Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/5/2012

Hormonet glukagon är självreglerande

Forskare vid Karolinska Institutet har visat att de celler som tillverkar hormonet glukagon stimuleras av just glukagon. Tidigare har samma forskare visat att denna princip även gäller för hormonet insulin. Det betyder att det finns en självreglerande effekt i kroppen, där en cell som frisätter något av dessa hormoner omedelbart får en beställning om att nyproducera mer av det frisatta hormonet.
 
Hormonet glukagon är självreglerande
Hormonet insulin har stor betydelse för att reglera sockerkoncentrationen i blodet, eftersom det fungerar som en blodsockersänkare. Hormonet glukagon har motsatt effekt och fungerar som en blodsockerhöjare.
 
Docenterna Barbara Leibiger och Ingo Leibiger samt professor Per-Olof Berggren vid Karolinska Institutet har tidigare presenterat resultat som visar att de insulinproducerande cellerna aktiveras i sin nyproduktion av just insulin. Om detta gäller enbart för hormonet insulin eller om det speglar en generell biologisk princip för alla hormonfrisättande celler har dock inte varit klart.
 
Nu har samma forskare visat att även hormonet glukagon kan stimulera sin egen nyproduktion. Det sker genom att hormonet binder till ett specifikt bindningsställe på de glukagonfrisättande cellerna i bukspottkörteln, något som påverkar olika signalvägar. Det leder i nästa led till en aktivering av den gen som producerar glukagon.
 
Att hormoner som frisätts kan påverkar sin egen produktion genom denna typ av positiv återkopplingsmekanism verkar alltså ha en generell biologisk betydelse.
 
– Genom att skaffa oss kunskaper om hur hormonerna reglerar sin egen produktion kan vi på sikt studera även defekter i denna process. Om defekterna har en betydelse för diabetessjukdomen är det viktiga pusselbitar som kan falla på plats, säger Per-Olof Berggren.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel