Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/16/2011

För mycket fett ökar risken för diabetes

En ny studie visar att fet mat kan öka risken för diabetes. Anledningen är att för mycket fett i blodet kan hindra kroppen från att producera rätt mängd insulin.
 
För mycket fett ökar risken för diabetes
Socker i blodet regleras normalt av betaceller i bukspottkörteln. Om blodsockret är för högt släpper bukspottkörteln ifrån sig hormonet insulin, som hjälper kroppen att sänka blodsockerhalten i blodet.
 
Den nya studien visar att när det finns för mycket fett i i blodbanan så störs de celler som producerar insulin. De reagerar inte längre på blodsockret, vilket i sin tur kan öka risken för diabetes.
 
De amerikanska forskarna gav en fettrik kost till möss och undersökte därefter cellerna som producerar insulin. När mössen fick äta mycket fett fick de mer blodfetter, och då blev insulincellerna sämre på att känna av blodsockret. Och när insulincellerna fungerade sämre utvecklade mössen diabetes.
 
Forskarna undersökte även prover av mänskliga celler i bukspottkörteln och såg samma effekt.
 
Forskarna lyckades också genetiskt manipulera cellerna så att mössen inte fick diabetes, fast de åt mycket fett, något som kan få betydelse för att utveckla framtida mediciner.
 
- Den här studien är oerhört intressant därför att man har kunnat identifiera proteiner och processer som man skulle kunna försöka manipulera för att hitta behandling för sjukdomen, säger Hindrik Mulder, professor vid Lunds universitet, som forskar kring insulinceller, till Sveriges Radio.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
8/18/2011 11:15:21 PM - Gustaf Segerström
Orsak och verkan
Problemet om studien ska kopplas ihop med LCHF, är att den också innehöll förbannat mycket kolhydrater.
 
Kolhydrater och fett är aldrig en bra kombination och inte heller kolhydrater och lite fett. Den som däremot samtidigt minimerar kolhydratintaget och samtidigt höjer fettintaget, brukar istället kunna sänka sitt behov av insulin betydligt. Många typ 2:or kan till och med ta bort insulinet helt och hållet och ibland även en och annan typ 1:a. Om detta sedan är ett sämre alternativ för diabetikerna än den kolhydratkost de rekommenderas äta, som också gör att många blir blinda, dementa, får amputera lemmar och får hjärtinfarkt i högre utsträckning med mera, får artikelförfattaren själv avgöra.
 
Gustaf Segerström, Fettdieten.se
 
Kommentera denna artikel