort si eller så!!!! vad ska man göra för att folk ska börja tänka på sin hälsa? MvH Crimson
 
12/4/2009 8:58:21 PM - Daniel
Van Solare
Att sola ökar välmåendet och solrör i moderna solaium arbetar med UVB strålning. Produktionen av D-vitamin är viktig och jag anser att man måste självklart sola med måtta. Jag har varken rynkor eller massa pigmentförändingar. Jag mår bra av att sola men som någon annan antytt här på forumet måste man själklart göra det med måtta! Du ska inte bränna dig! då har du ju fått skador på huden = dåligt. sola med måtta - drick inte överdrivet med vatten, du kan få vattensjuka.
 
11/28/2009 3:15:40 PM - C
Sola inte
Har skuggat igenom kommentarerna, en del solar 4-5 dagar i veckan. Jag började sola när jag var 15 år. Vi har solarium hemma. I en 2 månaders period solade jag 30min morgon varje dag, och 30min kväll varje dag. Ja,jag var riktigt brun och fin. Idag är jag 23. Har fått många pigment fläckar och rynkorna på bröstet är hemskt. Inte ens min mamma på 50 år har sådana rynkor. Varför jag började sola var för att min familj tyckte jag var blek. Jag kopplades ihop med m-jackson pga min kritvita hud,mitt brunsvarta hår och knallröda läppar. Sola inte,jag har verkligen 45 årings hud.
 
11/27/2009 8:04:03 PM - jag heter nullbert
JAG GILLAR F*TTOR OCH SOOOLHHH
hejsan jag heter nullberthhhh och jag soladehhhh idagwwhhh de var kul men sen börjar de flagna på min penis och jag blev rikigt k*t så jag stoppade solariumet.
 
11/19/2009 10:03:32 PM - Joooeeeel 13 :)
På raken
Jag solade två gånger på raken den här veckan, jag blev jätte fin och brun. Jag är en normalt vit människa som inte blir brun i solen p.g.a att jag har dåligt med karotin i min hud, men efter solningarna blev jag jätte fin och brun! Jag har känslig hud så jag änvände en slags solkräm för dem som solar förs första gngen, det svider lite på min hud, men det beror på att jag har hyper känslllug hud, men det går över snart. MEN DET GÖR INGTE MIN BRUNA FÄRG :) inte på ett bra tag faktis :)
 
11/19/2009 7:14:31 PM - p
sola
jag har solat i 23 år 3-4 dar i veckan lever än
 
11/17/2009 12:22:59 AM - försiktig
mobilsnack.
Du som trodde det var lika farligt att prata i mobilen som att sola solarium.
Det beror väl på vem du pratar med och vad du säger. Att säga något dumt till Hells Angels i mobilen kan nog vara nog så farligt.
 
11/11/2009 1:15:05 PM - abraham
sola
hej! jg solar 5 ggr veckan . har gjort det dom senast 5 åren . visst kan ja bränna mig 2-3 ggr veckan men det är sånt man får ta om man vill vara snyggast.
 
sola på stå på tå
 
11/9/2009 5:57:54 PM - Bitterf*tta
BÖÖH
Haha vilka pamntade människor det finns, ni som frågar om det är farligt är ju helt cp?
Det är klart att det är farligt MEN allt "fejk" (solarium, plastikoperatiner yadayadayada...) är farligt typ?! Men ni som inte vet om det är farligt eller inte nu när man snackat så mycket om det måste vara efterblivna. PÅ riktigt. Och ni som frågar om det är farligt om man göre 2ggr per år ni är också efterblivna? Det är väl klart att 2 ggr per år inte är farligt men det hjälper ju knappast en att bli brun.
 
10/30/2009 5:50:01 PM - Danne
Barbiedrogen
Mina damer och herrar har ni ngnsin hört talas om den så kallade barbiedrogen? Inte? Isf är det på tiden att kolla upp det! Vill ni bli bruna enkelt och snabbt samt få vitare tänder och vitare ögonvitor så är barbiedrogen det rätta för er. Utan några som helst kända biverkningar blir ni bruna och snygga för bara 800 kr. Man injicerar melanotan i magen och hokus pokus så är ni snyggare och fräshare then before.
 
10/19/2009 12:12:51 AM - Sola SOLA
relax
de spelar roll vad man har för hudpigment...utläningar behöver inte ora sig.relax
 
9/29/2009 2:49:29 PM - tua
solat solarium varje dag
Hej hej
jag har solat solarium 4 gånger på raken, alltså ca 8 minuter per dag.
 
innan dess hade jag aldrig solat tidigare.
nu har jag tänkt att sola lite (betydligt mindre ofta)!!! framöver i vinter o så, men inget mycket eftersom att det verkar farligt eller?
 
9/22/2009 4:12:41 PM - alice
..
första gången jag sola var när jag bara var 12 år..jag solade ungefär 3gånger på en månad sedan fick jag massa bruna fläckar på armen.. kan det ha varit för jag solade? borde jag kolla upp det nu fast det har gått 2 år?
jag har solat detta året med. ungefär 7-8 gånger.. men det hände inget. men jag är fortfarande ganska rädd :/
 
8/23/2009 12:35:16 PM - Karina
Gammal av solarium
Ja man åldras av solarium. Huden blir rynkig tidigare och mer läderartad. Hemskt att se unga tjejer som solat för mycket. 23 år och rynkiga som 45-åringar. Trist
 
7/26/2009 4:49:48 PM - Anna
Oj oj oj
Visst, att sola solarium är säkert jättefarligt och en "dödsmaskin" som någon skrev, hahaha. Men sen är det ju många som dricker, röker, bla blabla. Finns mycket farligt som folk ändå utsätter sig för.
 
5/7/2009 3:07:04 PM - blaaa
hahaha
"Gud vad det här med solarium är tjatigt. Jag önskar verkligen att man fick ett svar på om det är farligt eller inte, och inte massa velningar fram och tillbaka. "
 
Hallda... Sofia, hur gammal är du. Hela artikeln säger ju att det inte är bra för kroppen. Förstår du inte vad du läst? måste ha någon som säger det till dig? bara acceptera att det inte är bra.
 
5/3/2009 3:50:03 PM - Dr Hemmergren
Solarium mm...
Goddag!
Har du psoriasis brukar jag rekommendera min patienter att sola 3-4 ggr i månaden då detta är bra och billig metod för att bli av med sitt problem. Vad gäller personer med mycket födelsemärken samt de som har mycket fräknar brukar jag avråda då deras hud inte tål detta. Har ni frågor så får ni gärna ringa mitt Journr för rådfrågor.
Mvh Dr Hemmergren
07396855775
 
4/13/2009 10:23:35 PM - Sofia
1 gång per år = OK
Gud vad det här med solarium är tjatigt. Jag önskar verkligen att man fick ett svar på om det är farligt eller inte, och inte massa velningar fram och tillbaka. Jag solade idag, och har gjort det 3 ggr i mitt liv. Och visst, superbra och så, men nu räcker det nog för min del. 1 gång per år är mitt motto.
 
3/23/2009 6:20:32 PM - ULLA HIETANEN
s slottgatan 17c
jag vill han det du jag vill han
kram ulla
 
2/26/2009 1:42:44 PM - Jenny
Huden åldras?
Jag är 20 år. Sista tre åren har jag solat typ 10 min en gång varannan vecka.
 
Nu har jag börjat se linjer, eller "rynkor" i pannan. Jag rör ju pannan mycket iof. Men jag kommer inte ihåg i fall jag hade dessa linjer förr.
 
Kan jag fått dem av solariumet? El är det normalt?
 
Åldras huden på förtid så tidigt och av så lite solande?
 
Lägger ner solarium I alla fall. Men jag vill ändå veta ifall detta är anledningen till linjerna/rynkorna
 
Jenny
 
1/26/2009 4:10:37 PM - bella
Lägg ner!
kom igen nu tjejer och killar! Det är väl upp till var och en om man vill sola eller inte. Om man vill vara brun och snygg på vintern sola solarium och ta konsekvenserna. Vill man vara vit och snygg var det! LEV LIVET! DE E DITT VAL!
Man lever bara en gång.
 
1/26/2009 4:10:36 PM - bella
Lägg ner!
kom igen nu tjejer och killar! Det är väl upp till var och en om man vill sola eller inte. Om man vill vara brun och snygg på vintern sola solarium och ta konsekvenserna. Vill man vara vit och snygg var det! LEV LIVET! DE E DITT VAL!
Man lever bara en gång.
 
9/2/2008 7:41:06 PM - nader
allt nyttigt blir också farligt om man överdriver
här äe ett råd från mig till alla att sola 2ggr i veckan i sverige där det nästan aldrig finns sol kan inte vara farligt , så här är det , tänk er wisky , vin o alla vitaminer , använder man det lagom är de nyttiga men om man överdriver användningen av de blir de livsfarliga. det är så med allt som är nyttigt. för mycket skadar !! Men solarium handlar inte bara om att bli brun jag har märkt att de som solar mår mycket bättre , de ligger helt relaxad i 20-30 min , o kopplar bort hjärnan, har man ont i kroppen eller romatism är solning väldigt effektiv . så skit i va alla säger , lev livet , ska man lyssna på sånt får man inte göra nåt
 
8/25/2008 1:02:06 PM - Grisen Ada
Jo det är farligt som fan
Nej du borde inte sola 2 gånger per år ens. Jag är doktorand inom solariebrukande och kan bara säga att resultaten av endast ett fåtal solarietimmar är skrämmande och betydande. Jag rekomenderar ingen att bruka solarium.
 
8/21/2008 3:59:06 PM - Robin
Varför sola !?
Jag tycker inte vi blir vackrare för det, jag tycker mer det handlar om vad vi har för kroppar. Vackra människor finns överallt, sen om du är vit, svart mm spelar ingen roll, var dig själv. Det tycker jag är snyggat !
 
8/12/2008 6:35:28 PM - Martin Jacobsson
lagom är bäst..
sola lagom tror jag inte är farligare än att sitta och prata mobiltelefon hela dagarna..
 
8/6/2008 7:12:23 PM - K
Sola
Använd Brun utan sol och sola solarium på det 1 gång per månad. Ska testa det nu i höst!
Jag har gått ut nian nu i somras, i åttan använde jag Brun utan sol, alla tyckte jag va brun. Meen, det stinker ?!?!?!
Å vem vill slänga 600spänn på en bra perfym, typ Gucci?!?!?!?!?!?!
Är det verkligen så att Brun utan sol STINKER??!?!?!???!! eller är det bara jag som tycker det?
 
8/3/2008 7:40:47 PM - heman
folk asså
sola solarium ger cancer? sola under vanlig sol ger cancer äta potatis ger cancer bla bla bla...ni har säkert hört att man kan få cancer av allt nu förtiden, sure folk kanske har fått "hud cancer" av solarium, men snälla tror ni värkligen att de är solariumet som ger själva cancer och att "alla" får de. du kan få cancer av vanlig sol, allt är beroende till person till person, du kan sola solaruim hur många gånager du vill i veckan, men de man ska tänka på när man solar under vanlig sol/solaruim, är att man ska unvika att bränna sig, så länge du inte bränner dig så är de ingen fara, ni har säker hört då och då att folk fått hud cancer av solarium, tror ni att dom personerna solade i 5 min? folk tror på allt dom läser nu för tiden, men akta er, nästa potatis du äter kan vara cancer framkallande..enligt forskarna, suck...
folk som får klåda, eran hud är kanske kännsligare en vissa andra, så ni ska sola vad ni klarar av, får ni klåda av 15 min, så sola 9 min. lite har ni i huvvet tror jag..elelr e ni lika korkade som "Homer"
 
6/20/2008 10:17:32 AM - Alex
Maria Studeramera.
Det finns visst D-Vitaminer i nyare solarium!
Om vi skulle tro på allt "forskare" säger så hade vi inte ens fått äta något.
 
4/24/2008 10:23:05 PM - Amanda
Bra sagt "viktigpetter" :p
Jag håller med, och alltså. Igentligen är det ju helt onaturligt konstigt. Vi lägger oss i en maskin som praktiskt taget överöser och genomstrålar oss med superfarlig strålning, vilken ger rätt stor risk att drabbas av cancer, om man exempelvis (som jag läst i ngn tidigare kommentar) solar 3-4 ggr i veckan! Ursäkta, men hur kan man vara så dum?! Och okej, det kanske inte är SÅ farligt, och speciellt inte om man bara gör det någon gång. Men, tänk på det, man bidrar ju nästan till självmord. :| För det ÄR en maskin som genomstrålar dig med cancerframkallande ämnen. :| Sorry, om jag skrämt upp någon, måste avreagera mig xD
 
4/7/2008 3:37:47 PM - Calle
Ögonskada?
Hej alla soldyrkare! Ja har en liten fråga, min kompis och jag solade för ett par dagar sedan. Han använde inte ögonskydd för han tyckte att man får vita ringar runt ögonen. Samtidigt fick han för sig att läsa vart rören var tillverkade. Dagen efter är han VÄLDIGT röd i ögonen och det sved och kletade sig. Han tror att det är ofarligt, men jag har hört att man kan få grå starr, vad finns det för risker?
 
2/7/2008 11:54:51 PM - Andreas
Brun utan sol
Moisture Tanned från gymgrossisten.com funkar väldigt bra, huden ser mer naturligt ljusbrun ut än orange som många andra krämer gör en.
 
 
2/4/2008 1:41:23 AM - Anton
hjälp
Jag har tappat räkningen av alla gånger jag har solat, jag har inte vart blek de senaste 3 vintrarna utan tvärtom bruun, jag solar regelbundet 3 gånger i veckan. Jag har blivit röd nån gång kanske men inte vad jag har nåt stort minne av, men jag skulle vilja veta hur stor risk det är att jag får eller har hudcancer och vart ska jag vända mig nånstans?
 
1/17/2008 9:36:38 PM - privat
Privat.
Jag vill undrar bara en sak .. det här med att solasolarium .. Hur ofta kan man göra det på en måndad ? Jag har gjort solat 5 gånger på en måndad.
 
1/12/2008 5:33:41 PM - tove
varför bli rynkig lite tidigt?
Jag vill ju helst undvika att åldras i förtid, För mig är det ingen katastrof att vara lite blek som alla andra på vintern.
 
11/27/2007 4:50:10 PM - Gens
Att sola
Jag tycker att visst man kan sola då och då, men det borde inte vara regelbundet. Palla sola solarium på sommaren då har man ju inget liv...!
 
11/15/2007 9:58:21 AM - privat
bränna
jag solade 12 min igår och på kvällen började det bränna nu är mina ögon svulna och det svider som fan
 
6/27/2007 11:55:54 PM - Tommy
Sola
Hej jag har börjat sola nu.. ska till thailand i november.. vill inte komma dit å se ut som ett lik. Vill inte heller vara neger men en lagom fin solbränna kan ju vara skönt. Sen om man dör 2år tidigare så gör ju inte de nå för dom 10 sista åren av livet ser inte så kul ut iaf.
 
6/25/2007 4:05:40 PM - Emelie
födelsemärket?
hej, vilken färg ska födelsemärket vara för att man ska tro att man har cancer? mitt födelsemärke är ljusbrunt, och har alltid varit det. är det farligt? jag är jätte rädd. :(
 
6/7/2007 9:33:45 PM - Linda
Behåll kalsongerna
på Nisse, så slipper du problemet.
 
6/3/2007 11:57:12 PM - Nisse Holt
Flagnar på snoppen !!
Jag har solat kanske en 40- 50 ggr i år
jag har börjat flagna på snoppen !!
vad ska jag göra !?!?!?
 
5/6/2007 5:35:37 PM - Hej Sandra
PIZ BUIN mousse (MAX)
Prova auto-bronzant PIZ BUIN mousse (MILD eller MAX) den funkar jättebra. Jag har provat själv.
 
4/15/2007 10:14:00 PM - Linnea
Inte för barn
Det är väl 18-årsgräns på solarium?!!?
 
4/13/2007 2:51:13 PM - de du
hjälp
kan barn sola och få canser el är solarium för barn farligt?
 
4/10/2007 10:59:29 AM - Johanna
HJÄLP!
Jag solade solarium för några dagar sen, då blev jag väldigt röd och det sved. Efter två dagar när det hade lugnat ner sig solade jag igen. Då fick jag ont ännu en gång och huden började flaga. Och mitt emellan brösten så drog jag bort en gansa stor bit hud.
 
Jag har jätteont nu och kan knappt sova, det svider och kliar hela tiden :/ Vad kan man göra?
 
4/2/2007 3:04:43 PM - Liss
Aja nåt...
Jag är en stolt "Har aldrig solat"-person. Jag tycker det är otroligt dumt att sola i solarium. Det är ju helt normalt att man är blek på vintern
 
4/1/2007 3:50:35 PM - Josefin
Sar t. Sandra
Det finns en hel uppsjö brun utan sol cremer som fungerar. Kanske måste du söka lite längre in på hyllorna. Ett billigt alternativ som vad jag vet fungerar på mig som är ganska mörk och mina ljusa blonda kompisar är Doves summer glow body lotion som du kan köpa på ica för typ en femti-lapp...sedan finns det ju hur många som helst i högre prisklasser också givetvis, som fungerar. Vilka har du testat?? Mycket bättre alternativ för huden!
 
3/6/2007 2:52:24 PM - Viktigpetter
Bättre se ut som ett lik
än att bli ett tycker jag.
 
Kolla runt bland dina kompisar - tycker du verkligen att alla bleka är fula?
 
Om du gillar dig själv så behöver du inte sola. Gör något kul för pengarna istället för att bränna dom i solariet.
 
3/6/2007 2:41:53 PM - sándra
behöver typ hjälp! :O
jag är 16 år, ja har solat i drygt en månad nu, ca 2-4ggr veckan, jag har alltid varit blond och ja blir lätt röd på sommrarna när jag solar, jag har läst lite om solarier, borde jag sluta helt lr hur ska jag göra? för jag vill ju inte gå runt och se ut som ett lik:S, och brun utan sol krämer funkar inte.... HJÄLP MEJ!?
 
2/7/2007 3:07:54 PM - PRIVAT
SOLAT 35 ggr ? på ett halvår
ja borde sluta nu !
 
1/7/2007 1:22:39 PM - Una
2ggr bara...
Att sola 2ggr per år är väll inte lika farligt, eller?
 
Kommentera denna artikel