Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/4/2011

B-vitamin kan minska risk för tarmcancer

En ny studie på möss visar att barn till mödrar som har matats med B-vitaminrik mat löpte mindre risk att utveckla tarmcancer.
 
B-vitamin kan minska risk för tarmcancer
Tidigare forskning som är gjord på både människor och möss visar att B-vitaminer, i synnerhet folat, spela en viktig roll i förebyggandet av just tarmcancer.
 
Folat är ett B-vitamin som finns naturligt i mat. Vitaminen är nödvändig för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar.
 
Folat hittar man i baljväxter, gröna bladgrönsaker, olika sorters kol, rotfrukter, grönsaker, bär, frukt, fil, yoghurt, fullkornsprodukter och lever.
 
Studie på möss
Med hjälp av en viss musart som ofta drabbas av tarmcancer kunde forskarna undersöka om mammans B-vitaminintag påverkade barnets risk för att utveckla cancer.
 
Mödrarna matades med en kost som innehåller de kompletterande vitaminerna B2, B6, B12 och folat, folsyra, före befruktningen och under hela graviditeten. Därefter när barnen hade fötts så fick även de samma kost.
 
- Även om tumörerna var likartade skilde det sig mellan mödrarna och barnet. Hos mammorna fanns det 54 procent mindre tumörer än vanligt och hos barnen var siffran 18, säger Eric Ciappio, en av forskarna bakom studien.
 
Forskargruppen associerade tumörens minskning hos barnen till att mödrarna hade fått den vitaminberikade kosten. Den har troligen fungerat som ett skydd mot störningar i en signalväg som ofta ändras vid just tarmcancer.
 
- De starkaste uttrycket för tumörundertryckta gener i signalvägen var hos barnen till mödrar som hade kompletterats med vitaminer. Vi tillskriver dessa skillnader i genuttryck för epigenetik, ändringar av DNA som är känsliga för miljöfaktorer som kost. I detta fall, hade moderns ändrade B-vitaminintag bestående epigenetiska effekter hos barnet, vilket kan förklara skillnader i tumörerna som vi observerade, säger Ciappio.
 
Det är oklart om moderns konsumtion av de fyra B-vitaminerna kan påverka tumörutveckling hos människor.
 
- Även om bevis finns som tyder på att moderns konsumtion av kosttillskott som innehåller folat kan ge visst skydd mot cancer för barnet har vi ännu inte förmågan att avgöra om samma sak gäller cancer som normalt finns i medelålden fram till att man blir gammal, säger Jimmy Crott, biträdande professor.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel