Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/2/2014

Kosttillskott med antioxidanter kan förvärra cancer

Forskare vid Sahlgrenska akademin visar i en ny studie att möss med lungcancer som äter antioxidanter får fler och aggressivare tumörer och därför dör snabbare. Resultaten bekräftas i försök med lungcancerceller från människor.
 
Kosttillskott med antioxidanter kan förvärra cancer
Antioxidanter finns i många kosttillskott och marknadsförs ofta som en hjälp att motverka cancer. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att antioxidanter faktiskt har denna effekt.
 
Den nya studien visar nu att antioxidanter tvärtom kan påskynda och förvärra cancerförloppet. Professor Martin Bergö och hans forskarkollegor gav möss med lungcancer ett tillskott av antioxidanter i kosten. Studien visade att möss som åt antioxidanter fick tre gånger fler och större tumörer, och dog dubbelt så snabbt av cancersjukdomen jämfört med möss i kontrollgruppen.
 
Forskarna har bekräftat musstudiens resultat i försök på lungcancerceller från människor, och även lyckats identifiera mekanismen bakom antioxidanternas påverkan.
 
–När antioxidanter angriper reaktiva syreradikaler i kroppen av-aktiveras ett protein kallat P53. P53-proteinet verkar hämmande på tumörer, och när det försvinner kan tumörerna växa snabbare och mer aggressivt, säger Martin Bergö.
 
Upptäckten gjordes av en slump i ett annat forskningsprojekt.
 
–Vi förväntade oss ingen skillnad, eller att mössen som fick antioxidanter möjligtvis skulle få mindre tumörer. Istället blev lungcancern hos dessa möss betydligt mer aggressiv, säger professor Per Lindahl vid Sahlgrenska akademin, som varit med och drivit studien.
 
Mössen i studien fick inga stora mängder antioxidanter, utan en dos som kan jämföras med den vi människor får när vi äter en multivitamintablett.
 
Per Lindahl vill ändå understryka att studien inte ger några vetenskapliga bevis för att vi bör sluta äta antioxidanter, och han poängterar att studien undersökt hur antioxidanter påverkar cancertumörens utveckling - inte risken att få cancer.
 
–För patienter som redan har en cancertumörer i lungorna, men inte vet om det, skulle det kunna finnas en risk att cancerutvecklingen påskyndas om de äter antioxidanter. Människor som är i riskzonen, till exempel rökare, bör därför kanske överväga att inte äta antioxidanter som kosttillskott, men vi har ännu inget vetenskapligt stöd för en sådan rekommendation, säger Per Lindahl.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel