Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/29/2014

Glutenfri kost minskar risken för diabetes typ 1?

En ny studie på möss visar att musmödrar kan skydda sina ungar från att utveckla typ 1-diabetes genom att äta glutenfri kost.
 
Glutenfri kost minskar risken för diabetes typ 1
Den danska studien på möss visar ett samband mellan glutenfri kost hos mödrarna och risken för diabetes typ 1 hos deras barn.
 
- Tidiga insatser är bra eftersom typ 1-diabetes utvecklas tidigt i livet. Vi vet också från befintliga experiment att en glutenfri kost har en gynnsam effekt på typ 1-diabetes, säger professor Axel Kornerup, en av forskarna bakom studien.
 
- Preliminära tester visar att en glutenfri kost hos människor har en positiv effekt på barn med nydiagnostiserad typ 1-diabetes. Vi hoppas därför att en glutenfri kost under graviditet och amning kan vara tillräckligt för att skydda högriskbarn från att utveckla diabetes senare i livet, säger docent Camilla Hartmann Friis Hansen, en annan av forskarna bakom studien.
 
Studien visade att en glutenfri diet förändrar tarmbakterierna både hos modern och avkomman. Tarmfloran spelar en viktig roll för utvecklingen av immunsystemet såväl som utvecklingen av typ 1-diabetes. Studien visar att den skyddande effekten av en glutenfri diet beror på vissa tarmbakterier.
 
Bekräftar tidigare studier
Även tidigare studier från 2012 visar ett samband mellan diabetes typ 1 och gluten. Idag har var 10:e diabetespatient även glutenintolerans. Oftast får man diagnosen diabetes typ 1 först och därefter diagnosen glutenintolerans.
 
En tidigare studie från Köpenhamn visar att djurförsök på NOD-möss, framavlade så att de spontant insjuknar i diabetes, uppvisade stor skillnad på glutenfri kost. Av de möss som fick glutenfri kost insjuknade endast sex procent i diabetes typ 1 jämfört med normalt 61 procent.
 
Hypotesen kunde även testas när föräldrarna till en femårig pojke som hade insjuknat i diabetes ville testa glutenfri kost, trots att pojken inte var glutenintolerant. Pojken behandlades med insulininjektioner i fem veckor sedan klarade han sig utan sprutor. Blodsockret låg stabilt inom normala värden.
 
Tre veckor senare, pojken hade då haft diabetes i åtta veckor, startade behandlingen med glutenfri kost med gynsamt resultat. Tjugo månader efter diabetesdiagonsen behövde han fortfarande inte ta insulininjektioner, vilket anses som en lång tid efter diagnosen.
 
Källhänvisning till studien med pojken>>
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel