Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/31/2011

Därför riskerar diabetiker att amputera tår eller fot

Avgörande för att en diabetikers fotsår ska läka är att såret är ytligt, blodcirkulationen normal och att personen haft diabetes under kort tid. Det visar världens största diabetesstudie om fotsår.
 
Därför riskerar diabetiker att amputera tår eller fot
Diabetes blir allt vanligare. Idag uppskattas 5–10 procent av befolkningen lida av sjukdomen.
 
En vanlig komplikation är fotsår, något som drabbar 12 000 diabetiker varje år. Detta är en vårdkrävande grupp som kräver högspecialiserad vård på sjukhus för att undvika amputation.
 
– Personer som haft diabetes länge får ofta nedsatt blodcirkulation i benen, vilket försämrar läkningsförmågan, säger Magdalena Annersten Gershater, sjuksköterska och forskare vid Malmö högskola.
 
I vissa fall är fotsåren så komplicerade att man tvingas amputera. Gershater har genomfört en studie för att ta reda på vilka faktorer som är relaterade till om patienter med diabetes och fotsår läker med eller utan amputation. Studien, i vilken 2 480 patienter ingår, är den största i sitt slag.
 
– Studien visar att 65 procent av patienterna läkte utan amputation. Avgörande för att såret ska läka är att såret är ytligt, att patienten inte haft diabetes under längre tid och att blodcirkulationen är normal, berättar Gershater.
Nio procent läkte med amputation av tår eller framfot medan åtta procent läkte med benamputation.
 
– Studien visar att djupa infektioner, kärlsjukdom, sårets placering, manligt kön och övrig sjukdom ökar risken för amputation. Gershater är förvånad över att så många patienter har dålig blodcirkulation.
 
– Vår studie visar även att ålder i sig inte är en riskfaktor, säger hon.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
6/12/2012 10:14:43 AM - Mikael
Amputation bland diabetiker...
Kan den störda blodcirkulationen bero på
 
Kommentera denna artikel