Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/27/2018

Styrketräning minskar risken för diabetes typ 2

Forskare har undersökt betydelsen av styrketräning för att förebygga typ 2-diabetes.
 
Styrketräning minskar risken för diabetes typ 2
Hittills har forskning visat att konditionsträning är av stor betydelse för att förebygga typ 2-diabetes. Men nya resultat visar att styrketräning kan vara ett alternativ.
 
Man kom fram till att män som styrketränar regelbundet, till exempel i 30 minuter per dag, fem dagar i veckan, kan minska risken för typ 2-diabetes med upp till 34 procent.
 
När styrketräningen dessutom kombineras med konditionsträning, till exempel en snabb promenad eller löpträning, minskade risken för diabetes typ 2 med upp till 59 procent.
 
Forskarna bygger sin studie på underlag från 32.000 män som följts under 18 år. I studien tog man hänsyn till träningstyp och träningsnivå samt justerade för andra typer av fysisk aktivitet, tv-tittande, alkohol och kaffe intag, rökning, etnicitet, diabetes i släkten och ett antal kostfaktorer.
 
Resultaten visar att även en liten mängd styrketräning kan minska risken för typ 2-diabetes.
 
Forskarna delade in männen utifrån hur mycket styrketräning de utförde per vecka. De som tränade minst 150 minuter per vecka minskade sin risk för typ 2-diabetes med 34 procent jämfört med de som inte tränade styrketräning alls. För de som tränade mindre än en timme i veckan sjönk risken med 12 procent.
 
För de som enbart konditionstränade i minst 150 minuter per vecka sjönk risken för diabetes typ 2 med 52 procent respektive 7 procent för de som tränade mindre än en timme i veckan.
 
Bäst effekt fick de som kombinerade styrketräning med aerob träning. För de män som tränade minst 150 minuter aerob träning och minst 150 minuter styrketräning per vecka sjönk diabetesrisken med 59 procent.
 
 
Fakta:
Typ 2-diabetes är ett stort folkhälsoproblem som ökar stadigt i världen. Man uppskattar att 346 miljoner människor i världen har typ 2-diabetes. WHO tror att antalet diabetes-relaterade dödsfall kommer att fördubblas inom en 30-årsperiod.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel