Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/23/2012

Testa ditt blodsocker för att upptäcka nedsatt glukostolerans

Trötthet, nattliga toalettbesök, domningar i armar och ben är symptom som kan vara tidiga tecken på diabetes. Det visar Susanne Andersson i sin doktorsavhandling. Hon föreslår att vårdgivare tar fler blodsockerprov, även då symptomen på diabetes är vaga.
 
Testa ditt blodsocker för att upptäcka nedsatt glukostolerans
Personer som är på gång att utveckla diabetes har en oförmåga att hantera sitt blodsocker.
 
Oförmågan kallas nedsatt glukostolerans och går att upptäcka flera år innan patienten insjuknar i diabetes. Om den nedsatta glukostoleransen upptäcks tidigt finns det stora möjligheter att förhindra ett diabetesutbrott.
 
– Vår studie visar att personer med nedsatt glukostolerans kan uppleva en rad symptom. Det handlar om oförklarlig trötthet, ökad känslighet i fötterna, domningar och stickningar i armar och ben, ökad törst och besvär från urinvägarna, säger Susanne Andersson, lärare vid Högskolan i Skövde som nyligen disputerade vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.
 
I en av avhandlingens studier fick 2 500 personer i Skövde och Vara svara på en enkät. Enkäten gjordes innan deltagarna kände till att de hade nedsatt glukostolerans.
 
Hos männen i studien fanns ett samband mellan nedsatt glukostolerans, dålig sömn, lägre livslust och lägre självskattad hälsa.
 
– Både studiens män och kvinnor med nedsatt glukostolerans hade en mer omfattande riskfaktorprofil än de som hade normala blodsockervärden, avslutar Susanne Andersson.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel