Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/17/2012

Fikabröd ökar risken för livmodercancer

En svensk studie visar att kvinnor som ofta äter kakor och bullar löper ökad risk att få livmodercancer.
 
Fikabröd ökar risken för livmodercancer
Studien är genomförd på 61.000 kvinnor som vid två tillfällen med sju års mellanrum besvarat en omfattande enkät om sina matvanor. Kvinnorna följdes under 18 års tid och under den tiden insjuknade 729 av dem i livmodercancer.
 
Forskarna upptäckte att det var vanligare med livmodercancer bland de kvinnor som åt sockerrika livsmedel, med mer än 35 gram socker per dag, jämfört med de kvinnor som åt mindre mängder socker.
 
– Våra resultat kan ses som ytterligare ett argument att hålla nere på konsumtionen av sockerhaltiga livsmedel överhuvud taget, säger professor Alicja Wolk vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska institutet till Uppsala Läns Tidning.
 
Det enskilda sockerrika livsmedel som var allra starkast kopplad till livmodercancer var bullar och kakor. Bland de som åt bullar och kakor minst tre gånger i veckan var livmodercancer drygt 40 procent vanligare än bland kvinnorna som åt det sällan eller högst varannan vecka.
 
– För feta kvinnor var sambandet mellan hög sockerkonsumtion och livmodercancer ännu starkare. För dem var risken för denna vanliga cancerform nästan fördubblad om de konsumerade mer än 15 gram socker per dag, fortsätter Alicja Wolk.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel