Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/1/2015

Borsta tänderna och minska risken för cancer

Forskare har sett ett möjligt samband mellan dålig munhygien och ökad risk för cancer och för tidig död.
 
Borsta tänderna och minska risken för cancer
Plack är en tunn och oftast färglös bakteriebeläggning på tänderna. De mikroorganismer som finns i plack förekommer naturligt i munhålan och är vanligen ofarliga.
 
Om beläggningen inte tas bort kan den medföra att det bildas syror som orsakar karies. Placken kan också mineraliseras och omvandlas till tandsten.
 
Forskare undersökte 1390 personer i åldern 30-40 år. De hade inga problem med sina tänder utan hade en god tandhälsa. Forskarna registrerade även tobaksvanor och mängden plack på tandytorna.
 
Man följde deltagarna i över 20 års tid och hämtade även in uppgifter från dödsorsaksregistret och socioekonomiska data.
 
Resultatet av studien visar att det finns en statistiskt säkerställd skillnad i mängden plack mellan de som avlidit och de som fortfarande lever.
 
Förekomst av dental plack var kopplad till närmare 80 procents ökad risk att dö i förtid. Dödsorsaken bland kvinnor var oftast bröstcancer och bland männen ett antal olika former av cancer.
 
Med andra ord kan mängden dental plack under lång tid ha betydelse för utvecklande av cancer, menar forskarna. Det är därför viktigt med en noggrann munhygien.
 
 
Källa: Karolinska institutet/Helsingfors universitet
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel