Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/27/2013

Grönsaker kan minska risken för bröstcancer

En ny stor studie med underlag från närmare en miljon kvinnor visar att grönsaker kan minska risken för en sorts bröstcancer. Däremot fann man inte att frukt påverkade risken.
 
Grönsaker kan minska risken för bröstcancer
Amerikanska forskare har gått igenom data från 20 kohortstudier där närmare en miljon kvinnor ingått och följts under upp till 20 år. De ville klargöra om frukt och grönsaker kan minska risken för bröstcancer, eftersom tidigare studier inte varit helt övertygande om detta.
 
De gick igenom alla studierna och undersökte sambandet mellan högt respektive lågt intag av frukt och grönsaker och risken att utveckla bröstcancer.
 
Det finns många typer av bröstcancer och var och en kan ha olika orsakssamband. Forskarna fann att den totala frukt- och grönsakskonsumtionen var kopplad till en lägre risk för ER-bröstcancer, men inte med risk för total bröstcancer eller risk för ER+ brösttumörer.
 
ER-bröstcancer står för cirka 15-20 procent av all bröstcancer och har generellt en sämre överlevnadsprognos än andra typer av bröstcancer. Forskarna fann att det var grönsaksintaget som förknippades starkast med minskad risk för denna bröstcancertyp.
 
För frukt såg man inte samma samband förutom när det gällde konsumtionen av äpple, persikor och andra frukter från Rosaceae familjen. Där fann man ett samband med minskad risk för ER - bröstcancer.
 
 
Fakta:
Exempel på frukt och bär i Rosaceae familjen:
Äpple
Persika
Körsbär
Jordgubbar
AMultron
Hjortron
Hallon
Päron
Björnbär
Plommon
 
Läs mer om bröstcancer:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel