Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/23/2012

Ryggvärk? Här får du sjukgymnastens bästa tips

Robin Wakeham är legitimerad sjukgymnast och har en magisterexamen i ortopedisk manuell terapi. Här delar han med sig av sina bästa råd för dig med ryggvärk.
 
Ryggvärk Här får du sjukgymnastens bästa tips
1. Vrid och lyft aldrig på samma gång
Så många gör det här misstaget! Vi glömmer att tänka på hur vi rör oss när vi lyfter, men för mycket av den här typen av rörelse kan orsaka stor skada på ryggen. Vrid aldrig kroppen vid lyft utan försök att lyfta med böjda ben och sedan rak rygg, rakt upp.
 
2. Tänk på din hållning
Hur ofta tänker du på din hållning? Om du är som de flesta, alltför sällan. Men dålig hållning, hopkurade axlar, huvudet nedsänkt eller låsta knän utsätter ryggraden för mycket stor belastning. Med god hållning är kroppen i balans och du undviker onödig belastning. Tänk på att kontrollera och rätta till hållningen under de vardagliga sysslorna. Du kommer snart att upptäcka att du känner dig mer komfortabel när ryggraden är i balans!
 
3. Motionera
En stillasittande livsstil har blivit alldeles för vanlig i dagens samhälle. Till slut får ryggraden betala priset. Faktum är att forskning har visat att personer som inte motionerar regelbundet och väger för mycket löper större risk än andra att råka ut för ryggskador och ryggvärk. Du kan se till att det inte händer dig genom att börja röra på dig!
 
Kom på ett sätt att få in motion i dina dagliga aktiviteter. Det kommer inte bara att hjälpa dig att hålla ryggen frisk, det hjälper dig också att bli av med de där oönskade kilona och får dig att må bra!
 
4. Ignorera inte smärtan
Ingen av oss gillar att gå till läkaren, men envis ryggvärk får inte ignoreras. Om du lider av envis, kronisk eller återkommande ryggvärk ska du besöka läkare. Oftast finns det en enkel, ickekirurgisk behandling som ger ett smärtfritt liv. Men om ryggvärken lämnas obehandlad eller tillåts bli värre kan den bli allvarligt handikappande.
 
5. Rätt arbetsställning på kontoret
Besvär med axlar, nacke och rygg orsakas ofta av ett stillasittande och enformigt arbete. Musklerna arbetar statiskt med samma sak under långa perioder utan vila. Har man dåligt med muskler kommer skador och smärta tidigt. Därför är det viktigt att man tar regelbundna pauser och rör på sig. Man ska också undvika att sitta ihopsjunken och tänk på att inte låta huvudet komma framåt utan sitt helt upprätt.
 
 
Källa: smartfri.se
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/31/2012 3:44:01 PM - Leg. Sjukgymnast 2
Master finns i Sverige.
Master Sjukgymnastik, inriktning Ortopedisk manuell terapi
120,0 högskolepoäng , Luleå tekniska universitet, Luleå
 
1/25/2012 8:34:04 PM - Leg. Sjukgymnast
Magisterexamen i ortopedisk manuell terapi
Visste inte att det existerar en magisterexamen
i OMT.
Är det en svensk examen? I så fall är Robin mycket unik eftersom ingen sådan
utbildning existerar. Däremot finns masterexamen i OMT i exvis Australien
 
Kommentera denna artikel