Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/15/2013

Sött och fett ökar risken för tarmcancer

En ny engelsk studie visar att risken för tarmcancer ökar om du äter sötsaker, kakor och bullar och dricker läsk och saft.
 
Sött och fett ökar risken för tarmcancer
Den engelska studien jämförde dieten hos 2000 tarmcancerpatienter med 3000 friska personer. Alla fick fylla i sin intag av cirka 170 olika livsmedel.
 
Forskarna fann ett starkt samband mellan tarmcancer och snacks, fikabröd, godis, läsk och saft. Studien är den första som kopplar feta och söta snacks till tarmcancer. Tidigare har man sett ett samband mellan charkuteriprodukter som bacon och korv och ökad risk för tarmcancer.
 
Studien visar att de som åt mest högenergimat, det vill säga mycket fett och socker, som till exempel efterrätter, choklad, kex, kakor, godis, nötter och chips hade 18 procent högre risk att få tarmcancer än de som åt minst. De som drack mycket söta drycker som läsk och saft ökade sin risk för tarmcancer med 12 procent.
 
Studien tog hänsyn till övervikt och brist på motion som sedan tidigare är kända för att öka risken för tarmcancer.
 
Forskarna såg också att kaffe verkar ha en skyddande effekt. De som drack mycket kaffe hade 8 procent lägre risk att drabbas jämfört med de som inte drack kaffe. En tidigare studie har visat att fyra koppar kaffe om dagen kan sänka risken med en fjärdedel.
 
Fakta:
Så minskar du risken för tarmcancer:
 
- Drick mindre alkohol
- Motionera
- Håll en normal vikt
- Minska på söta drycker och högenergimat som bakverk, kakor, efterrätter, godis, snacks och glass.
- Ät grönsaker
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
11/11/2013 8:46:10 AM - Eva
Alla dessa kostråd...igen.
Ja ja...
 
11/11/2013 8:42:45 AM - Eva
Forts Alla dessa kostråd.
Opps. Jag skrev visst för långt. ...industri ägg skulle det vara. Kontentan av vad jag vill säga är att
 
11/11/2013 8:36:33 AM - Eva
Alla dessa kostråd.
Det presenteras en uppsjö av kostråd och dieter. Många råd är helt motsatta varann! Inte lätt för en liten människa att välja den rätta. Jag tycker att så rena råvaror som möjligt, som har rest så kort väg som möjligt innan de når mitt kök, känns rätt och bra för mig och för vår jord. Om kosten innefattar kött är det viktigt att djuret haft ett så bra och naturligt liv som möjligt. Hellre lite och dyrare kött från vilt där djuret ätit en naturlig kost, och då lite mer sällan, än billigt industri kött ofta. Grönsaker känns mer nyttigt än bacon. Olivolja känns mer nyttigt än grädde. Honung känns mer nyttigt än socker. Ett ekologiskt ägg från en höna som fått gå ute känns mer nyttigt än ett
 
10/6/2013 6:49:41 PM - Lyx-LCHF
Fett är bra, men inte socker...
Sjukdomar som cancer kan bara frodas av socker. Om man utesluter kolhydrater och socker i sin kost, så är risken för att utveckla tarmcancer i stort sett obefintlig.
 
Kommentera denna artikel