Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/18/2012

Äggstockscancer - Den tysta cancern

Har du ihållande magsmärtor eller känner dig svullen och mätt utan att ha ätit särskilt mycket? Gå till doktorn! Det är budskapet i den film som Nätverket mot Gynekologisk Cancer lanserar under april som är den officiella gyncancermånaden i Sverige.
 
Äggstockscancer - Den tysta cancern
Äggstockscancer brukar kallas den tysta cancerformen eftersom som sjukdomen kan utvecklas under lång tid utan att några ge särskilda besvär.
 
Anledningen är att äggstockarna ligger fritt i bukhålan. En tumör kan därför växa till sig innan den börjar trycka mot något annat organ och orsaka obehag. Det här gör att alltför många kvinnor går till läkaren för sent. När sjukdomen väl upptäcks har den redan hunnit sprida sig.
 
Viktigt känna igen symptom
Men det finns symptom som kvinnor bör känna till och uppsöka läkare för. Upplever man till exempel en tyngdkänsla i buken eller att man är uppblåst i magen ska man inte ignorera symptomen utan istället ta reda på vad som ligger bakom.
 
Andra tecken kan vara tidig mättnadskänsla och ihållande värk i magen. Magen kan också svullna på grund av vätskeansamling och tumören kan trycka mot urinblåsan eller ändtarmen så att man måste gå på toaletten oftare. Det är alltså dessa symptom filmen vill lära kvinnor att känna igen.
 
Orsaken inte klarlagd
Vad som orsakar äggstockscancer är ännu inte helt klarlagt men man vet att risken ökar med stigande ålder. De flesta som insjuknar är mellan 60 - 75 år. Men även om de flesta kvinnor är äldre så drabbar sjukdomen också yngre kvinnor.
 
En annan riskfaktor är ärftlighet som beräknas ligga bakom fem till tio procent av alla fall. En kvinna med nära släktingar som drabbats löper en ökad risk att själv bli sjuk Vid ärftlig äggstockscancer insjuknar kvinnan ofta tidigare än annars. Kvinnor som bär på denna genetiska förändring löper även ökad risk för bröstcancer.
 
Antalet ägglossningar under en kvinnas livstid anses också ha betydelse och ju färre ägglossningar desto bättre. En kvinna som fött få eller inga barn alls eller som får barn sent i livet har därför större risk att drabbas.
 
Omvänt löper kvinnor som fått sin första mens sent, kommit tidigt i klimakteriet eller fött många barn minskad risk att insjukna. Även användning av p-piller av kombinationstyp kan reducera risken.
 
April officiell gyncancermånad
April är den officiella gyncancerrmånaden i Sverige och genom olika aktiviteter, som bland annat kunskapsseminarier där läkare och sjuksköterskor föreläser, vill arrangörerna få kvinnor att gå till läkare i tid och på sätt rädda liv.
 
Men man vill också understryka vikten av att alla kvinnor har rätt till de nya moderna behandlingsmöjligheter som finns. Idag används förutom operation kombinationsbehandling av olika läkemedel för att förlänga livet för patienterna. Därför är det viktigt att alla får tillgång till den bästa behandlingen oavsett var i landet man bor.
 
Källa: gyncancer.se
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel