Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/26/2011

Gifta har mindre risk för cancer

Att gifta sig är inte bara bra för kärleken, det är också bra för hälsan visar en ny studie. Gifta har högre chans att överleva en tjocktarmscancer och resultatet gäller både kvinnor och män.
 
Gifta har mindre risk för cancer
I studien tittade forskarna närmare på 127.753 patientjournaler och kom fram till att de gifta patienterna hade 14 procent lägre risk att dö av tarmcancer.
 
I tidigare och liknande studier visade resultaten att gifta människor även fick en diagnos tidigare i sjukdomsprocessen än de som inte var gifta. Dessa resultat och andra faktorer räknade forskarna in när de drog slutsatser av den nya studien.
 
- Att upptäcka olika stadier i sjukdomen är nyckeln för att behandla cancer. Utan den informationen är det svårt att göra en korrekt diagnos, säger Sven Wilson, en av studiens medförfattare och professor.
 
Vad är det då som gör att just gifta personer har en lägre risk att dö av tarmcancer? Det forskarna kan konstatera är att gifta människor är en grupp med människor som själva har valt sin situation. En idé är att makar fungera som en viktig informell vårdgivare under en kritisk tid och att extra stöd kan leda till bättre sjukdomar och därmed bättre resultat.
 
En av de vanligaste formerna av cancer
Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och ju tidigare man kan diagnoserna och behandla den, ju större är chansen att man blir frisk. Det är oftare personer över 30 år som drabbas av sjukdomen och vanligast att äldre får den.
 
Hittills är man inte säker på vad orsaken till cancerformen är men vet att det är större risk att drabbas om det har drabbat något i släkten eller familjen. Det är även större risk att drabbas om man har andra tarmsjukdomar så det är viktigt att man går och undersöker sig regelbundet om man tror att man är i riskzonen.
 
Vissa symptom på sjukdomen är att man är trött och kan få hjärtklappning, har oftare avföring än tidigare, upplever en känsla av att det är svårt att tömma tarmen helt, att man blöder från tarmen och har ont i magen.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel