Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/24/2011

Sött ökar risken för cancer i bukspottkörteln

Hög konsumtion av söta livsmedel ökar risken att drabbas av cancer i bukspottskörteln visar en studie från Karolinska Institutet. Rikligt intag av läskedrycker, fruktkrämer och socker i kaffet är tre vanliga sätt att höja risken.
 
Sött ökar risken för cancer i bukspottkörteln
Cancer i bukspottskörteln är en mycket farlig cancerform som troligen kan framkallas av att bukspottskörteln producerar förhöjda mängder insulin som följd av en rubbad glukosmetabolism.
 
Ett välkänt sätt att öka insulinproduktionen är att äta mycket socker. I en stor studie vid Karolinska Insitutet fann forskarna att konsumtionen av söta livsmedel påverkar risken att drabbas av cancer i bukspottskörteln.
 
Studien startade hösten 1997 då forskarna lät nästan 80 000 friska kvinnor och män besvara en enkät om sina kostvanor. Gruppen följdes sedan upp fram till och med juni 2005. Enligt cancerregistret hade då 131 personer ur studiegruppen drabbats av cancer i bukspottskörteln.
 
Forskarnas analyser visade att risken att drabbas av cancer i bukspottskörteln påverkades av mängden socker i kosten. Störst risk hade de som drack mycket läsk eller saft. Den grupp som uppgav att de drack läskedryck eller saft 2 ggr/dag eller oftare hade 90 procent ökad risk jämfört med dem som aldrig drack dessa drycker.
 
Personer som tillsatte socker till mat eller dryck, exempelvis till kaffe, minst 5 gånger om dagen uppvisade en riskökning på 70 procent jämfört med dem som aldrig tillsatte socker.
 
Även de som åt fruktkrämer minst en gång om dagen hade en förhöjd risk - de drabbades av cancerformen 50 procent oftare än dem som aldrig åt fruktkrämer.
 
Trots att risken att drabbas av cancer i bukspottskörteln är relativt liten är det viktigt att öka kunskapen om riskfaktorerna bakom sjukdomen, menar Susanna Larsson, en av forskarna bakom studien.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel